Joulukortit levittävät koronaa — JIITEEN KUUKAUTINEN

16.12.2020 Ajankohtaista

Korona-aikana olemme tottuneet moniin asiantuntijoiden esittämiin termeihin, joilla ilmennetään covid-19 -viruksen leviämistä, tarttuvuutta ja koronaan liittyvää kuolleisuutta – vain muutamia käsitteitä mainitakseni. Nyt tilastotieteilijät ovat julkituoneet huolensa siitä, kuinka huoletta näitä lukuja tulkitaan paitsi some-maailmassa, myös ihan perinteisissäkin medioissakin.

Tulkinnallinen virhe voi syntyä vaikkapa (kuvitteellisesta) ”tarttuvuusasteesta”, jossa flunssan tarttuvuus on 1 ja koronan 2 – korona siis vain kaksi kertaa flunssaa tarttuvampi. Someen postaavalta Taavi Tavalliselta on kuitenkin saattanut mennä ohi silmän, että käytetty asteikko onkin logaritminen. Tässä kuvitteellisessa logaritmisessa lukuparissa 2 ei olekaan 2 kertaa niin suuri kuin 1- vaan 10 kertaa niin suuri kuin 1!

Itse en voi kehuskella tilastotieteellisellä osaamisellani, vaikka opintoihini kuulukin aikanaan useita eri tilastotieteen kursseja – siis tilastotieteen PERUSTEIDEN kursseja. Sen verran kuitenkin muistan kursseilta, että logaritmisuus on tappavaa ja että 2 on kaksi kertaa niin suuri kuin 1 – ei siis kaksi kertaa suurempi kuin 1. Sehän on 3. Muistaakseni…

Sitten otsikkoni väitteeseen. Posti on arvioinut, että tänä jouluna me lähettelemme toisillemme 13 – 15 miljoonaa joulukorttia. Takavuosina joulukortteja on singahdellut vuosittain jopa 40 miljoonaa! Asiaan: meille on kerrottu, että koronaa tartuttava virus voi säilyä eri pinnoilla vaarallisena jopa 2 viikkoa.

Toisaalta on opastettu ihmisiä välttämään kaukokontakteja – siis pitäytymään vain saman katon alla elävän perhepiirin kontakteissa. Näistä väitteistä voidaan johtaa ajatus, että satunnaisesti valitun mummon saamat lasten ja lastenlasten kortit Vantaalta, Turusta, Tampereelta, Pieksämäeltä, Oulusta ja Rovaniemeltä lähettävät eri alueilla riehuvat tappajavirukset kaksin rukkinsa (RUKKI, ei ukki) kanssa joulua viettävälle mummolle merkittävän riskaabelin jouluisen koronapommin – älä siis missään nimessä lähetä joulukortteja korona-aikana! Ainakaan omissa nimissäsi…

Tämä ajattelupolveiluni on malliesimerkki kaikkialla riehuvasta koronahysteriasta. Mieti siis, haluatko saattaa mummorukkasi hengenvaaraan? Kannattaisiko sittenkin osoittaa postikorttirahat (30 €) johonkin vaarattomampaan kohteeseen, kuten kolehtiin. Kirkossahan korona ei tartu, vai miten se oli?

Tästä syystä ja ehkä juuri siksi
– Hyvää Koronatonta Koronajoulua 2020!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0