Hanki suomalainen joulu

|

Lammastaloussäätiön omistama Pirtin Kehräämö perustettiin v. 1948 kestikievarin navettaan, joka on rakennettu v. 1877. Nykyään tuosta rakennuksesta löytyvät Pirtin Kehräämön tehtaanmyymälä sekä toimistotilat.

Joulukuun alussa vietettiin ”Osta työtä Suomeen” -päivää. Taustalla oli lukuisia tahoja, kuten Avainlippu-tunnusta hallinnoiva Suomalaisen Työn Liitto.

Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen ei ole vain muotiasia tai hienostelua, sillä jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuukausi 10 eurolla enemmän suomalaista, syntyisi Suomeen 10.000 uutta työpaikkaa vuodessa.

Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila kertoo, että liitto on keräämässä tietoja teemapäivän onnistumisesta, mutta näppituntuma on jo nyt, että näin innokkaasti suomalaisen työn ympärillä ei ole pöhisty ehkä koskaan.
– Teemapäivämme painottui selkeästi someen, jossa yritykset ja yksityiset henkilötkin kertoivat tuntemuksistaan esimerkiksi #ostatyötäsuomeen sivuilla, kertoo hanketta liiton puolesta vetänyt Mantila.
– Yritykset toivat itseään esiin tarjouksin ja erilaisin ostoeduin. Minulla on vahva tunne, että 04.12. oli merkittävä päivä suomalaiselle työlle ja suomalaisille tuotteille.

Viimeisin liiton tekemä Avainlipun vaikuttavuustutkimus on tämän vuoden maaliskuulta. Tällöin kolme neljästä yli 2.000 haastatellusta kertoi Avainlippu -merkillä olevan ratkaiseva osuus heidän ostopäätöksissään.
– Perinteisesti suomalaisuus on nähty isänmaallisuutena, mutta etenkin nuoremmat sukupolvet ovat heränneet suomalaisen suosimisessa myös taloudelliseen vastuullisuuteen. Ostamalla suomalaista, taataan eurojen jäävän Suomeen, päättelee Mantila.

Mikkeliläisen Pirtin Kehräämön hallituksen puheenjohtaja Olli Nepponen viestii samaan suuntaan. Yhtiön villatuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi.
– Ilmastotietoisuuden kasvaminen on selkeästi lisännyt tuotteidemme kysyntää. Villan hinta on kuitenkin maailmalla alhainen, joten meidän on kehitettävä omia tuotteitamme jatkuvasti niin, että saamme niistä hinnan, jolla voimme maksaa lampureillekin kohtuullisen korvauksen, Nepponen pohtii.
– Me Pirtin kehräämössä käytämme vain kotimaista lampaan villaa. Jotkut erät joudumme kuitenkin käyttämään esikäsittelyssä Englannissa, koska Suomesta ei löydy tähän riittävästi kapasiteettia. Mutta siis raaka-aineemme ja lopputuotteemme ovat suomalaisia – suomalaista työtä, vakuuttaa Nepponen.

Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostaminen ei ole vain sanahelinää – voimme itse kukin kohentaa suomalaista työtä. Suosikaamme tänäkin jouluna kotimaista!

 

JT Hartikainen

Kuka piilotteli pukin parran takana?

|
Erikoissanomat julkisti joulun alla lukijoilleen joulupukki-visan, jossa tehtävänä oli tunnistaa pukiksi naamioitunut henkilö. Visaan osallistuneista 11 henkilöä tiesi tai arvasi pukin henkilöllisyyden. Oikein vastanneiden ...

Olipa Kerran – Joulupukki

|
Joulupukki asustaa Suomessa, Korvatunturilla ja lentää sieltä jouluaattona poroletkassa satoihin ja taas satoihin miljooniin koteihin ympäri maailmaa. Tämänhän me kaikki toki tiedämme Joulupukista. Mutta, ...

”Hiljaiset ajat tehdään jouluna”

|
Joulu on kivijalkaliikkeiden kulta-aikaa. Joulusesonki aiheuttaa kiirettä niin kuluttajille kuin kauppiaillekin. Moni kauppa tekee jouluna vuoden parhaan tuloksen. Lahjaksi annetaan konkreettisia paketteja, mutta myös ...

Siisti lemmikki, siisti koti

|
Ennakoivilla toimilla voi helpottaa siisteyttä. Juhlapyhinä kodin halutaan olevan viimeisen päälle kunnossa. Kynttilät tunnelmaa luomassa, koristeet huurteisilla ikkunoilla ja paketit tuoksuvan kuusen alla. Lemmikkitalouksissa ...

Kinkku, kalkkuna vai jotain aivan muuta?

|
Kinkku on yhä joulupöydän kruunamaton ykkönen, mutta kasvisruoat kasvattavat suosiotaan. Tilastokeskuksen mukaan joulukinkku on ollut kuluneina vuosina jouluruokien ykkönen. Tieto ei varmasti yllätä, koska ...