”Kotikäynnillä huomioidaan myös asumisympäristö”

|

Aluehallintoviraston palkitsema huoli-ilmoitus pilotoitiin Essotella. – Käytäntö kehitettiin hankkeessa ja nyt se on käytössä ympäri Suomea, vanhus ja vammaispalveluiden johtaja Niina Kaukonen kertoo. Kuva: Kuvakaappaus essote.fi

Kuka tahansa voi esittää huolensa läheisestä tai naapurista huoli-ilmoituksen kautta.

Suomessa on käytössä huoli-ilmoitustyökalu, jonka avulla kuka tahansa voi ilmaista huolensa läheisen, naapurin tai kenen tahansa läheisen arjessa selviytymisestä. Mikkelin alueella huoli-ilmoituksia koordinoi Essote.
– Huoli-ilmoituksen voi lähettää lomakkeella verkkosivujemme kautta tai ilmoittaa meille myös puhelimitse, vanhus ja vammaispalveluiden johtaja Niina Kaukonen kertoo.
Asia ei koske pelkästään iäkkäitä henkilöitä. Ilmoituksen saapuessa Essoteen se välitetään oikeaan yksikköön.
– Tämän jälkeen asianosaiseen otetaan yhteyttä ja tämä poikii lähes poikkeuksetta kotikäynnin, Kaukonen kertoo.

Kotikäynnillä otetaan huomioon henkisen hyvinvoinnin lisäksi ympäristö. Tämä koskee myös paloturvallisuutta.
– Toivon, että tänä talvena pidämme erityisesti huolta yksin asuvista ikääntyneistä. Jos on epäilys siitä, että ihminen saattaisi tarvita apua, niin huoli-ilmoitus kannattaa tehdä. Se vaikuttaa myös naapurien turvallisuuteen, jos ikääntynyt unohtaa vaikkapa ruoan liedelle ja se syttyy tuleen, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön erikoistutkija Tarja Ojala neuvoo.
Palokuoleman uhrit ovat yleensä iäkkäitä. Puolet uhreista on yli 60-vuotiaita ja palokuollut on tutkimuksen mukaan usein yksinasuva. Ongelma koskettaa erityisesti miehiä. Paloriski lähtee erityisesti miehillä kasvuun jo 50-vuotiaana.
– Tulipaloissa kuolevat naiset ovat useimmiten yli 70-vuotiaita. Miehillä palokuoleman riski on suurin 60–69-vuotiaiden joukossa, toteaa Ojala.

Kaukosen mukaan yhteydenotot huoli-ilmoituksen kautta ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Viime vuonna verkkosivujen kautta ilmoituksia tehtiin 332. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä vastaava luku oli 360. Näihin lukuihin eivät sisälly puhelimitse tehdyt ilmoitukset.
– Tietoisuus palvelusta on lisääntynyt, mutta uskoakseni myös kynnys ilmoittaa asioista on madaltunut. Kun asian voi hoitaa verkossa omien aikataulujen puitteissa, niin se on helpompi tehdä.
Yleisimmin huoli-ilmoituksen lähettävät omaiset, läheiset ja taloyhtiöiden isännöitsijät.
– Joskus apteekista ilmoitetaan meille, että kaikki ei ole kunnossa. Naapuritkin voivat huomata henkilön harhailevan rapussa esimerkiksi muistisairauden vuoksi ja ilmoittavat asiasta. Tämä on erittäin tärkeää, jotta pääsemme kiinni asiaan, Kaukonen muistuttaa.
Huoli-ilmoitus voi olla asiakkaan ensimmäinen kontakti apuun ja siitä asiaa lähdetään kartoittamaan.
– Voi myös olla, ettei henkilöllä ole akuuttia hätää juuri sillä hetkellä. Hän kuitenkin saattaa ottaa itse yhteyttä esimerkiksi puolen vuoden päästä ja ilmoittaa tarvitsevansa apua arjessa, Kaukonen kertoo lopuksi.

Tee hyvää jouluna

|
Moni keräys tuottaa iloa paikallisesti. Hope Mikkelin tiiminvetäjä Petra Turunen kertoo, että vähävaraisten eteläsavolaisten perheiden lasten toiveita on kirjattu pahvisiin joulukuusen palloihin. Lahjoittaja poimii ...

Joulueurot käytetään paikallisesti

|
Joulumieli on pienistä asioista kiinni. Joulusesonkina moni kivijalkayrittäjä tekee vuoden parhaan tuloksen. Koronapandemia on asettanut uusia haasteita sekä kauppiaille että kuluttajille. Kauppa kuitenkin käy ...

Jouluherkut uusiksi?

|
Lipeäkala, rosolli, maksalaatikko, luumu-rusinakeitto ja karjalanpaisti – siinä niitä joulun perinneherkkuja, joiden korvaamista joulupöydässä me suomalaiset toivomme AD 2020. Mainitut tiedot käyvät ilmi suomalaisen ...

Joulukortit levittävät koronaa — JIITEEN KUUKAUTINEN

|
Korona-aikana olemme tottuneet moniin asiantuntijoiden esittämiin termeihin, joilla ilmennetään covid-19 -viruksen leviämistä, tarttuvuutta ja koronaan liittyvää kuolleisuutta – vain muutamia käsitteitä mainitakseni. Nyt tilastotieteilijät ...