Nikulaisen tähtäimessä on pitkä työura

|

Hannu Nikulainen täytti vuoden alussa 50 vuotta. Omalla konealan yrityksellä täyttyy 30 vuoden rajapyykki vuoden päästä.
Hannu Nikulainen täytti vuoden alussa 50 vuotta. Omalla konealan yrityksellä täyttyy 30 vuoden rajapyykki vuoden päästä.

Kilpailutus karsii työnlaadun arvostusta.

Kesämökin pihalla jyllää kaivinkone. Kauhakuormaajan jykevä kauha koukkaa sorakasasta kauhallisen hiekkaa ja tiputtaa sen valmisteilla olevan rakennuksen perustusten juurille. Koneen hytissä istuva Hannu Nikulainen työskentelee vielä hetken, kunnes hän sammuttaa koneen ja hyppää ulos hytistä.

– Tässä on menossa varastorakennuksen pohjan ulkopuolinen soratäyttö, hän selventää lähtiessään kahvitauolle.

Nikulainen on tehnyt koneurakointia pienestä pitäen. Vuoden päästä konealan yrittäjyyttä tulee täyteen jo 30 vuotta.

– Tein töitä alussa isän koneella. Armeijan jälkeen ostin ensimmäisen oman koneeni. Olin 21-vuotias aloittaessani koneurakoinnit, hän kertoo.

Nikulainen kävi peruskoulun jälkeen Jyväskylän ammattikoulussa maanrakennus- ja koneasentajalinjan.

– Perusajatus oli nimenomaan siinä, että osaan korjata ja huoltaa itse omat koneeni.

Nikulainen kertoo, että konehommat veivät hänet heti alkuunsa reissuhommiin.

– Aloitimme valtion teiden hoidot ja kiersimme kolmen miehen porukalla ojankaivuussa ympäri Etelä-Savoa. Myöhemmin mukaan tulivat myös lumityöt ja teiden lanaukset.

– Kiersimme reissuhommissa kymmenen vuotta. Se oli silloin sellaista asuntovaunuelämää, hän muistelee.

Seuraavalla kymmenvuotisjaksolla töitä tehtiin kotoa käsin. Viimeisen viiden vuoden aikana reissutyöt ovat tulleet jälleen mukaan kuvioihin. Kesäisin reissuhommat painottuvat ojankaivuutöihin ja talvella pääpaino on puunkorjuussa.

– Yhtenä lisänä tässä paketissa on myös sirkkelisahaus. Olen ollut sirkkelin äärellä 15-vuotiaasta saakka. Ennen sahauksia kierrettiin tekemässä kylillä. Nykyisin hoidan ne pienissä erissä kotoa käsin, konemies sanoo.

Koneurakointi H. Nikulainen Oy viettää siis pian juhlavuotta. Yrittäjän mukaan parasta omassa työssä on tietty vapaus ja omien työtehtävien organisointimahdollisuus. Haastetta antaa esimerkiksi taloudellisesti kannattavien urakoiden laskeminen.

– Nykyisin monessa firmassa sanotaan, ettei saa tehdä ”ylilaatua”. Työnlaatu ei ole enää niin määräävä, vaan se kuka tekee halvimmalla. Hyvää työnlaatua ei enää arvosteta. Suurimpana syynä tähän on hirveän tiukka kilpailutus, ammattimies harmittelee.

– Myös aliurakoitsijoiden työsuhteet ja sopimukset saisivat olla pitempiä, jotta pystyisi paremmin suunnittelemaan investointeja.

Nikulainen täytti itse pyöreitä vuosia tammikuussa, kun mittariin paukahti 50 vuoden rajapyykki. Sen vuodet ovat hänelle opettaneet, että vapaa-ajalle pitää osata antaa oma arvonsa. Hän on pyrkinyt karsimaan töitä niin, että viikonloput jäisivät vapaiksi.

– Mutta eläkeiästä en missään nimessä haaveile. Isällä on ikää liki 90 vuotta ja hän tekee edelleen traktorihommia. Jos vain itsellä terveyttä ja ammattitaitoa riittää, niin työnteko voi jatkua vielä vaikka kuinka pitkään, hän toteaa tyytyväisenä ja palaa takaisin kaivurin hyttiin.

Kauaskantoisia ratkaisuja. Pitkäjänteinen yhteistyö vakaiden kumppanien kanssa ja selvät päämäärät ovat johtaneet siihen, että Pekka Piispa johtamat yritykset työllistävät jo 55 henkilöä.

Elämäntyönä yrittäminen

|
Nuori Pekka Piispa tuskin osasi uneksiakaan 30 vuotta sitten, miten antoisa yrittäjäura on edessä. Hankkijan konemyyjänä toimineelle Pekka Piispalle tarjoutui tilaisuus yrittäjyyteen vuoden 1987 ...
Ari Hyytiäinen kertoo, että arkun perussisustukseen kuuluvat tyyny, peitto ja kasvoliina.

Viimeisen sijan voi sisustaa halutulla tavalla

|
Hautauspalveluyritys on huomannut palvelun olevan kysytty. Hautauspalvelu Lautturi Ky palvelee asiakkaitaan suuren surun keskellä. Kun omaisille koittaa hautajaisjärjestelyjen aika, niin ajankohtaiseksi tulee myös arkun ...
Antti Jylänki on autonasentaja ja Tommi Haimilahti automaalari. Kaksikko käynnisti yritystoiminnan viime helmikuussa ja töitä on riittänyt mukavasti.

Antilta ja Tommilta onnistuvat autohommat

|
Yrittäjien kesä menee työn merkeissä. Tommi Haimilahti ja Antti Jylänki ovat tunteneet toisensa perhepiirin kautta jo useita vuosia. Autoalalle valmistuneet kaverukset perustivat viime talvena ...
Yhteisvoimin. Yrittäminen on Citixissä Antti Ruusun ja Juha Anttosen harteilla. Työn vastaanotossa asiakkaita palvelee myös Pasi Koponen, kuvassa vasemmalla.

Yrittämisen notkeudella on pärjätty

|
Kymmenen vuotta sitten perustetun Citixin rooli on muuttunut haastajasta ainoaksi merkkikorjaamoksi. Toukokuun ajan merkkipaaluaan arjen työn ja erilaisten tarjousten muodossa juhlineen yrityksen tie on ...