”Esa oli yhtä kuin Lyijykomppania”

11.6.2024 Ajankohtaista
Muistokonsertti
Yhtenäiskoulun juhlasali täyttyi viime perjantaina yleisöstä ja synkästä jynkytyksestä Esa Moilasen muistokonsertissa. Lavalla Petri ”Lemmy” Lindström, Tapio Wilska, Tero Vuorinen, Arto Alaluusua ja Timo Rautiainen.

Syyskuussa 2022 menehtyneen Esa Moilasen muistokonsertti veti Haukivuoren yhtenäiskoulun juhlasalin ääriään myöten täyteen.

Ennen muistokonsertin alkua takahuoneessa istuu komea joukko Lyijykomppanian riveissä vuosien varrella soittaneita muusikoita; Petri ”Lemmy” Lindström, Timo Rautiai­nen, Tapio Wilska, Arto Alaluusua, Joni Rossi, Jarkko Strandman, Tero Vuorinen ja Petteri Virtanen. Näiden kahdeksan miehen lisäksi paikalla ovat myös yhtyeen hovimiksaajaksi tituleerattu Janne Pajarinen ja Viikate-yhtyeen Kaarle Viikate. Ideaa muistokonsertista kypsyteltiin puolisen vuotta.

Kun Viljo Ikävalko otti talvella yhteyttä Virtaseen ja kysyi, olisiko bändillä intoa ryhtyä muistokonserttiprojektiin, Vuorinen, Alaluusua, Lindström ja Virtanen olivat juuri aloittaneet soittaa uudella kokoonpanolla. Bändi totesi, että mikä ettei.
– Siitä idea lähti kehittymään ja konsertin ohjelmiston kokoaminen alkoi. Settiin valikoitui heti 23 kappaletta Lyijykomppanian tuotannosta. Aika hyvä alku, nauraa Vuorinen hetkeä ennen toukokuun loppupuolella pidettyä konserttia.
Tehtiin soittokierros ja mukaan saatiin entisiä bändiläisiä sekä Kaarle Viikate.
Ilman Lyijykomppaniaa ei olisi Viikatetta.
– Minulle on kunnia olla mukana, Kaarle sanoo.

Perustajajäsen Timo Rautiainen muisteli, että bändin edellinen keikka samassa paikassa olisi ollut ensimmäinen tai toinen Lyijykomppania nimellä.
– Niihin aikoihin Esa suomensi Lead Company-nimen. Siitä on nyt 41 vuotta ja heti taas ollaan täällä, virnistää Rautiainen.

Vaikka nauru kuplii takahuoneessa, miehet kertovat, että ilmassa on haikeutta ja tunteet pinnassa. – Esa oli yhtä kuin Lyijykomppania. Bändin priimusmoottori ja sielu, kiteyttää Lindström.
– Minä näkisin, että tämä on viimeinen keikka, joka Lyijykomppania nimen alla tehdään, Vuorinen komppaa muiden nyökytellessä.

Musiikkiuransa ohella Moilanen työskenteli opettajana Haukivuoren alakouluissa ja lopuksi yhtenäiskoulussa. Paikalle olikin saapunut kirjava joukko Moilasen ystäviä ja entisiä oppilaita. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että muistokonsertti on Moilaselle hieno ja ansaittu kunnianosoitus.
– Esan kautta Lyijykomppanian musiikki tuli tutuksi jo alakoulussa ja tietenkin me oppilaat fanitettiin sekä Esaa että bändiä. Aivan upeaa että hän saa tällaisen kunnianosoituksen. Oli itsestään selvää, että tulemme paikalle, kertoivat Kantalan koulun entiset oppilaat Maija-Liisa Sätilä ja Hanna Venäläinen.

Samoilla linjoilla olivat myös Mervi ja Jaakko Ikävalko sekä Anne-Mari ja Asko Kaikkonen. Esa oli heille tuttu mies muun muassa musiikkipiireistä. Ystävä.
– On mahtavaa, että konsertti järjestyi ja paikkakin on juuri oikea. Upeaa on myös se, että soittajat ovat mukana talkoohengellä ja konsertin koko tuotto menee koulun oppilaskunnalle, pariskunnat kertoivat.
– Esa oli hieno mies. Persoona. Ja Lyijykomppaniaa on fanitettu sen perustamisesta asti.
Alusta Loppuun saakka. ”Minä en päästä sinua täältä, sinä et mene minnekään”.

Tiina Bolz

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0