Helmi ja Morteza ryhtyivät yrittäjiksi

|

Pienen, mutta viihtyisän perheravintolan Pizza Maxin yrittäjät Helmi ja Morteza Ebrahimi katsovat luottavaisin mielin tulevaisuuteen.

Pizza Max odottaa rajoitusten höllentymistä.

Helmi ja Morteza Ebrahimi ryhtyivät pitkän pohtimisen jälkeen yrittäjiksi vuoden vaihteessa.
– Mortezan haaveena oli jo kauan ollut oma yritys, mutta minä epäröin, kertoo Helmi Ebrahim.
– Ajattelin että emme varmaan saa rahoitusta järjestymään ja muutenkin jännitti. Hautasimme haaveen suosiolla jonnekin alitajunnan syövereihin.

Morteza valmistui viime syksynä Etelä-Savon ammattiopistosta kokiksi ja pian sen jälkeen pariskunta kuuli, että Pizzeria Max olisi myynnissä.
– Tulimme tutustumaan paikkaan ja totesimme että tässä se on, kertovat Ebrahimit.
– Pieni, viihtyisä ravintola, josta pienin muutoksin saisimme juuri meidän näköisemme perheyrityksen.

Pariskunta päätti ottaa härkää sarvista ja laittoi hakemuksen Finnveraan.
– Minä opiskelin tuohon aikaan ja Morteza oli palkkatöissä. Se, että rahoitus järjestyi, oli iloinen yllätys, kertoo Helmi.
Pienillä muutoksilla ja remontoinnilla Ebrahimit ovat loihtineet Pizza Maxista todella viihtyisän, pienen perheravintolan. Maxista löytyy lapsille oma leikkinurkka, jonka sijoittaminen ravintolaan oli itsestään selvää kahden pienen lapsen vanhemmille.

Työnjako yrityksessä on selvä.
– Minun kontollani on byrokratia ja Morteza hallitsee keittiötä, nauraa Helmi.
– Meillä on myös muutama työntekijä apuna, esimerkiksi kotiinkuljetuksissa. Minä olen vielä äitiyslomalla, vaikka välillä täällä auttelenkin.

Lappeenrantalainen Helmi ja iranilainen Morteza tapasivat toisensa vuonna 2016 Ryttylässä, Kansanlähetys-
opistossa.
– Morteza oli kotoutusohjelmassa ja minä pitämässä siellä välivuotta. Palaset loksahtivat melko nopeasti kohdalleen, kertoo Helmi.
Nyt nelihenkinen perhe viihtyy Mikkelissä, mikä valikoitui kotikaupungiksi sattumalta.
– Haluamme asua kaupungissa, mutta emme missään suurkaupungissa. Mikkeli tuntui oivalta vaihtoehdolta siitäkin huolimatta, ettei meillä kummallakaan ole aikaisempia siteitä tänne. Täällä on mukavia ihmisiä, luonto ja lyhyet välimatkat.

Helmi ja Morteza kertovat, että vaikka koronaepidemia sattuikin yrittäjyyden alkutaipaleelle, se ei ole lannistanut pariskuntaa.
– Meillä kuitenkin on vakiintunut asiakaskunta, joka siirtyi yrityskaupan mukana ja uusiakin tuttavuuksia tulee koko ajan, kertoo Morteza.
– Ruokaa myydään ulos take awayna, ja odotamme innokkaasti, että saamme terassin avattua ja ehkä voimme vielä tänä kesänä palvella ruokailevia asiakkaita paikan päällä.
Yrittäjillä on yrityksen suhteen kehittämissuunnitelmia tulevaisuutta ajatellen.
– Niistä emme vielä kerro mitään, mutta etenemme positiivisella mielellä ja tulevaisuuteen uskoen, Ebrahimit päättävät.

Romumetalli kehittää alati toimintojaan

|
Kasvua on tapahtunut vuosittain ja uusilla hankinnoilla pyritään parantamaan tehokkuutta. Mikkelin Romumetalli Oy:n yrittäjät Hannu Vesanka ja Jere Hytönen olivat iloisia ja yllättyneitä valinnastaan ...

Isoisän jalanjäljissä

|
Tekniikka on nopeuttanut työntekoa moninkertaisesti vuosien kuluessa. Visulahdessa sijaitsevan PL-Kilpi Lehtonen Oy:n historia ulottuu 1940-luvulle, jolloin Sulo Lehtonen perusti yrityksen. Hänen poikansa Pentti Lehtonen ...

Maalareita jo kolmannessa polvessa

|
Otavan Maalaustyö Oy on kasvanut tasaiseen tahtiin. Otavan Maalaustyö Oy:n toimipiste sijaitsee Mikkelissä Tuskussa. Yrityksen ovat alun perin perustaneet Leo Meriläinen ja Reijo Mesiäinen. ...

Kämäräinen oli aikaansa edellä

|
Lemmikkieläimiin panostetaan aina vain enemmän. Mikkelin keskustassa kirkkopuiston laidalla sijaitseva trimmausliike Tassu & Turkki täyttää tässä kuussa 10 vuotta. Yrittäjä Merja Kämäräinen on ollut ...

Puttonen operoi jo kolmella paikkakunnalla

|
Yrittäjän loma jäi kesken, kun ”Vuokrataan” -kyltti sattui silmään. 123Tuulilasi avasi Mikkeliin uuden toimipisteen ja laajensi samalla toimintaansa AD Autokorjaamopalveluilla. Franchising-yrittäjänä molemmissa yhtiöissä toimii ...