Joulutunnelmaan voi kätkeytyä vaara

|

Sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteilla ja -johdoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ninni Ahokas ja Raine Kiander toteavat, että kannattaa kysyä apua, jos et ole varma mikä laite kestää vaihtelevat sääolot.

Jouluiset ulkovalot luovat tunnelmaa. Kuinka moni on tietoinen millaisen valon ulos saa laittaa?

Jouluvaloissa ja sähkölaitteissa on merkintöjä, jotka kertovat missä niitä voi käyttää. Paketeista löytää yleensä helposti tiedon, jossa lukee esimerkiksi IP44. Oleellisin osa ovat numerot. Ne kertovat käyttäjälle kuinka hyvin laite on suojattu vedeltä ja pölyltä.

– Yleensä laitteiden johdot kestävät melkein mitä vain, normaalikäytön puitteissa. Ulkovalojen muuntajat ovat kuitenkin niitä herkimpiä, Mikkelin Clas Ohlsonin myyjä Raine Kiander selventää.

Suojauksen ollessa luokkaa IP44 ja siitä ylöspäin laite on turvallista asentaa ulos. Etelä-Savon alueella toimiva sähköurakoitsija Marko Rouhiainen täsmentää, että äärimmäisessä tapauksessa vääränlaiset jatkojohdot tai laitteet voivat aiheuttaa tulipalon.

– Johdosta voi myös saada sähköiskun, koska sisäkäyttöisissä laitteissa kotelon suojaus ei ole kosteustiivis ja vesi pääsee jännitteellisiin osiin.

Kyseinen jakaja on tarkoitettu ulkokäyttöön. Siitä merkkejä ovat pistokkeen suojan oleva läppä sekä läpässä oleva merkintä IP44.
Kyseinen jakaja on tarkoitettu ulkokäyttöön. Siitä merkkejä ovat pistokkeen suojan oleva läppä sekä läpässä oleva merkintä IP44.

Rouhiaisen mukaan on yleistä, että sisävaloja käytetään ulkona. Ajatusmallina toimii se, että ei ennenkään ole sattunut mitään. Monesti johdot vedetään ikkunan raosta ulos, jolloin piuha jää puristuksiin ikkunan ja karmin väliin.

– Sekin on huono ajatus. Johto menee ajastaan poikki ja siitäkin voi saada sähköiskun, Rouhiainen muistuttaa.

Moni laittaa valot ikkunan kautta, koska ei tarvitse lähteä ulos sammuttamaan niitä. Ratkaisu tähän löytyy jo pitkään markkinoilla olleista ajastimista. Nekin ovat kehittyneet ja nykyään saatavilla on niin digitaalisia kuin manuaalisia.

– Näissä on sama homma kuin muissakin laitteissa, ulkokäyttöiset ulos ja sisäkäyttöiset sisälle. Ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet ovat hieman arvokkaampia, mutta panostaminen kannattaa. Itse laitekin kestää pidempään, kun sitä käytetään sellaisissa olosuhteissa, mihin se on tarkoitettu, Kiander täsmentää.

Vaikka laite on asennettu esimerkiksi katokseen, se ei tarkoita sitä, että se on suojassa sääoloilta. Kiander muistuttaa myös, että Suomen sää vaihtelee todella paljon.

– Välillä lämpötila on plussalla ja välillä pakkasen puolella. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy laitteiden sisälle, vaikka ne olisivat katoksessa suojassa sateelta.

Joulu on koristeiden aikaa

Joulun alla erilaiset koristeet otetaan kaappien kätköistä esille. Toiset suosivat perinteisiä, toiset moderneja ja osa sekoittaa uutta sekä vanhaa. Mikkelin Clas Ohlsonilla visuaalisesta puolesta vastaava Ninni Ahokas kertoo, että tänä vuonna rinnakkain ovat juurikin se perinteinen sekä industrial-tyyli.

– Industrial-tyyli sisältää paljon graafisia elementtejä ja väreinä ovat kupari, musta ja valkoinen. Tämä tyyli uppoaa parhaiten nuoriin naisiin sekä perheellisiin, Ahokas kertoo.

Monelle perinteiset koristeet ovat tärkeitä ja niihin liittyy yleensä tarina tai muisto.

– Vanhoilla koristeilla on yleensä paljon tunnearvoa, eikä niitä haluta heittää pois. Monesti etsitäänkin niihin vanhoihin sopivia uusia somisteita.

Kestosuosikki on paperinen joulutähti, jonka sisälle voi laittaa valon. Sen voi asentaa esimerkiksi ikkunaan luomaan tunnelmaa.

Kuka piilotteli pukin parran takana?

|
Erikoissanomat julkisti joulun alla lukijoilleen joulupukki-visan, jossa tehtävänä oli tunnistaa pukiksi naamioitunut henkilö. Visaan osallistuneista 11 henkilöä tiesi tai arvasi pukin henkilöllisyyden. Oikein vastanneiden ...

Olipa Kerran – Joulupukki

|
Joulupukki asustaa Suomessa, Korvatunturilla ja lentää sieltä jouluaattona poroletkassa satoihin ja taas satoihin miljooniin koteihin ympäri maailmaa. Tämänhän me kaikki toki tiedämme Joulupukista. Mutta, ...

”Hiljaiset ajat tehdään jouluna”

|
Joulu on kivijalkaliikkeiden kulta-aikaa. Joulusesonki aiheuttaa kiirettä niin kuluttajille kuin kauppiaillekin. Moni kauppa tekee jouluna vuoden parhaan tuloksen. Lahjaksi annetaan konkreettisia paketteja, mutta myös ...

Siisti lemmikki, siisti koti

|
Ennakoivilla toimilla voi helpottaa siisteyttä. Juhlapyhinä kodin halutaan olevan viimeisen päälle kunnossa. Kynttilät tunnelmaa luomassa, koristeet huurteisilla ikkunoilla ja paketit tuoksuvan kuusen alla. Lemmikkitalouksissa ...

Kinkku, kalkkuna vai jotain aivan muuta?

|
Kinkku on yhä joulupöydän kruunamaton ykkönen, mutta kasvisruoat kasvattavat suosiotaan. Tilastokeskuksen mukaan joulukinkku on ollut kuluneina vuosina jouluruokien ykkönen. Tieto ei varmasti yllätä, koska ...