Sisustamisen ei tarvitse olla kallista

|

Ennen valkoista tiiliseinää koristaa nyt perheen lasten figuurit  harrastustensa parissa.
Ennen valkoista tiiliseinää koristaa nyt perheen lasten figuurit harrastustensa parissa.

Elina sisustaa kierrättämällä, ylijäämämaaleilla ja tapetinpätkillä.

Mikkeliläinen Elina Kotro sisustaa sitä mukaa, kun inspiraatio iskee. Ja se iskee melko usein.
– Sisustusintoni juontaa juurensa lapsuuteen. Piirsimme pikkusiskoni kanssa olohuoneen seiniin perheen koiralle kavereita, ettei sen tarvitsisi olla päivisin yksin kotona, nauraa Elina.
– Olohuoneen seinät olivat täynnä hahmoja ja koirallakin oli varmaan kivempaa.
Myöhemmin omat huoneet saivat myös persoonallisen ilmeen, kun vanhemmat antoivat tyttäriensä maalata seinät mielensä mukaan.

Suurimmaksi osaksi Elinan sisustaminen on tuunausta omiin tarpeisiin.
– Tarve on hyvä motiivi. Jos pitää saada vaikka hanskoille tai kengille säilytyspaikka, lähden etsimään ”jotain” Ekotorilta tai kirppareilta tai sitten rakennan itse, Elina kertoo.
– Kierrättäminen on vain järkevää ja siltä pohjalta myös hommaan maalit ja tapetitkin. Kierrätysajatuksella tämä harrastus ei myöskään tule hirveän kalliiksi.
Tutut osaavat jo tarjota, mikäli heiltä jää yli rulla tapettia tai purkki maalia.
Joskus sisustushulluus voi iskeä myös päähänpistosta, ”miltähän tuo näyttäisi tuossa”.
– Toisinaan päätän tapetoida yhden seinän ja kohta koko kämppä saakin uuden ilmeen.

www_ELLU 2

Elina kertoo löytävänsä kotoaan jatkuvasti kolosia ja alueita, jotka odottavat tuunaustaan.
– Esimerkiksi keittiössä oli valkoinen tiiliseinä, joka kaipasi jotain muutakin, kuin pienten tahmanäppien jälkiä, kertoo Elina.
– Maalasin seinän ensin vaaleanharmaaksi. Jossain vaiheessa katselin harmaaseen seinään lankeavia varjoja ja mietin, että siihenhän voisi maalata jotain kuvioitakin.
Mieleen tulivat muraalit, joita nykyään näkee rakennusten seinissä.
– Keksin, että maalaan seinään lasten hahmot harrastustensa parissa, kertoo Elina.

Inspiraatio saattaa iskeä myös ”sijaistoimintona”.
– Monella on varmasti tullut eteen se tilanne, että kun pitäisi tehdä jotain oikeasti tärkeää, sitä alkaakin suorittamaan ihan muuta, nauraa Elina.
– Itselleni näin kävi muun muassa silloin, kun opiskelin työn ohessa ja koesuma alkoi lähestyä. Löysin itseni maalaamasta yhtä seinää ja tapetoimasta toista, vaikka tärkeämpää olisi ollut lukea kokeisiin.

Nikkarointi kiinnostaa Elinaa enemmän kuin ompeluhommat.
– Jotain raheja olen kyllä päällystänyt vanhoilla verhoilla ja kerran rakensin ja verhoilin vanhasta sängystä sohvan, hän kertoo.
– Mieluiten nikkaroin ja maalaan tai järjestelen huonekaluja. Verhojakaan en jaksa vaihtaa kovin usein. Paljon helpompaa on maalata tai tapetoida viereinen seinä.

Annika Hytönen on Tilespointin Mikkelin kauppias toisessa polvessa.

Tilespoint luottaa omaan konseptiin

|
Erityisesti laatoistaan tunnettu perheyritys on toiminut Mikkelissä jo vuodesta 1991. Mikkelin Teollisuuskadulla sijaitseva Tilespoint on palvellut asiakkaita jo vuodesta 1991. Isä Kalevi Jukarainen perusti ...
Jukka Puikkonen ihmettelee, miksi väestönsuojien lakisääteisiä tarkastuksia laiminlyödään.

Väestönsuojien tarkastuksia ei oteta tosissaan

|
Viranomaisille tulee vastaan tapauksia, joissa lakisääteiset tarkastukset on jätetty tekemättä. Laki määrää kiinteistöissä olevat sammutusvälineistöt ja väestönsuojat tarkastettavaksi määräajoin. Pelastuslain 76 pykälä sanoo, että ...
Ihan joka mieheltä ei löydy takapihalta omaa lättähattua ja junaraiteita. Puutarha on tarkoitus entisöidä vanhojen suunnitelmien mukaan.

Asemapäällikkö vaalii perinteitä

|
Parikymmentä vuotta Helsingissä asunut Petri Pentikäinen muutti vakituisesti noin vuosi sitten Haukivuorelle Kalvitsan vanhalle juna-asemalle. Luvassa on myös Kalvitsaa käsittelevä kirja. Junat ja lähestulkoon ...
Kädentaidot ovat kulkeneet Minna Suihkosella suvussa. – Mummot ja äitini ovat opettaneet minua pienenä ja siitä harrastus on jäänyt näin aikuisiälle.

”Neuloosi on iskenyt”

|
Käsitöiden arvostus on noussut lähivuosina. Ristiinalainen Minna Suihkonen valmistaa omaksi, sukulaisten ja ystävien iloksi erilaisia käsitöitä. Tällä hetkellä mieleisimpiä töitä ovat kirjoneulesukat. Perinteisten mallien ...