Kun itse tekee, saa mitä sattuu tulemaan

|

Kari Moilanen pääsi tänä keväänä testaamaan rakentamaansa kajakkia vesillä. Kuva: Heikki Sorvali

Harrastus toi toisen.

Kun Haukivuoren Nykälässä asuva Kari Moilanen tutustui melontaan, hän ei arvannut että sen myötä saisi toisen harrastuksen.
– Alun perin olin maanviljelijä, mutta vaihdoin joitakin vuosia sitten ammattia ja työskentelen nykyisin hoiva-alalla.
– Alanvaihdoksen myötä vapaa-ajan määrä lisääntyi ja sitä riitti harrastuksillekin. Lähdin kokeilemaan melontaa, innostuin siitä ja jossain vaiheessa sain ajatuksen, että voisihan sitä varmaan itsekin rakentaa vesiliikennevälineen, Kari kertoo.

Mies päätti aloittaa pienemmästä ja helpommasta.
– Soutuveneen rakentaminen oli käynyt mielessä jo aikaisemmin, mutta sitten tuumailin että kanootti olisi pienempänä ehkä helpompi ja yksinkertaisempi tehdä. Todellisuus olikin sitten ihan jotain muuta, nauraa mies.
– Enkä lähtenyt rakentamaan edes kanoottia, vaan päätin aloittaa kajakista.

Kari alkoi lukea rakennusoppaita ja kaivella netistä tietoa sekä ohjeita.
– Piirustuksia en edes yrittänyt lähteä tekemään itse, sillä internetistä löytyy pilvin pimein ostettavia ja jopa ilmaisia piirustuksia.

Kajakki on rakennettu ohuista rimoista, jotka Kari on itse sahannut oman metsän puista. Materiaalina on haapa, joka on kevyt ja helppo työstettävä.
– Vaikein vaihe rakentamisessa on muotin tekeminen. Sen pitää olla tarkalleen linjassa, muuten kajakista tulee kiero.
– Kun toissa kesänä sahasin yli puolikilometriä rimoja ja valmistin muotin, niin viime kesänä lähes koko loma menikin sitten rakentaessa.
Kajakki valmistui Karin mukaan yritysten ja erehdysten kautta. Parin vuoden projekti valmistui tänä keväänä, jolloin luomus pääsi ensimmäistä kertaa vesille.

Luulisi että kajakinrakentaja haluaisi nyt vain nauttia ja lipua aalloilla, mutta kuinkas sitten kävikään.
– Nälkä kasvaa syödessä. Nyt työn alla on kanootti, joka toivottavasti valmistuu vielä näillä sulilla, nauraa mies.

Kanootti on yksinkertaisempi rakentaa, jos vertaa kajakkiin.

Rimojen asentamisessa pätee vanha viisaus: mittaa kahdesti ja leikkaa kerran.

– Kanootin voi tehdä yhtenä kappaleena, mutta kajakki rakennetaan kahdesta palasesta. Muutenhan muottia ei saisi ulos osittain umpinaisesta kulkupelistä.
– Tällä kertaa olin myös viisaampi ja pyysin muotin rakentamiseen apua. Hätiköimällä ei myöskään kannata toimia rimojen sahauksen ja paikalleen taivuttelun kanssa.

Kun rimat on liimattu yhteen, tulee koko rungon päälle lasikuitukangas, mikä laminoidaan kauttaaltaan epoksihartsilla.
– Näin kanootista tai kajakista tulee vesitiivis. Sen jälkeen pinta hiotaan ja lakataan, annetaan taas kuivua, kiinnitetään tarvittavat varusteet, ja ei kun vesille.

Jos kuka innostuu Karin esimerkistä, hän on valmis jakamaan neuvoja ja osaamistaan.
– Kannatta aloittaa kanootista, joka on huomattavasti helpompi rakentaa kuin kajakki. Itselläni meinasi joskus mennä hermo, joskus usko loppua, hän nauraa.
– Mutta olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Ja onhan se itse tehty.

Rustiikka yhdistää paikallisia makuja

|
Koronakevät on synnyttänyt uusia ideoita. Mikkelin satelliittipitäjän kahvila kokee uudistuksen, joka houkuttaa poikkeamaan ruokaentusiasteja. Haukivuoren hermokeskukseksi muodostuneen Wanhan Osulan uusien yrittäjien alkutaival on ollut ...

Järvitaimenen tila kertoo vesistön kunnosta

|
Joukko kalastuksen harrastajia ja asiantuntijoita kokoontui toukokuun lopussa Puuskankoskelle pohtimaan, millä järvitaimenen elinoloja ja luontaista lisääntymistä saataisiin parannettua. Kokoonkutsujana toimi Mikkelin Koskikalastajat ry, joka ...

Näin lämmität puusaunan oikein

|
Kukapa meistä ei olisi jossain elämänvaiheessaan päässyt perinteisen puusaunan lämmityspuuhiin – ja tehnyt niinkin yksinkertaisessa puuhassa perusvirheitä. ”Saunaprofessorin” vinkit ovat parempien löylyjen arvoiset. Lomakauden ...