Rustiikka yhdistää paikallisia makuja

17.6.2020 Koti
Se on siinä! Sanna Saloviin ja Jarmo Kaivo-oja nauttivat lasillisen Rustiikan kunniaksi. – Maalaispuodin ja kahvilan kombo perustuu avoimeen verkostoitumiseen paikallisten elintarviketoimijoiden kanssa, ystävykset tähdentävät.

Koronakevät on synnyttänyt uusia ideoita. Mikkelin satelliittipitäjän kahvila kokee uudistuksen, joka houkuttaa poikkeamaan ruokaentusiasteja.

Haukivuoren hermokeskukseksi muodostuneen Wanhan Osulan uusien yrittäjien alkutaival on ollut monivivahteinen. Vuodenvaihteessa tehdyn yrityskaupan myötä liiketoiminta siirtyi Sanna Saloviinin ja Jukka Niilo-Rämän nimiin perustetun yrityksen, Haukivuoren Sekatavarakauppa Oy:n, hartioille. Kimmo ja Sirpa Nykänen pääsivät puolestaan nauttimaan eläkepäivistään alkutalven mentorointijakson jälkeen.

Toimivan peruskonseptin päälle on aina helpompaa jatkojalostaa uusia ideoita käytäntöön asti kuin lähteä täysin tyhjästä liikkeelle. Talvikuukausien aikana myymälän toiminnot on järjestelty osin uusiksi ja alakertaan on avattu entistä laajempi rautaosasto.
Pitkiä päiviä kauppiastyön ääressä viihtyvä Saloviin paljastaa uusimman aluevaltauksen, joka lanseerataan yleisölle juhannusviikolla. Kyseessä on entisen Kulmakuppilan sijaan kokoaan uusi idea nimeä myöten: Kahvila ja Maalaispuoti Rustiikka. Sen konseptia on hiottu koronakevään aikana yhdessä vapaa-ajan asukas Jarmo Kaivo-ojan kanssa.

Valikoima-asiantuntijana kansallisen ruoka-alan toimijan kirjoilla työskentelevä Kaivo-oja on kartoittanut paikallisia raaka-aineita ja elintarvikesektoria tarkemminkin. Koronan myötä osin lomautettuna ja osin etätyötä tehnyt mies on käyttänyt aikansa ystävänsä Saloviinin avuksi mielellään.
– Tällä seudulla on aivan mahtavaa osaamista. Olen löytänyt mielenkiintoisia makupareja ja nämä asiat laitamme Rustiikan kautta liikkeelle, Kaivo-oja sanoo.
Maalaispuotiin tulee esille ja myyntiin lukuisia lähialueen ruokatuottajien tuore- ja kuivatuotteita.

Kahvilan valikoimissa tulee olemaan aina tuorekahvia, suolaisia ja makeita kahvileipiä, jäätelöä ja smoothieita. Saloviinin ja Kaivo-ojan mukaan tarjonta täydentyy, mutta harkiten. Liian monimutkaiseksi sitä ei haluta, mutta ennakkoluulottomia ajatuksia ei haluta tyrmätä, sillä ilman niitä ei olisi koko Rustiikkaa.
– En antanut koronan häiritä tämän ajatuksen kehitystä todeksi. Jarmon näkemykset ja apu ovat olleet todella isossa roolissa, Saloviin kiittelee ystäväänsä.
Viiden vuoden ajan vapaa-aikaa Kyyveden rannoilla viettänyt Kaivo-oja on huomannut, miten paljon erilaista osaamista paikallisilla tuottajilla ja muilla ruoka-alan toimijoilla on.
– On myös syytä huomata, että ruoka on aina myös elämyksellinen juttu. Koko ruokasektori on tällä hetkellä in, eikä vähiten TV-ohjelmien ja lähiruokabuumin ansiosta. Siksi uskon että tälle konseptille on kysyntää Mikkelin ja Pieksämäen välillä varteenotettavana taukopaikkana.

Kaivo-oja on ollut yhteydessä eri toimijoihin aktiivisesti. Myös kaupungin elinkeinosektorilta on näytetty vihreää valoa paikallisten tuotteiden tuomiseksi esille.
– Tästä aivan likeltä löytyy lihaa, kalaa, vihanneksia, juustoja, artesaanijäätelöitä, viljatuotteita ja juomia, Kaivo-oja listaa.
Rustiikka on myymälän ja kahvilan lisäksi myös tuottajien infopiste. Sieltä saa jatkossa tietoa tuotteiden alkuperästä ja sesongin mukaisia tuotteita. Lisäksi raaka-aineista tehdään erilaisia esille nostoja.
– Verkostoituminen on avainasemassa. Me olemme sitomassa muiden osaamista yhteen, yhteistyössä on voimaa, Saloviin ja Kaivo-oja skoolaavat lasillisella pieksämäkeläisen Mahla Forestin kuohujuomalla.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0