Joulutunnelmaan voi kätkeytyä vaara

|

Sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteilla ja -johdoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ninni Ahokas ja Raine Kiander toteavat, että kannattaa kysyä apua, jos et ole varma mikä laite kestää vaihtelevat sääolot.
Sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteilla ja -johdoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ninni Ahokas ja Raine Kiander toteavat, että kannattaa kysyä apua, jos et ole varma mikä laite kestää vaihtelevat sääolot.

Jouluiset ulkovalot luovat tunnelmaa. Kuinka moni on tietoinen millaisen valon ulos saa laittaa?

Jouluvaloissa ja sähkölaitteissa on merkintöjä, jotka kertovat missä niitä voi käyttää. Paketeista löytää yleensä helposti tiedon, jossa lukee esimerkiksi IP44. Oleellisin osa ovat numerot. Ne kertovat käyttäjälle kuinka hyvin laite on suojattu vedeltä ja pölyltä.

– Yleensä laitteiden johdot kestävät melkein mitä vain, normaalikäytön puitteissa. Ulkovalojen muuntajat ovat kuitenkin niitä herkimpiä, Mikkelin Clas Ohlsonin myyjä Raine Kiander selventää.

Suojauksen ollessa luokkaa IP44 ja siitä ylöspäin laite on turvallista asentaa ulos. Etelä-Savon alueella toimiva sähköurakoitsija Marko Rouhiainen täsmentää, että äärimmäisessä tapauksessa vääränlaiset jatkojohdot tai laitteet voivat aiheuttaa tulipalon.

– Johdosta voi myös saada sähköiskun, koska sisäkäyttöisissä laitteissa kotelon suojaus ei ole kosteustiivis ja vesi pääsee jännitteellisiin osiin.

Kyseinen jakaja on tarkoitettu ulkokäyttöön. Siitä merkkejä ovat pistokkeen suojan oleva läppä sekä läpässä oleva merkintä IP44.
Kyseinen jakaja on tarkoitettu ulkokäyttöön. Siitä merkkejä ovat pistokkeen suojan oleva läppä sekä läpässä oleva merkintä IP44.

Rouhiaisen mukaan on yleistä, että sisävaloja käytetään ulkona. Ajatusmallina toimii se, että ei ennenkään ole sattunut mitään. Monesti johdot vedetään ikkunan raosta ulos, jolloin piuha jää puristuksiin ikkunan ja karmin väliin.

– Sekin on huono ajatus. Johto menee ajastaan poikki ja siitäkin voi saada sähköiskun, Rouhiainen muistuttaa.

Moni laittaa valot ikkunan kautta, koska ei tarvitse lähteä ulos sammuttamaan niitä. Ratkaisu tähän löytyy jo pitkään markkinoilla olleista ajastimista. Nekin ovat kehittyneet ja nykyään saatavilla on niin digitaalisia kuin manuaalisia.

– Näissä on sama homma kuin muissakin laitteissa, ulkokäyttöiset ulos ja sisäkäyttöiset sisälle. Ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet ovat hieman arvokkaampia, mutta panostaminen kannattaa. Itse laitekin kestää pidempään, kun sitä käytetään sellaisissa olosuhteissa, mihin se on tarkoitettu, Kiander täsmentää.

Vaikka laite on asennettu esimerkiksi katokseen, se ei tarkoita sitä, että se on suojassa sääoloilta. Kiander muistuttaa myös, että Suomen sää vaihtelee todella paljon.

– Välillä lämpötila on plussalla ja välillä pakkasen puolella. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy laitteiden sisälle, vaikka ne olisivat katoksessa suojassa sateelta.

Joulu on koristeiden aikaa

Joulun alla erilaiset koristeet otetaan kaappien kätköistä esille. Toiset suosivat perinteisiä, toiset moderneja ja osa sekoittaa uutta sekä vanhaa. Mikkelin Clas Ohlsonilla visuaalisesta puolesta vastaava Ninni Ahokas kertoo, että tänä vuonna rinnakkain ovat juurikin se perinteinen sekä industrial-tyyli.

– Industrial-tyyli sisältää paljon graafisia elementtejä ja väreinä ovat kupari, musta ja valkoinen. Tämä tyyli uppoaa parhaiten nuoriin naisiin sekä perheellisiin, Ahokas kertoo.

Monelle perinteiset koristeet ovat tärkeitä ja niihin liittyy yleensä tarina tai muisto.

– Vanhoilla koristeilla on yleensä paljon tunnearvoa, eikä niitä haluta heittää pois. Monesti etsitäänkin niihin vanhoihin sopivia uusia somisteita.

Kestosuosikki on paperinen joulutähti, jonka sisälle voi laittaa valon. Sen voi asentaa esimerkiksi ikkunaan luomaan tunnelmaa.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä.
Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien eläinten parissa.
– Meillä oli todella paljon eläimiä. Karanteeni oli täynnä ja kaikki kissahuoneet olivat myös täynnä. Nyt tilanne on rauhoittunut, vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen kertoo.
Hänen mukaansa kodittomat eläimet löytävät Mikkelin seudulla todella hyvin uusia koteja.
– Joskus eläimiä menee muihin kaupunkeihin, mutta pääasiassa lemmikit ovat pysyneet lähiseudulla.
 
