Käytännön liike-energiaa otetaan hyötykäyttöön

Kuntopyörän tai cross-trainerin avulla voit tehdä virtuaalimatkan maailmalla tai ottaa yhteyttä Skypen välityksellä. Tarvittava sähkö tuotetaan liike-energialla.

Haukivuorella toimivan Pk-Kunto Oy:n isäntä Arto Rinkinen ei pidä itseään keksijänä tai Pelle Pelottomana. Silti hänellä on käsissään tuote, jolle löytyy varmasti markkinoita.

Rinkinen on aktiivinen liikkuja ja harrastaa edelleen kilpaurheilua juoksu- ja salibandyn ikämiessarjoissa. Hän on pitkään pohtinut, miten urheilussa ja ylipäätään liikkuessa tuotettu liike-energia saataisiin talteen ja hyötykäyttöön. Työssään hän on pitänyt lasten ja nuorten oppimisen kannalta liikuntaa tärkeänä osana ja jostain sieltä ideakin sai alkunsa.

– Vuonna 2011 keksin, että kuntopyörään pitäisi saada laitteet, jolla tuotettu energia saataisiin siirrettyä esimerkiksi tilan valastukseen, muisteli Rinkinen.

Pikku hiljaa ideaa vietiin eteenpäin ja projektiin etsittiin yhteistyökumppaneita. Rinkinen päätti, että maksaa prototyypin ja alkukehitystyön vaikka itse, kunhan se vaan saadaan konkreettisesti kokeiluasteelle.

– Saimme projektiin mukaan Mikkelin Ammattikorkeakoulun, jonka kanssa ideaa on viety edelleen eteenpäin. Tekniikkaan on saatu sisällytettyä työkalut virtuaalioppimiseen ja -ostamiseen. Tämä on eräänlainen oppimisen, matkustamisen ja ostamisen älylaite.

Kuntopyörään tai cross-traineriin asennetun laitteiston avulla pystyy tuottamaan sähköä muun muassa televisioon ja polkemalla voi tehdä virtuaalimatkan vaikka maailman ympäri. Laitteiston ohjelmistoalustana toimii Android ja näin ollen esimerkiksi Googlen kartastoa voidaan käyttää virtuaalimatkojen apuvälineenä.

Energian talteenotto ei ole uusi keksintö, mutta tässä ideaa on viety ja kehitelty rutkasti eteenpäin. Laitteistossa käytetään muun muassa auton laturia ja moottoripyörän akkua. Pyörän ”aivot” on pieni osa ja tämän tuotekehittelyn ydin. Sitä suojellaan tarkoin ja sille haetaan tuotesuojaa, kaikki muu on erilaisista yhteyksistä tuttuja osia ja tekniikoita.

Rinkinen on itse hoitanut esimerkiksi sosiaalista elämää pyörän avulla, Skype -puhelut minne tahansa maailman kolkkaan onnistuvat helposti polkemisen lomassa.

– Kerran olen katsonut sähkökatkoksen aikana formulakisan telkkarista pyörällä tehdyllä sähköllä.

Ekologisuus on ollut yksi tärkeä tekijä projektissa, jossain vaiheessa keksittiin hyödyntää käytöstä poistettuja kuntopyöriä ja akutkin ovat olleet käytettyjä.

Tavoitteena on saada tuotteesta edullinen kansanversio markkinoille.

Mikkeliläinen kuntosali on ensimmäinen asiakas, joka otti tekniikan toden teolla käyttöön. Salin kaksikymmentä kuntopyörää muutettiin energiantuottoon juukalaisen Seveko Oy:n asennustyönä. Nyt hyvinvointikeskuksen valaistus ja ilmastointi toimii ekologisella polkuenergialla.

Pk-Kunto Oy:n ja MAMKin projekti on herättänyt kiinnostusta myös muualla, Berliinin teknillinen korkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto ovat olleet yhteydessä asian tiimoilta. Lisäksi haukivuorelainen Juha Tiusanen teki keväällä ammattikorkeakouluopiskelunsa lopputyönä virtuaalimatkatutkimuksen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0