Korona ei kurita kukkia

20.5.2020 Koti
Kaisa Rantalainen kertoo terassihortensian olevan kevään suosikki. – Myös maljaköynnökset ovat nostaneet suosiotaan.

Vaikka kukkamyynti hiljeni koronaviruksen vuoksi, nyt puutarhoilla on täysi tohina päällä.

Mikkelin keskustassa sijaitsevassa Puistokukka -kukkakaupassa kerrotaan, että ovet ovat pysyneet ja pysyvät auki koronaviruksesta huolimatta.
– Kotiin toimitettavien kukkalähetysten määrä on selkeästi noussut koronaviruksen aikana, Puistokukan yrittäjä Kaisa Rantalainen kertoo.
Pääkaupunkiseudulla asuvat lähettävät kukkia sukulaisille ja ystäville arjen piristykseksi. Puistokukka toimittaa kukat veloituksetta kaupunkialueella.
– Lähetys onnistuu minne vain, mutta pidemmistä matkoista laskutamme. Äitienpäivä erosi siinä mielessä aikaisempiin, että kotiinkuljetuksia oli huomattavasti enemmän, Rantalainen kertoo.
Kimpusta saa helposti saajan näköisen, koska lahjan antaja voi kertoa puhelimitse mitä kukkia kimppuun toivoo.

Tällä hetkellä kukista haetaan nimenomaan piristystä ja kesän tuntua. Varsinkin lasitetuille parvekkeille voi jo hankkia melkein mitä kukkia vain. Parhaiten kylmää kestävät kukat ovat orvokki ja ruukkuneilikka. Haukivuorella Katajakankaan puutarhalla kaupankäynti aloitettiin toukokuun alusta.
– Ihmisiä oli mukavasti liikkeellä kun aurinko paistoi ja oli lämmintä. Kun ilmat viilenivät viime viikolla, niin asiakkaita oli selvästi vähemmän, Katajakankaan yrittäjä Harri Kohvakka kertoo.
Puutarhalla on tehty järjestelyjä, jotta turvavälit sekä hygienia-asiat saadaan pidettyä kunnossa.
– Rakensimme käsienpesupaikan ja ohjaamme ihmisiä kulkemaan kasvihuoneissa yksisuuntaisesti. Kahvila ei ole tällä hetkellä auki, mutta katsotaan mihin tilanne kääntyy. Sen perään on kyselty aika paljon, Kohvakka hymyilee.

Korpikoskella sijaitsevalla Kotikorven puutarhalla on niin ikään avattu sesonki. Puutarha myy kukkia ja hyötykasveja Korpikoskella, Mikkelin satamassa ja Hirvensalmen torilla.
– Ihmisiä on ollut hyvin liikkeellä, mutta huomaa etteivät iäkkäät henkilöt liiku samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina, Korpikosken puutarhan yrittäjä Sari Lappalainen kertoo.
Mikäli koronavirus olisi iskenyt huhtikuun puolivälin tienoilla, niin puutarhat kuin kukkamyyjät olisivat olleet pulassa.
– Kylmät kelit vaikuttavat myyntiin tällä hetkellä enemmän kuin korona. Vasta syksyllä näemme, mikä tilanne todellisuudessa on, Lappalainen toteaa.
Myös Kohvakka toteaa, ettei kukkamyynti ole suurin kärsijä koronaviruksen vuoksi.
– Totta kai se vaikuttaa. Ihmiset ovat kuitenkin tällä hetkellä normaalia enemmän kotona, joten siellä halutaan viihtyä ja puuhastella. Ja kukat tuovat piristystä, Kohvakka toteaa.

 

Kukat valitaan trendien mukaan

Kaisa Rantalainen kertoo, että kukkakaupassa huomataan mitkä kukat näkyvät sosiaalisessa mediassa tai sisustuslehdissä.
– Nyt suosiossa on pampaheinä. Trendit luonnollisesti vaihtuvat, mutta kyllä menekistä huomaa millaiset kasvit ovat esillä.
Erityisesti parvekkeita halutaan sisustaa ja luoda niistä keitaita keskelle kaupunkia.
– Onhan se mukavampi rentoutua kauniiden kasvien ympäröimänä, kun pelkkää betoniseinää katsellen, Kaisa naurahtaa.

Suosiotaan nostivat jo aikaisempina vuosina hyötykasvit. Harri Kohvakka arvelee niiden olevan tänä vuonna hittituote.
– Voisin kuvitella, että nyt halutaan myös hyötyä omista istutuksista. On mielenkiintoista seurata kasvien kehittymistä ja kerätä sato sen ollessa kypsä, Kohvakka pohtii.

 

Kymmeniä miljoonia kukkia kotiin

Kesäkukat ovat suomalaisen kukkaviljelyn tärkein sesonki, ja kukkia viljellään liki 400 puutarhalla etelärannikolta Ivaloon asti. Sesongin tuotteet ovat aitoa kotimaista lähituotantoa viljelijältä kuluttajalle. 90 prosenttia tuotteista myydään suoraan puutarhoilta. Kaikki kesäkukkien viljelijät ovat perheyrityksiä, useat jo toisessa tai kolmannessa sukupolvessa.

Suomessa viljellään kesäkukkia yli 40 miljoonaa kappaletta, joista amppelikukkien osuus on reilut kaksi miljoonaa. Kukkasesongin arvo on yli 70 miljoonaa euroa.

Kauppapuutarhaliiton tilaaman tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista aikoo hankkia kevätkukkia saman verran tai enemmän kuin viime vuonna. Innokkaimpia kukkien ostajia ovat yli 50-vuotiaat naiset, jotka asuvat alle 50 000 hengen kaupungeissa tai maaseudulla.

Kauppapuutarhaliitto ry

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0