Epäsuoralla valaistuksella tuetaan yleisvalaistusta

15.9.2017 Koti

Epäsuora valaistus kodin sisustamisessa on terminä varsin uusi, vaikka valaistustapaa on käytetty jo pitkään.

Sisustusstudio Vitriinin yrittäjä Saila Nurminen sanoo, että 1990-luvun alussa sisustuskirjoissa puhuttiin heijastavasta valosta.

– Valaistustyyli lähti siitä, kun keittiökaappien päälle alettiin laittaa valoja. Ensimmäisenä käytettiin yhteen kytkettäviä pienoisloisteputkia. Ajatuksena oli, että näin saadaan yhtenäinen valokaari, sisustussuunnittelija toteaa.

Epäsuoraa valoa voidaan käyttää heijastamalla valoa katon kautta. Yhtenä vaihtoehtona on roikkuva puulista, jonka päälle on kiinnitetty led-nauha.

– Tässä pitää olla tarkkana jo suunnitteluvaiheessa. Valonlähde ei saa näkyä. Myös matkan pitää olla oikea, jotta valo taittuu kauniisti.

Nurmisen mukaan heijastukseen vaikuttavat kattomateriaali ja kattokulma sekä maalin kiiltoaste. Sopiva korkeus on ensin kokeiltava.
Valonlähde voi olla listassa, alas lasketussa laipiossa tai upokkeessa, niin että valo kulkee seinän kautta. Yhtenä vaihtoehtona on T-lista, joka antaa valoa ylä- ja alapuolelle.

Nurminen muistuttaa, että epäsuoralla valolla tuetaan tilan yleisvalaistusta. Jos kyseessä on uusi rakennuskohde, niin valaistus kannattaa suunnitella etukäteen.
Sisustusstudio Vitriinin asiakkaissa on paljon myös omakotitalojen peruskorjaajia. Kohteissa saattaa olla esimerkiksi kellertyneet mäntypinnat, jotka syövät valotehoa.

– Ennen valaistuksen suunnitteluun ei kiinnitetty huomiota. Tilassa saattaa olla vain yksi valaisin ja valoa liian vähän. Valon määrä voidaan lisätä helposti epäsuoralla valolla.

Sisustusammattilaisen mukaan jokaiseen huoneeseen pitäisi tulla valoa 4–5 valonlähteestä, jotta se on silmälle ystävällinen. Yhtenä lisävalon lähteenä toimii esimerkiksi jalkalamppu. Jotta valaistus on tyylikäs, niin valaisimissa tulisi olla samanväristä valoa antavat polttimot.

Eteistilaan tehty epäsuora valaistus antaa lisää avaruutta ja korkeuden tunnetta.
Eteistilaan tehty epäsuora valaistus antaa lisää avaruutta ja korkeuden tunnetta.

Epäsuoraa valaistusta suunnitellessa on hyvä tiedostaa tila ja sen toiminnallisuus. Huomioon otettavia asioita ovat ikkunat ja kuinka päivänvalo pääsee sisään. Isoista ikkunoista valo tulee sisään avarasti.

– Myös riittävä huonekorkeus on huomioitava. Alle 2,4 metriä korkeisiin tiloihin ei kannata laittaa alaslaskuja.
Kun katto valaistaan, se tekee siitä kevyemmän oloisen. Esimerkiksi rintamamiestalon viistoon kattoon saadaan epäsuoralla valolla leijuva vaikutelma.

Epäsuoraan valaistukseen voidaan käyttää led-nauhaa, pienoisloisteputkia tai yksittäisiä valaisimia, joilla voidaan valaista pieni pinta.

– Yhtenä vaihtoehtona on polyuretaanilista. Mutta huokoista ja halvinta vaihtoehtoa ei kannata ottaa, koska valo näkyy läpi ja silloin idea ei toimi, Nurminen päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0