Joulupukki varmistelee parhaillaan jakeluverkostojensa toimivuutta

|

Joulupukki toivottaa erittäin hyvää joulua kaikille lehden lukijoille. – Olkaahan joka ikinen päivä kilttejä ja hyviä lähimmäisillenne.
Joulupukki toivottaa erittäin hyvää joulua kaikille lehden lukijoille. – Olkaahan joka ikinen päivä kilttejä ja hyviä lähimmäisillenne.

Pian punanuttu starttaa vuorokauden mittaiselle matkalle maailman ympäri.

Lehden toimittaja törmäsi sattumalta joulupukkiin, kun tämä lomalta paluureissullaan kävi sopimassa mahdollisista autokyydeistä paikallisten luotettujen henkilöiden kanssa.
– Pitää hyvissä ajoin ennen jouluaattoa varmistaa myös, että kulkupelit on varmasti katsastettu. Olisihan se noloa, jos poliisi pysäyttäisi kesken lahjojen jaon, Joulupukki kauhistelee.
– Tontut ovat muualla tekemässä samanlaisia varmistuskeikkoja.

Korvatunturin väki on täydessä työntouhussa koko vuoden.
– Tontut kiertävät ympäri vuoden tarkkailemassa lapsia ja aikuisia. Joulupukin kiireet alkavat varsinaisesti vasta aattona. Kun minä lähden liikenteeseen, kulkupelejä on varattu jos jonkinlaisia ympäri maailmaa sekä minulle että aputontuille, kertoo Joulupukki.
Pohjoisesta alkumatka yleensä taittuu porolla ja jos on oikein luminen talvi, päästään koko lahjojen jakokierros tekemään samalla kyydillä.
– Kuitenkin vuosien varrella olen oppinut lumettomien talvien myötä varautumaan myös autokyyteihin.
Niiden suhteen pukki on saanut luotua toimivan, maailmanlaajuisen verkoston.

Korvatunturilla pukilla on useampia kulkupelejä, muiden muassa oma neliveto, mutta lahjakierroksella hän turvautuu tarvittaessa luotettujen tuttujen autokyyteihin.
– Oma auto jää muorille siltä varalta, että tulee jokin hätä, Joulupukki kertoo.

Korvatunturilla aherretaan lahjoja melkein liukuhihnalla. Työssään tontut ovat pitkälti itseohjautuvia.
– Mutta kyllä minulla riittää valvontatehtäviä. Etenkin uusien tonttujen kanssa saa aina olla hieman varuillaan, kun ne vasta opettelevat pajan tavoille, kertoo Joulupukki.
– Melko nopeasti kaikki kuitenkin oppivat työskentelytavat. Ja muutkin tavat. Erityisesti pöytätavat ovat sellaisia, mihin muori kiinnittää huomiota ja ne Korvatunturilla opitaankin ihan ensimmäisenä ja hyvin nopeasti. Siitä muori pitää huolen.

Lelukuvastoilla ja lelukaupoilla on suora yhteys Korvatunturiin. Joulupukin mukaan Korvatunturin väki on joutunut menemään pikkuisen markkinatalouden mukaan. Siitä kuitenkin on apua puolin ja toisin.
– Korvatunturilla keksitään ja kehitellään jatkuvasti hienoja systeemejä mitä leluteollisuus sitten ottaa valmistukseen, mutta niissä on kaikissa patenttisuoja. Niin keksijätontutkin saavat jokapäiväisen joulupuuronsa, Joulupukki sanoo ja maiskauttaa suutaan.
Tonttujen määrää Joulupukki ei kerro suoraan.
– Vastaan kuten poromiehet; tonttuja on kahta puolta puuta, Joulupukki hihittelee.

Elo muorin kanssa sujuu mutkattomasti. Molemmilla on omat tärkeät hommansa ja sitten on paljon yhteisiä harrastuksia.
– Kesällä esimerkiksi lomaillaan yhdessä ja nautitaan joutenolosta, Joulupukki kertoo.
– Sen lisäksi keittiöhommat sujuvat meillä yhteistyöllä. Muori kokkaa ja minä syön. Lempiruokaani joulupuuroa Muori kokkaa sitä joka aamu. Parempaa ei olekaan.

Joulupukki palaa vielä Korvatunturille ennen kuin aattokiireet alkavat. Mitä pukki mahtaa itse toivoa joululahjaksi?
– Kaikille hyvää mieltä, muulloinkin kuin vain jouluna. Kaikista paras lahja olisi, jos kenelläkään ei olisi hätää, missään ei sodittaisi eikä tapeltaisi ja kenenkään ei tarvitsisi nähdä nälkää.
– Näiden ajatusten siivittämänä toivotan kaikille oikein hyvää ja onnellista joulua.

Teemu Karonen ja Jaakko Falck tekivät unelmasta totta ja pistivät pystyyn oman yrityksen.  – Pyöritämme yritystä kahteen mieheen, mikä antaa mahdollisuuden joustoihin työajoissa esimerkiksi kesäaikaan, sanovat miehet.

Uusi katsastusasema avasi

|
Mikkelissä on nyt seitsemän paikkaa missä katsastaa auto. Jaakko Falck ja Teemu Karonen toteuttivat haaveensa ja pistivät pystyyn katsastusalan yrityksen. – Olemme molemmat olleet ...
Johanna Jääskeläinen (edessä) ja Johanna Tarhonen suorittavat osan opinnoistaan yrittäjinä NY Vuosi yrittäjänä –ohjelman kautta.  – Avaamme Esedulle kuukaudeksi kesäkahvilan, kertovat naiset sämpylän pyörittämisen lomassa.

Rakkaudesta leipomiseen

|
Cafe Onni NY palvelee kesäkuun ajan. Kaksi leipuri-kondiittori opiskelijaa, Johanna Jääskeläinen (49v.) ja Johanna Tarhonen (52v.), päättivät järjestää itselleen harjoittelupaikan oman yrityksen muodossa. – ...
Kirsi-Marja Hamosen puutarhasta löytyy taidetta ja käsitöitä. Betonipenkki on omaa tuotantoa, kuten myös verkkofiguurit.

Puutarhallinen taidetta

|
Kukat ja betonityöt sulassa sovussa. Rämälän koulun rehtori Kirsi-Marja Hamonen on puutarhahörhö sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuitenkaan puutarha ei ole tavanomainen hyöty- ja kukkakeidas, vaan ...
Laura Tolvanen ryhtyi laihdutusvalmentajaksi omien hyvien kokemusten kautta. – Parasta työssä ovat asiakkaat ja onnistumisen riemu, sanoo Tolvanen

2700 kiloa kolmessa vuodessa

|
Laihduttaminen on verrattain helppoa, mutta painonhallinta onkin toinen juttu. Laura Tolvanen on toiminut Cambridge-valmentajana Mikkelissä nyt kolme vuotta. – Olin itse aikanaan jojo-laihduttaja ja ...
Elina Tullisen perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta. – Koko perhe harrastaa useampana päivänä viikossa, joten arki on melkoista aikatauluttamista, kertoo Tullinen

EM-finaalipaikka jäi pisteen päähän

|
Elina Tullinen löysi oman lajinsa bikini fitnessistä. Mikkeliläiselle Elina Tulliselle urheilu on aina ollut lähellä sydäntä. – Kokeiltua on tullut jos vaikka mitä eri ...