Jouluherkut uusiksi?

16.12.2020 Ajankohtaista
Kalaa on tarjolla joulupöydässä monessa muodossa. Kuva: Tiina Bolz

Lipeäkala, rosolli, maksalaatikko, luumu-rusinakeitto ja karjalanpaisti – siinä niitä joulun perinneherkkuja, joiden korvaamista joulupöydässä me suomalaiset toivomme AD 2020.

Mainitut tiedot käyvät ilmi suomalaisen elintarvikkeiden maahantuojan Lejos Oy:n tämän vuoden lokakuussa teettämästä online-kyselystä. Kyselyyn vastasi 1055 18 – 75 -vuotiasta henkilöä. 100 -vuotiaan Lejoksen liikevaihto on n. 50 miljoonaa euroa.

Tehty tutkimus kertoo, että 67 % suomalaisista pitää joulua erittäin tai melko merkittävänä juhlana – ja jopa 80 % pitää ruokaa suurimpana joulutunnelman luojana. Eniten joulun perinneruokien muutoksen kannalla ovat joustavat kasvissyöjät eli fleksitaristit (66 %) sekä siipikarja-, kala-, kasvis- ja vegaanista ruokavaliota noudattavat (56 %). Kansamme suurinta ruokatrendiä noudattavat sekasyöjät ovat kaikkein tyytyväisimpiä joulun perinneruokiin – meistä vain 28 % toivoo muutoksia perinteiseen joulupöytään.

Tertin Kartanon emäntä Pepita Pylkkänen kertoo, että joulupöytä on heillä kehittynyt yli 40 vuotta.
– Kinkku, lipeäkala ja laatikot muodostavat meillä perinteisen joulukattauksen ytimen. Sitten muut kala- ja lihatuotteet marinoituina, savustettuina ja vaikkapa suolattuina.
– Muutos on tapahtunut niin, että tarjottavien lajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta nykyiseen yli 50 ruokalajiin. Joka vuosi tuomme aina jotain uutta joulupöytäämme.
Esimerkkeinä uutuuksista kartanon emäntä mainitsee glögissä tai Marskin Ryypyssä marinoidut kalat, haukiceviche’n sekä vegaanisillin, jossa silli on korvattu munakoisolla.

Tertissä noudatetaan tiukasti korona-ajan rajoituksia, mutta niitä on emännän mukaan helppo noudattaa, sillä ruokailutila muodostuu useista eri saleista. Poikkeusaikana yritysten liikelahjaostot ovat nousseet merkittävästi, samoin ihmiset tuntuvat hankkivan Tertin keittiöstä erikoisuuksia omiin joulupöytiinsä takeaway -annoksina tavallista enemmän.

Gastro Pub Einon keittiöpäällikkö Petri Turunen kertoi Einon perinteestä poikkeavasta lähestymistavasta jouluruokiin: raaka-aineet ovat perinteisiä, mutta niihin luodaan uusi lähestymiskulma.
– Meillä ei ole perinteisiä laatikoita, mutta perinteisistä raaka-aineista on loihdittu uusia tarjoiltavia: lanttu, porkkana ja muut juurekset ovat saaneet Einon pöydässä uusia muotoja paahdettuina, kuorrutettuina jne. avaa Petri ruokalistaansa.

”Einon joulupöydässä ei saa kinkkua. Ei edespyydettäessä”

Einon liharuokatarjonta keskittyy possunniskaan ja – keittiöpäällikön erityisesti suosittelemaan – Maalaispuodin naudanpaistiin. Kalat muodostavat ihan omanlaisensa tarjoiluryppään: kylmäsavuhaukea, haukitartaria – perinteisten joulupöydän kalojen kera.
Keittiöpäällikkö Turunen toistaa, että Einon lähestymistapa on asiakaslähtöinen – pyritään vastaamaan tulevaisuuden kysyntään etupainotteisesti. Siksi perinteistä kinkkua ei saa, vaikka haluaisi.
Jouluruokayhteenvetomme kertoo selvästi, että tarjontaa on perinteistä joulupöytää halajaville, mutta myös uusia ”perinteitä” kaipaaville. Nauttikaamme siis kukin tavoillamme!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0