Cafe Bar Sokkalasta tuli yhteinen olohuone

|

– Tällä alueella vallitsee hyvä yhteisöllisyys. Olen saanut monelta ihanalta asiakkaalta apua baarin kunnostamisessa. Tätä paikkaa on rakennettu yhdessä, kiittelee yrittäjä Outi Aronen.
– Tällä alueella vallitsee hyvä yhteisöllisyys. Olen saanut monelta ihanalta asiakkaalta apua baarin kunnostamisessa. Tätä paikkaa on rakennettu yhdessä, kiittelee yrittäjä Outi Aronen.

Avajaisissa jaetaan muoviämpäreitä.

Rantakylässä asuvat Risto ja Maisa Toivanen viettävät kesäpäivää Cafe Bar Sokkalan aurinkoisella terassilla. Ohikulkumatkalla ollut pariskunta pysähtyi lähibaariin ottamaan hieman suolapalaa ja nauttimaan lasilliset viiniä.
– Tämä on ihana ja siisti paikka. Kaikki on uusittu ja tästä on tullut tyyliltään virkeän oloinen ajanviettopaikka. Terassi on tilava ja sisätilatkin on muutettu niin, että nyt siellä mahtuu soittamaan bändi, Toivaset kehuvat.
– Paikan omistaja Outi Aronen on meille tuttu entuudestaan. Hän kertoi meille jo viime vuoden puolella, että hän aikoo toteuttaa unelmansa, Toivaset paljastavat, samalla kun Aronen tuo heille pöytään kinkkutoastit.

Arosen unelmana oli perustaa oma baari. Haaveista tuli totta ja ensi viikolla Cafe Bar Sokkalassa vietetään avajaisia.
– Olen työskennellyt ennenkin ravintola-alalla. Olin aikoinaan töissä Pelimannissa ja Hullussa Hirvessä yhteensä kahdeksan vuoden ajan. Sain pyörittää ravintoloita aika itsenäisesti. Ajattelin jo silloin, että olisipa kiva joskus tehdä tätä ihan itselleen, yrittäjä toteaa.
Arosen kahvila-baari sijaitsee entisen Kyliksen paikalla, jota Anitta Uimi pyöritti kunniakkaat 33 vuotta. Ystävysten kesken syntyneen keskustelun myötä yrityksen vetovastuu vaihtui Aroselle kesän korvalla.
– Kävin talvella yrittäjäkurssin. Minulle tarjottiin viikon sisällä seitsemää eri ravintolaa Mikkelissä. En kuitenkaan halunnut mitä tahansa paikkaa, vaan juuri tämän, Aronen kertoo.
– Tämä oli minun ja puolisoni Robert Yurmanin lähibaari. Hän kiinnitti huomiota siihen, kuinka paljon baarin ohi kulki potentiaalisia asiakkaita. Ajatus tämän paikan kehittämisestä syntyi yhdessä.
Yurman on tällä hetkellä New Yorkissa, mutta hän saapuu Suomeen juuri ennen avajaisia.

Risto ja Maisa Toivanen kehuvat paikkaa pirteäksi. – Tämä on siisti ja kiva paikka. Asumme lähellä ja tänne on välillä kiva poiketa, he toteavat.
Risto ja Maisa Toivanen kehuvat paikkaa pirteäksi. – Tämä on siisti ja kiva paikka. Asumme lähellä ja tänne on välillä kiva poiketa, he toteavat.

Aronen sanoo hakeneensa baarilleen tietoisesti mietojen alkoholijuomien myyntiluvat.
– En halunnut tänne ollenkaan kossuvissyjä. Tämä ei ole pubi, vaan enemmän bistro-tyyppinen kohtaamispaikka. Mielestäni tällaiselle paikalle on tällä hetkellä kysyntää. Tänne voi tulla hyvin myös lasten kanssa, Aronen sanoo.
Yrittäjä ahkeroi myyntitiskin takana ja valmistaa asiakkailleen myös pietä syötävää.
– Meiltä saa simppeliä omatekoista kotiruokaa. Tarjolla on esimerkiksi vohveleita, toasteja ja pitsapaloja.
Avajaisia odotellessa Arosella on mielessään myös erikoinen idea, johon liittyy 200 muoviämpäriä.
– Päivän 200 ensimmäistä asiakasta saa juoda haluamansa juoman muoviämpäristä. Nykyään ei taida olla sellaisia avajaisia, jossa ihmiset eivät jonottaisi ämpäreitä. Nyt niitä saa baarista, Aronen naurahtaa hyväntuulisena.
Lopuksi vielä pakko selventää väärinkäsitysten välttämiseksi: ämpärit ovat litran kokoisia. Eli homma tuntuu olevan ihan ”lapasessa”.

Kauaskantoisia ratkaisuja. Pitkäjänteinen yhteistyö vakaiden kumppanien kanssa ja selvät päämäärät ovat johtaneet siihen, että Pekka Piispa johtamat yritykset työllistävät jo 55 henkilöä.

Elämäntyönä yrittäminen

|
Nuori Pekka Piispa tuskin osasi uneksiakaan 30 vuotta sitten, miten antoisa yrittäjäura on edessä. Hankkijan konemyyjänä toimineelle Pekka Piispalle tarjoutui tilaisuus yrittäjyyteen vuoden 1987 ...
Ari Hyytiäinen kertoo, että arkun perussisustukseen kuuluvat tyyny, peitto ja kasvoliina.

Viimeisen sijan voi sisustaa halutulla tavalla

|
Hautauspalveluyritys on huomannut palvelun olevan kysytty. Hautauspalvelu Lautturi Ky palvelee asiakkaitaan suuren surun keskellä. Kun omaisille koittaa hautajaisjärjestelyjen aika, niin ajankohtaiseksi tulee myös arkun ...
Antti Jylänki on autonasentaja ja Tommi Haimilahti automaalari. Kaksikko käynnisti yritystoiminnan viime helmikuussa ja töitä on riittänyt mukavasti.

Antilta ja Tommilta onnistuvat autohommat

|
Yrittäjien kesä menee työn merkeissä. Tommi Haimilahti ja Antti Jylänki ovat tunteneet toisensa perhepiirin kautta jo useita vuosia. Autoalalle valmistuneet kaverukset perustivat viime talvena ...
Yhteisvoimin. Yrittäminen on Citixissä Antti Ruusun ja Juha Anttosen harteilla. Työn vastaanotossa asiakkaita palvelee myös Pasi Koponen, kuvassa vasemmalla.

Yrittämisen notkeudella on pärjätty

|
Kymmenen vuotta sitten perustetun Citixin rooli on muuttunut haastajasta ainoaksi merkkikorjaamoksi. Toukokuun ajan merkkipaaluaan arjen työn ja erilaisten tarjousten muodossa juhlineen yrityksen tie on ...