Lämmitä kotia energiatehokkaasti

|

Energianeuvoja Laura Vuorinen muistuttaa, että lämmityslaitteiden oikea käyttö vaikuttaa niiden energiankulutukseen
Energianeuvoja Laura Vuorinen muistuttaa, että lämmityslaitteiden oikea käyttö vaikuttaa niiden energiankulutukseen

Syksyn viiletessä on hyvä muistutella mieleen asioita, jotta kodin lämmityskausi hoituu mahdollisimman energiatehokkaasti.

Lämmitys muodostaa suurimman osan asumisen energiankulutuksesta, joten sen tehokkuus vaikuttaa paljon kodin menoihin. Lämmityskauden alkaessa on hyvä tarkistaa lämmityslaitteiden kunto ja kerrata niiden käyttöohjeet.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n energianeuvoja Laura Vuorinen neuvoo, että oman lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihtolaitteen säätöihin kannattaa tutustua, jotta niiden eri toimintoja osaa käyttää oikein ja energiatehokkaasti.

– Esimerkiksi talviaikaan ilmalämpöpumppuun on muistettava kytkeä päälle lämmitystoiminta, ettei laite missään nimessä ala viilentää samanaikaisesti, jos lämmittää takkaa.

Myös laitteiden säännöllinen huolto ja puhdistus pitävät huolen siitä, että laite kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Vuorinen muistuttaakin varsinkin ilmalämpöpumpun suodattimen imuroinnista.

– Jos suodatinta ei imuroi säännöllisesti, niin siihen kertyy paksu pölykerros. Kun sen puhdistaa välillä, niin laite toimii tehokkaammin ja vie vähemmän sähköä.

Vuorinen muistuttaa, että kodin sisälämpö kannattaa pitää järkevänä. Ei tarvitse palella, mutta jos käyttää villasukkia ja t-paidan sijaan pitkähihaisia vaatteita, niin huoneen lämpötilaa voi alentaa asteella.

– Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 21 astetta. Makuuhuoneissa lämpötila voi olla pari astetta viileämpi, niin nukuttaakin paremmin. Autotallissa ja tiloissa, joita ei käytetä säännöllisesti, niin niissä riittää vielä matalampi lämpötila.

– Nykyisin on olemassa erilaisia lämmityksenohjausjärjestelmiä, joilla kodin lämpötilaa voi säätää alemmaksi kotoa pois lähtiessä. Uusimmissa järjestelmissä lämpötilaa voi säätää huone- ja tuntikohtaisesti kännykän avulla.

Syksyllä on hyvä hetki tarkastaa myös ikkunoiden tiivisteiden kunto.

– Jos ikkunoissa on vetoa, niin ne tiivisteet kannattaa korjata. Vedontunne ei häviä, vaikka kotona nostaisi huoneen lämpötilaa.

Jos kotia haluaa tuulettaa, niin sen on tapahduttava nopeasti ja ristivedolla, ettei lämpö karkaa turhaan harakoille. Ikkunaa ei kannata missään nimessä pitää koko päivää auki, energianeuvoja muistuttaa lopuksi.

Keittiöremontit tehdään kerralla kuntoon, koska se myös yleensä niin sanotusti käytetään loppuun. — Vaikuttaisi siltä, että vanhemmat joiden lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, ovat tällä hetkellä innokkaita remontoijia, Puustellin myymäläpäällikkö Tero Immonen pohtii.

Keittiössä valkoinen pitää pintansa

|
Keittiön malliin voi itse vaikuttaa suunnitteluvaiheessa. Kodin sydämenä tunnettu keittiö vaatii välillä päivitystä. Nykyään puhutaan paljon remppaamisesta pikkurahalla ja tuunaamisesta. Myös keittiön voi tuunata ...
Pirjo Auvisella ja Amena Rezaeella oli hauskaa, vaikka heillä ei keskenään yhteistä kieltä ollutkaan.

Tie ystävyyteen vie ruoanlaiton kautta

|
Yhteistyö sujuu, vaikkei yhteistä kieltä olekaan. Leivonta ja ruokailu tapahtuvat lattialla. Omakotitalon keittiö on täynnä naisia. Yksi pilkkoo purjoa, toinen viipaloi munakoisoa ja kolmas ...
Suunnitteluohjelman avulla keittiösuunnitelmat voidaan toteuttaa kolmiulotteisina. – Kuvien avulla asiakkaat saavat keittiöstä mahdollisimman todellisuutta vastaavan mielikuvan, kertoo yrittäjä Päivi Kyröläinen.

Keittiökauppias näkee alan piristyvän

|
Monipuoliselle työlle löytyy myös vastapainoa Keittiömaailma Mikkelin yrittäjä Päivi Kyröläinen istuu työpöytänsä ääressä ja selaa viime kesänä ilmestyneitä messuesitteitä. – Katselen ja etsin lisää ...