”Pahiksia ja ilkimyksiä on mielekästä näytellä”

7.7.2017 Vapaa-aika
Sami Uotila nähdään Naisvuoren kesäteatterilavalla Kari Kaukovaarana, joka edistää omia tarkoitusperiään keinoja kaihtamatta.

Kesäteatteria tehdään tosissaan ja täydellä ammattitaidolla. Positiivinen yleisvire kuuluu aina asiaan.

Naisvuoren kesäteatterissa nähdään Suomen yhteen rakastetuimpaan TV-ohjelmaan pohjautuva näytelmä Metsolat – Urjanlinna. Koko perheen suosikkisarjassa seurattiin Kainuulaisen pienviljelijäperheen ja kuvitteellisen Hoikan kylän elämää 1990-luvulla. Suosiosta kertoo se, että jokaista jaksoa katsoi yli miljoona silmäparia.
Katariina Honkasen ohjaamassa näytelmässä esiintyy myös Sami Uotila, joka on suomalaisille tuttu vähintään yhtä suositusta TV-sarjasta Salatut elämät. Uotila ei itse aikoinaan Metsoloita katsonut, mutta sarjaan syntyi mieleenpainuva yhteys heti oman näyttelijäuran alussa.
– Tein vuonna -93 elämäni ensimmäistä näytelmää. Eräissä harjoituksissa ihmettelin, että miksi koko 30 hengen työryhmä alkoi taputtamaan kädet punaisina eräälle miehelle. Kysyin muilta syytä suosionosoituksiin ja he kertoivat henkilön olevan Metsoloissa Erkkinä esiintyvä Kari Hakala, Uotila kertoo.

Uotila näyttelee Naisvuorella Kari Kaukovaaraa, jonka kaunan ja kiukun sanotaan olevan sammumaton.
– Ymmärrän, että ihmiset näkevät Kaukovaaran sellaisena. Näyttelijän tulee kuitenkin olla aina roolihenkilön puolella. Kaukovaara pyrkii vain turvaamaan oman elinympäristönsä. Hän tietää, että jos kilpailuun ei reagoi keinoja kaihtamatta, niin voi käydä huonosti, Uotila perustelee.
Näyttelijä arvelee, että roolihenkilö voisi olla ihan mukava, jos hänen annettaisiin johtaa omalla tavallaan.
Salatuissa elämissä Uotilan roolihahmo on Aki Nikkinen, joka ei hänkään ole henkilönä ihan mukavimmasta päästä.
– Kai minussa on ripaus karaktääriä, että sovin pahisten ja ilkimysten hahmoihin. Tosin ne ovat äärettömän mielekkäitä näytellä, hän toteaa.

Matti Onnismaa ja Tiia Honkanen näyttelevät Antti ja Annikki Metsolaa.  Kuva: Jere Lauha
Matti Onnismaa ja Tiia Honkanen näyttelevät Antti ja Annikki Metsolaa.
Kuva: Jere Lauha

Omaa luonnetta arvioidessaan Uotila kuvailee itseään sosiaaliseksi, iloiseksi ja energiseksi, jolta löytyy myös empatiakykyä.
– Olen ollut aina tosi puhelias. Mummoni maksoi minulle kerran viisi markkaa vain siitä ilosta, että pystyin olemaan puoli tuntia ihan hiljaa, hän naurahtaa.
Näyttelijällä on itsellään kaksi alakouluikäistä lasta. Vapaa-ajalla isä lähtee tyttärensä ja poikansa kanssa yleensä johonkin.
– Jos on vain mahdollista, niin lähdemme rantsuun, pyöräilemään tai tekemään jotain muuta kivaa.
Uotila haluaa olla läsnä ja viettää aikaa lastensa kanssa, mutta hän ei sano lukeutuvansa niihin vanhempiin, jotka ovat jatkuvasti valmiina leikkeihin ja viihdyttämiseen.
– Jo oma työni on lähtökohtaisesti sellaista, etten suostu mihinkään roolileikkeihin. Mielestäni lasten pitää viihtyä myös itsekseen ja repiä tekemistä sekä leikin aineksia omasta mielikuvituksestaan.
– Viihdyin itsekin lapsena paljon yksin. Saatoin pyöriä kolme tuntia marjapuskissa ja suu kävi koko ajan jotain omia höpötyksiä, hän muistaa.

Uotilalla alkoi kahdeksas suvi eri kesäteattereiden merkeissä.
– Kesäteattereissa on aina rento tunnelma. Töitä tehdään tosissaan ja täydellä ammattitaidolla, mutta positiivisella yleisvireellä. Kesänäytelmiä on mukava tehdä ja se on kiva tapa tavata uusia sekä vanhoja kollegoita.
Naisvuoren kesäteatteriesitykset kestävät elokuun puolivälin tietämille saakka. Sen jälkeen näyttelijällä jatkuvat ”Salkkareiden” kuvaukset. Uotilaa kuullaan pian myös Autot 3 -animaatiossa, jossa ääninäyttelijä palaa radalle Salama McQueenin hahmossa.
– Salatut elämät kärkenä edellä ja välillä dubataan elokuvia. Niillä mennään kohti syksyä, Uotila päättää ja lähtee valmistautumaan seuraavaan näytökseen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0