Helatorstain herkut

20.5.2020 Koti
Leipäjauhelmalla käsitelty lahna näyttää tältä - kuvassa lisukkeina tarjoilussa lisätyt ruohosipulit. Kuva: Pro Kala ry

Helatorstaitahan vietetään kirkkopiireissä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Kun pääsiäinen on aina sunnuntaina, on helatorstai siis aina torstaina – tänä vuonna 21.5. Vähemmän kirkollisissa piireissä helatorstaita arvostetaan, koska se on vuodenkierrossa niitä harvoja arkivapaita.

Tietoa helatorstain ruokaperinteistä tuntuu löytyvän niukahkosti – voihan olla, että mitään erityistä ruokaperinnettä ei edes olekaan. Tämä on varsin todennäköistä, kun muistaa, että muinaisuudessa toukokuun loppuun mennessä edelliskauden eväät oli syöty – jäljellä saattoi olla ripaus (Non multus) jauhoja (Farina hordeum), kaalia (Brassica oleracea), huhtanaurista (Brassica rapa var. rapa) ja onnellisimmalla (prosperus) ehkä jopa suolalihaa (Carnis sal) tiinuissaan (hama).

Siksipä tuntuu oudolta nykyajan ruokalehdet tai alan blogit – niissä kun kevään juhliin tarjotaan parsaa ja Parman kinkkua, jäätelöä tuoreilla marjoilla, Bulgursalaattia mansikoilla, katkarapusalaattia Rhode Island –kastikkeella ja niin edespäin. Jotain järkeä sen sijaan on varmastikin nokkoskeitto- ja raparperipiirakka- sekä herne-voikukkakeittoresepteissä. Ja ainahan voi ainakin jo kesäkuun puolella keittää lisukkeeksi kuusenkerkkähilloa!

Kun kasvimaan anti on näin loppukeväästä vielä niukkaa, kannattaa kaivaa kalavehkeet esiin vaikkapa hauen- tai lahnanpyyntiin! Nyt verkkoni täyttyivät lahnasta, joten…

 

Täytetty uunissa paistettu lahna

Ainekset:

Leipäjauhelmalla käsitelty lahna näyttää tältä – kuvassa lisukkeina tarjoilussa lisätyt ruohosipulit. Kuva: Pro Kala ry

1,5 – 2 kg lahna
1 rkl (25 g) suolaa
2-3 rkl (60-90 g) voita
1 munanvalkuainen
2 rkl leipäjauhelmaa
1 kupillinen luumuja
vähän valkopippuria

Valmistusohje:
Kala suomustetaan, perataan ja pestään hyvin, kuivataan pyyhkeellä ja hierotaan suolalla.
Luumut keitetään vähässä vedessä ja niistä poistetaan kivet. Kala täytetään luumuilla ja vatsa ommellaan kiinni.
Kuumennetussa uuninpannussa ruskeutetaan voi, kala voidellaan munanvalkuaisella, leipäjauhelmaa ripotellaan päälle ja kala pannaan pannuun uuniin paistumaan. Silloin tällöin lisätään pannuun kuumaa vettä ja kalaa valellaan usein tällä liemellä.
Nautitaan perunoiden kanssa ja kastikkeeksi valmistetaan valkokastike.

Ohje: H.Koskimies – E.Somersalo: Keittotaito, Werner Söderström Osakeyhtiön laakapainossa Porvoossa 1937.

JT Hartikainen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0