Persoonallisuus saa näkyä sisustuksessa

|

Emma Klén valmistui viime vuoden joulukuussa muotoilijaksi. Hän perusti tammikuussa oman Design Studio Klénin Mikkelin vanhaan tullitaloon.
Emma Klén valmistui viime vuoden joulukuussa muotoilijaksi. Hän perusti tammikuussa oman Design Studio Klénin Mikkelin vanhaan tullitaloon.

Sisustajat uskaltavat sekoittaa eri tyylejä ja aikakausia. Värit tulevat takaisin.

Sisustuksen värimaailma on pysynyt viime vuosina valtavirran tyyleissä harmaan, mustan ja valkoisen linjoilla. Myös harmaanvalkoinen maalaisromanttisuus on hallinnut tyyliä pitkään. Tammikuussa Design Studio Klénin perustanut muotoilija Emma Klén sanoo, että värit ovat tulleet takaisin sisustusmaailmaan.

– Nyt väreissä on murrettuja sävyjä ja paljon luonnonläheisiä sävyjä. Yksi hyvä esimerkki on angora, joka on kaunis murrettu beesi. Muutkin beesin sävyt, jotka ovat olleet viime aikoina pannassa, ovat tulossa takaisin.

Väreissä näkyy rohkeita punaisia ja sinisiä, eikä harmaan sävyissä liikuta enää niin paljoa.

– Sävyissä ja yleisilmeessä pysyy skandinaavisen sisustuksen raikkaus. Myös kontrasteja tuodaan yhä enemmän, tiedostaen mihin värin pinta tulee. Värit ovat aistimus.

Klén etsii paksusta väriliuskapinkasta tämän vuoden ajankohtaisia värimalleja. Väriliuskojen nimissä vilahtavat muun muassa kontiainen, rustiikki ja siesta.

– Menee varmaan hetki, ennen kuin nämä alkavat näkyä enemmän sisustuksessa, hän arvelee.
Yksi iso asia sisustuksessa ovat aidot luonnonmateriaalit, kuten villa, pellava, puu ja kivi. Luontoa saadaan kotiin sisälle myös viherkasveilla.

Musta ja valkoinen ovat skandinaavisen sisustuksen peruskivi. Tällä hetkellä esimerkiksi musta näkyy kiintokalusteissa mattapintana.

– Korkeakiiltoisuuden aika on väistymässä mattapintojen tieltä. Kiilto saadaan pienistä yksityiskohdista esimerkiksi metallista ja messingistä. Tällaisia voivat olla vetimet ja hanat tai pienet koriste-esineet sisustuksessa, Klén kertoo.

Valtavirrassa olevat trendit eivät ole välttämättä oikeita asioita, vaan sisustajat uskaltavat tehdä myös yksilöllisiä ratkaisuja. Klénin mukaan tämän hetken isoimpana juttuna kodin sisustuksessa on nimenomaan yksilöllisyys. Sisustajat ovat rohkaistuneet sekoittamaan eri tyylejä ja aikakausia keskenään.

Tämän vuoden ajankohtaisia värisävyjä.
Tämän vuoden ajankohtaisia värisävyjä.

– Ihmiset osaavat arvostaa sitä tilaa ja pohjaa, jossa asutaan. Esimerkiksi 1970-luvulla rakennettuun asuntoon uskalletaan ottaa mukaan sen aikakauden sisustuselementtejä.

Klén painottaa, että sisustuksessa saa näkyä persoonallisuus. Se voi lähteä esimerkiksi isoäidin vanhasta senkistä, jonka ympärillä voi olla todella trendikkäitäkin elementtejä. Kiellettyä ei ole myöskään yhdistää arkkitehtien muotoilemaa designia ja halpatuotantohuonekaluja.

– Kalusteissa voi olla todella laadukasta designia, jonka rinnalla voi olla Ikeaa, jotka ovat toki nekin taitavien muotoilijoiden käsialaa. Toimivan tuotteen takana on aina ammattitaitoinen suunnittelija, Klén summaa.

Suomalaiset arvostavat kotimaista työtä ja suunnittelua. Monesti kotiin voidaan hankkia klassikkotuote, josta on aina haaveiltu ja sisustusta täydennetään sen ympärille omilla mieltymyksillä.

– Puu elää, eläköön puu, Ari Maastovaara toteaa omana mottonaan.

Puuseppä teki itselleen tiskipöydän

|
Valmistukseen on käytetty 20 eri puulajia. Ari Maastovaaran keittiökalusteet eivät ole joukkotuotantoa. Puusepänverstaassa odottaa asennusta vaille valmiina tiskipöytä/työtaso, jonka valmistuksessa on käytetty 20 eri ...
Ilkka Väisänen asensi mallikeittiöön viimeisen kaapinoven paikalleen.

Väisänen on asentanut yli 2000 keittiötä

|
Maatilan navetta ja rehuvarasto muuttuivat nykyaikaisiksi tuotantotiloiksi ja keittiömyymäläksi. Kurkisensaarentietä ajellessa ei moni ohikulkija välttämättä tiedä, että Hovisalon tilan kohdalla suunnitellaan ja valmistetaan keittiökalusteita. ...
Keittiömalliston suunnittelussa on otettu huomioon erikokoiset käyttäjät. Saana Gustafsson-Purujärvi kertoo, että kaapistoja ja tasoja on saatavilla eri korkeuksilla.

Keittiöremontin ei tarvitse olla vaivalloista

|
Saksalainen keittiövalmistaja toimittaa Noblesse-malliston rungot lähes valmiiksi kasattuina, joten käytännössä asennukseen jää vain vedinten kiinnitys ja kaappien paikoilleen nosto. Euroopan suurimman keittiövalmistajan mallistoa on ...