Kuu koronasta kesään…
JiiTeen Kuukautinen

|

Talvi kesti Etelä-Suomessa hulppeat 5 päivää. Nyt arvailemme, kuinka kauan kevät kestää ja – milloin kesä alkaa. Kesän alkaminen ei tänä vuonna riipukaan säiden haltijoista – onko koronatilanne uusi kesän mittari? Mitä kaikkea meillä saattaakaan olla edessä…?

En lähde tässä ennustamaan mitään, enkä arvioimaan pandemian kulkua meillä tai muualla. Pohdin vain eräitä mahdollisia tulevaisuuksia. Ei toivottuja tai todennäköisiä tulevaisuuksia vaan ainoastaan ja vain mahdollisia.
Aloitetaan kesästä. Kansan mielissä kesä alkaa, kun koulut loppuvat ja piltit kirmaavat kesälaitumille. Miten lie tänä vuonna: koulut kyllä loppuvat, ehkäpä ennenaikaisestikin! Kesälaitumien avautuminen saattaa ollakin se kuuluisa toinen juttu. Kesän alkamista voi toki kysyä asiantuntijoilta, mutta ongelma on, että heistä jokainen vastaa tyystin omasta päästään…
Mikä sitten on uimahallien, kirjastojen, elokuvien, ravintoloiden, eri otteluiden, ravien, konserttien ja kesätapahtumien kohtalo Anno Domini 2020. Jotain saattaa viitoittaa Saksan päätös, jolla suuret yleisötilaisuudet kielletään ainakin elokuun loppuun saakka. Suomessa tällainen päätös tarkoittaisi jalkapallo- ja pesisotteluiden, Savonlinnan oopperajuhlien, St. Michel -ravien, Mikkelin musiikkijuhlien ja satojen muiden yleisötapahtumien peruuntumista tulevana kesänä.
Tapahtuminen peruuntuminen romuttaa paitsi järjestävien tahojen taloudet, myös lyö loven monien paikkakuntien elinkeinoihin: mietitäänpä vaikkapa vain oopperajuhlien merkitystä Savonlinnalle tai St.Michelin ja musiikkijuhlien merkitystä Mikkelille.
Oman lukunsa koronataistelussa muodostavat suomalaiset yritykset laidasta laitaan. Erityisesti niukkapääomaisten yksin- ja pienyrittäjien tilanne tukaloituu kesää kohti: monella yksikin päivä ilman myyntiä merkitsee säästämistä jopa päivittäismenoissa. Millä aikataululla näiden yrittäjien hätää voidaan purkaa – sitäkään en lähde arvailemaan: aika näyttää.
Kun asiantuntijat eivät ole yksimielisiä tulevasta kehityskulusta, ei tavallisen kansalaisenkaan kannata sitä pohtia – keskittykäämme vain kaikki nyt selviytymään!

Sorsaa, tai sitten ankkaa

|
Se on alkanut! Sorsastus alkaa joka vuosi 20.08. ja päättyy vuoden loppuun. Sorsastukseen lasketaan osallistuvan reilu kolmannes maamme 300.000 aktiivimetsästäjästä. Suomen Riistakeskuksen mukaan sorsakannat ...

LähiTapiola tekee vastuullisuustyötä

|
Elämänturvayhtiö panostaa paikallisuuteen. LähiTapiola Savo-Karjalan johtavana teemana on vastuullisuus. Alueyhtiö lahjoittaa vuosittain pelastusrenkaita ja defibrillaattoreita toiminta-alueellaan. Tänä vuonna lahjoituksia on tehty esimerkiksi Haukivuorelle, Sulkavalle ...

Savusaunan ei tarvitse tupruttaa liikaa

|
Modernisoidun savusaunan lämmittämiseen kannattaa varata silti koko päivä. Rantasauna kuuluu olennaisena osana suomalaiseen kesään. Mari Kekkosella on kesäpaikkansa rannassa savusauna nykyaikaisella vivahteella. Perinteisessä savusaunassa ...

Hypoxi antaa kyytiä aineenvaihdunnalle

|
Iina Smolander ryhtyi Hypoxi-yrittäjäksi pitkän harkinnan jälkeen.   Emolaan mennessä, ihan Rouhialankadun alkupäässä sijaitsevan pienkerrostalon alakerrassa loistaa valo. Kun ovesta astuu sisään, vastassa on ...

Savo Trucks varustaa huoltoautoja

|
Jokainen auto varustellaan asiakkaan toiveiden mukaan.   Autovarusteluun erikoistunut Savo Trucks siirsi toimintansa Liito-oravantiellä vuoden 2019 lopulla. Yrityksen nokkamiehenä toimii Jere Kantonen. – Olen ...