Löytöeläintalolla vietetään huomenna lauantaina jouluvastaanottoa. Eläimille voi tuoda jouluherkkuja tai lahjoittaa toiminnan tueksi esimerkiksi kirpputoritavaraa.
– Luvassa on jouluista tunnelmaa, joulutorttuja ja glögiä. Voihan se olla, että joulupukkikin ehtii käymään, Laatikainen vinkkaan.
Talon eläimet saavat paljon herkkuja lahjaksi ihmisiltä. Ja niitä onkin hyvä maistella joulunpyhinä.
– Vakituiset työntekijät ovat lomalla jouluna. Vapaaehtoiset käyvät huolehtimassa eläimistä. 
– Herkkuja täällä syödään ihan varmasti, Laatikainen naurahtaa.
 
Talolla asuvat lemmikit ovat löydetty tai ne ovat tulleet omistajan muuttuneen elämäntilanteen takia etsimään uutta kotia. Osa on myös valvontaeläinlääkärin kautta, jolloin lemmikin elinolosuhteissa on ollut huomauttamista ja se on huostaanotettu lakipykälien mukaan.
– Löytökoirien omistajat tulevat yleensä hakemaan lemmikkinsä. Puskaradiokin on nykyään somen kautta tehokas, joten koirat eivät välttämättä päädy meille saakka, Laatikainen kertoo.
Hän on aloittanut Mesyllä vuonna 2002 ja kertoo muistavansa vain yhden tapauksen vuosien varrelta, kun koiran omistajaa ei löytynyt. Verrattuna aikaisempaan Mesy tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa kuten Esedun ja Essoten. 
– Esedun kautta meillä on opiskelijoita aina kahden viikon harjoittelujaksolla. Se on todella lyhyt aika, mutta tyhjää parempi.
Laatikainen kertoo heidän sopineen Essoten kanssa, että voivat ottaa potilaiden eläimiä esimerkiksi sairauden takia.
– Emme ole missään tapauksessa hoitola. Löytöeläimille on aina oltava paikka, nainen muistuttaa.
 
Jos lemmikin päättää hankkia Mesyn kautta, niin kannattaa olla kärsivällinen. Ensin omistajan on täytettävä hakemus, jotka käsitellään järjestyksessä.
– Hakemuksia hoitavat henkilöt ovat vapaaehtoisia ja he hoitavat työtä kaiken muun ohella. Eli eivät ole täällä päivittäin. Kannattaa olla kärsivällinen, Laatikainen muistuttaa.
Yhteydenotto nimittäin varmasti tulee. 
Kun on kartoitettu mikä talon kissoista tai vastaavasti koirista sopii hakijalle, tämä pyydetään haastatteluun.
– Haluamme olla sillä tavalla tarkkoja, etteivät eläimet joudu enää kärsimään. Osalla on ollut todella huono elämä tähän mennessä, joten tulevaisuuden on oltava parempi.
 
Yleensä ihmiset tähtäävät lemmikin hankinnan loma-aikaan. Se onkin viisas ratkaisu luontokappaleen kotiutumisen kannalta.
– On helppo seurata tilannetta, jos taloudessa on vaikka useampi eläin. Kissojen luottamus voi olla pidempiaikaisempi prosessi kuin koiran. Kun näiden kavereiden luottamuksen saa, niin voi taata niiden olevan elämän mittaisia uskollisia ystäviä, Laatikainen lopettaa rapsuttaen Putte-kissaa leuan alta.

”Herkkuja syödään aivan varmasti”

|
Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä. Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien ...
Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen ja myymäläpäällikkö Mila Häkkinen toteavat, että kuusta kannattaa vartioida. – Se voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kaikkine koristeineen, naiset naurahtavat.

Pakettien avaaminen onnistuu myös tassuilla

|
Joulun aikaan lemmikkejä hemmotellaan lahjoilla, herkuilla ja rapsutuksilla. Kuusen alle on hauska laittaa myös kaikenkarvaisille ystäville paketti, jonka ne voivat itse avata aattoiltana. – ...
Asta Aallon uusimmat kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset keraamiset seinämobilet ja -ryijyt.

”Mahtavaa työtä”

|
Tuotteen syntyperällä on merkitystä. Joululahojen hankkiminen aloitetaan joko hyvissä ajoin tai jätetään jopa aattoaamuun. Paikallisten tuotteiden sekä käsityön merkitys on noussut tärkeäksi lahjan tai ...
Tulipalojen määrä ei juurikaan nouse joulukuussa muihin kuukausiin verrattuna. Sen sijaan liikenneonnettomuudet nousevat. Kuva: Erikoissanomien arkisto

Liikenteessä on vaara joulunakin

|
Tutut turvallisuusasiat on hyvä kerrata ennen joulun kiireitä. Rauhalliseen joulunaikaan täytyy muistaa myös turvallisuus. Elävä tuli kynttilöissä ja takoissa voi aiheuttaa paloturvallisuus riskin, jos ...
Satu Syväys-Puuska on valmistanut kynttilöitä jo kuuden vuoden ajan.

Itsetehtyjä lahjoja arvostetaan

|
Itsetehty joululahja osoittaa, että sen antaja on nähnyt paljon vaivaa sitä tehdessään. Satu Syväys-Puuska teki viime viikolla joulumyyjäisiin ja pukinkonttiin kynttilöitä. Hän oli aamulla ...