Valmistaudu turvalliseen ajokauteen

17.4.2024 Auto & Kone
Autoilu
Vianorin rengasasentaja Aki Kovanen vaihtaa renkaat yhdessä sesonkityöntekijöiden kanssa. Palvelupisteen päällikkö Jarmo Mutanen kertoo Vianorin olevan ilmeisen pidetty työpaikka, koska hakemuksia saatiin runsaasti.

Kesärenkaiden vaihto alkaa olemaan ajankohtaista. Osa ei pidä kiirettä.

Renkaanvaihtosesonki on lähtenyt käyntiin, mutta autoilijat eivät pidä vielä kiirettä asian kanssa. Keväällä rengastyöt käynnistyvät porrastetummin kuin syksyllä. Ensilumen sataessa kaikki haluavat kelien mukaiset renkaat alle.
– Paljon jo vaihdetaan renkaita, mutta selkeästi osa vielä odottelee asian kanssa. Välillä on pientä ruuhkaa, mutta mitään monen päivän jonoja ei ole muodostunut, AS-Huolto Mikkelin yrittäjä Jarno Muttilainen kertoo.
Samanlaista viestiä kerrotaan Vianorin Mikkelin toimipisteeltä. Palvelupisteen päällikkö Jarmo Mutasen mukaan renkaita vaihdetaan nyt jatkuvalla syötöllä.

AS-Huollolla ja Vianorilla on renkaita hyvin saatavilla, eikä lakko tai muu maailmantilanne vaikuta tällä hetkellä saatavuuteen.
– Olemme tehneet rengastilauksen hyvissä ajoin, joten varastosta kyllä löytyy tavaraa, Muttilainen kertoo tyytyväisenä.
Mutanen kertoo heidän asiakkaiden olevan myös tyytyväisiä rengashotellin palveluihin.
– Hintaan kuuluu renkaiden kunnon tarkastus sähköisesti. Esimerkiksi talvirenkaat tarkastetaan kesäkuun tietämillä ja niiden kunnosta lähtee asiakkaille tekstiviestit.
Mutanen arvelee helpon sähköisen ajanvarauksen sekä pidennettyjen aukioloaikojen olevan syitä palvelun mielekkyyteen.
– Saa meillä tietenkin tulla käymään tai soittaa, hän naurahtaa.
– Varauksista kyllä huomaa, että ilta-ajat töiden jälkeen ovat suosittuja.

Autoilijoiden tulisi tarkkailla renkaiden kuntoa ja huomioida esimerkiksi sähköautoissa renkaiden nopeampi kulutus verrattuna polttomoottorikäyttöisiin ajoneuvoihin.
– Sähköautot ovat painavampia ja niissä on enemmän tehoja, jolloin renkaat kuluvat nopeammin. Tämä on yllättänyt monet asiakkaistamme. Moni on huomauttanut, ettei esimerkiksi diesel autoon tarvinnut yhtä lyhyellä aikavälillä hankkia uusia renkaita, Muttilainen kertoo.
Muttilainen muistuttaa, että renkaissa tulisi aina tarkastaa niiden kantavuus, jotta rengas on sopiva kyseiseen automalliin.

Muttilainen muistuttaa tarkastamaan kesärenkaiden kunnon viimeistään nyt, ennen allelaittoa. Kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla lain mukaan vähintään 1,6 millimetriä. Toinen tärkeä asia on pyörän pulttien jälkitarkastus, joka tulee tehdä 100–200 kilometrin jälkeen. Joko vaihtajan tai liikkeen tulisi tehdä tarkastus.
– Meillä tarkastus kuuluu hintaan ja ihmiset kyllä muistavat todella hyvin käyttää palvelua, Muttilainen iloitsee.
Tarkastuksella vältytään riskiltä, että rengas löystyisi ajon aikana tai pahimmillaan irtoaisi aiheuttaen vaaratilanteita. Rengaspaineiden tarkastaminen kuuluu myös renkaiden vaihtoon, mutta sitä tulisi tarkkailla myös ajokauden aikana.

Säilytä renkaat varkaiden ulottumattomissa

Pohjola Vakuutuksen mukaan rengasvarkauksissa nähdään selkeä piikki keväisin ja syksyisin renkaiden vaihtoaikaan. Erityisesti autojen renkaat merkkivanteineen houkuttavat varkaita. Renkaita ei kannata koskaan säilyttää avoimessa paikassa kuten terassilla tai autokatoksessa ilman eri lukitusta.
– Arvokkaammat renkaat ja vanteet kannattaa dokumentoida mahdollisimman huolellisesti. Niistä kannattaa ottaa valokuvat ja kirjata ylös renkaan merkki, malli ja kokotiedot. Lisäksi arvokkaat kevytmetallivanteet olisi hyvä yksilöidä vanteen sisäpuolelle tehdyllä kaiverruksella, neuvoo tiedotteessa Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander.
Renkaat voi suojata myös lukkopulteilla, joita käytetään tavallisten kiinnityspulttien tapaan. Lukkopultin saa avattua vain yksilöidyllä avainhylsyllä.

EMMI MUSTONEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0