Mika Häkkinen on Vuoden yksinpuurtaja

|

Haukivuorelainen Mika Häkkinen palkittiin Vuoden yksinpuurtajana.

Yksinyrittäjälle vuorokaudessa on riittävästi tunteja.

Haukivuorelainen yrittäjä Mika Häkkinen valittiin alkukuusta Vuoden yksinpuurtajaksi. Häkkinen on sekä maatalous- että kaivinkoneyrittäjä. Vuoden yksinpuurtaja -palkinto jaettiin tänä vuonna 11. kerran.
– Kun minua kysyttiin ehdolle, en millään tapaa osannut odottaa että valinta kohdistuisi minuun, kertoo Häkkinen.
– Eittämättä se tuntuu hyvältä ja kannustaa jatkamaan.

Yrittäjäksi Häkkinen ryhtyi vuonna 1998, kun kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Tuolloin Häkkinen ryhtyi jatkamaan vanhempiensa sikatilaa.
– Nuorempana en todellakaan ollut mikään konemies, mutta kun isä osti 90-luvun puolivälissä tilalle sellaisen ”persveivarin” eli lusikka-haarukkakaivurin, innostuin tekemään kaikenlaisia hommia. Tein myös pieniä maansiirtotöitä vieraille.
Vuosituhannen vaihteessa Häkkinen hommasi telakoneen ja alkoi tehdä yhä enemmän maansiirtotöitä.

Samoihin aikoihin tilalla remontoitiin sikalaa ja suunnitelmissa oli toiminnan laajentaminen.
– Aloin kuitenkin miettiä sikatilallisena olon mielekkyyttä. Porsaan hinta rupesi junnaamaan paikallaan ja tuntui, että tuotto suhteessa työn määrään ei ollut järkevä, kertoo Häkkinen.
Keväällä 2005 päätös oli selvä ja siat laitettiin pois. Edessä oli kysymys että mihin sitä sitten ryhtyisi leipänsä pitimiksi.
– Haukivuorella oli silloin rakennusbuumi meneillään ja enoni sanoi että hommaa parempi kaivuri ja ryhdy maansiirtotöihin, kertoo Häkkinen.
Siitä lähtien Häkkinen on ollut päätoimisesti maanviljelijä ja maatyöurakoitsija.

Häkkisen työnkuva on laaja. Varsinaista aliurakointia hän ei tee.
– Teen maatöitä laidasta laitaan, aina viemäröinnistä kukkapenkkiin. Tällä hetkellä jätevesisysteemien tekeminen työllistää hyvin, kertoo Häkkinen.
Työvälineinä Häkkisellä on telakone ja pienempi kumitelakone. Sen lisäksi kalustosta löytyy muun muassa traktori peräkärryineen.

Vaikka luulisi että yksinyrittäjä saa puskea töitä kellon ympäri, Häkkinen kertoo että vuorokauden tunnit riittävät mainiosti.
– Olen asettanut itselleni järkevät työajat enkä tee viikonloppuisin vieraita töitä, sanoo Häkkinen.
– Kotitila viljapeltoineen ja perhe vaativat myös aikaa ja huolenpitoa.
Perheeseen kuuluvat vaimo, neljä lasta sekä koira ja kissa.
– Hyvin tässä ehtii vielä harrastamaankin. Esimerkiksi tänä kesänä olen harrastusmielessä tehnyt vaimoni ohjauksessa terassia, nauraa Häkkinen.
– Sen lisäksi käyn ahkeraan lavatansseissa ja viihdyn myös metsässä raivaussahan kanssa.

Sorsaa, tai sitten ankkaa

|
Se on alkanut! Sorsastus alkaa joka vuosi 20.08. ja päättyy vuoden loppuun. Sorsastukseen lasketaan osallistuvan reilu kolmannes maamme 300.000 aktiivimetsästäjästä. Suomen Riistakeskuksen mukaan sorsakannat ...

LähiTapiola tekee vastuullisuustyötä

|
Elämänturvayhtiö panostaa paikallisuuteen. LähiTapiola Savo-Karjalan johtavana teemana on vastuullisuus. Alueyhtiö lahjoittaa vuosittain pelastusrenkaita ja defibrillaattoreita toiminta-alueellaan. Tänä vuonna lahjoituksia on tehty esimerkiksi Haukivuorelle, Sulkavalle ...

Savusaunan ei tarvitse tupruttaa liikaa

|
Modernisoidun savusaunan lämmittämiseen kannattaa varata silti koko päivä. Rantasauna kuuluu olennaisena osana suomalaiseen kesään. Mari Kekkosella on kesäpaikkansa rannassa savusauna nykyaikaisella vivahteella. Perinteisessä savusaunassa ...

Hypoxi antaa kyytiä aineenvaihdunnalle

|
Iina Smolander ryhtyi Hypoxi-yrittäjäksi pitkän harkinnan jälkeen.   Emolaan mennessä, ihan Rouhialankadun alkupäässä sijaitsevan pienkerrostalon alakerrassa loistaa valo. Kun ovesta astuu sisään, vastassa on ...