Talkoohenki elää Suomenniemellä

20.3.2024 Vapaa-aika
Kulttuuri
Sirkku Salmensuo ja Jukka Halttunen ovat Muistilääkkeen Kerttu ja Paavo. Näytelmää esitetään kuutena viikonloppuna kevättalvella sekä Suomenniemi-päivillä kesällä.

Suomenniemen nuorisoseurantalo tarvitsee uuden katon. Rahaa remonttiin kerätään näyttelemällä ja erilaisilla tapahtumilla.

Suomenniemen Nuorisoseuralla on tänä kevättalvena yksi iso syy Muistilääke-näytelmän esittämiseen. Vuonna 1910 rakennettu nuorisoseurantalon katto vaatii pian remonttia.
– Tämä on suojeltu rakennus ja katonkin pitää olla konesaumattua peltiä. Se ei ole ihan halpa, Sirkku Salmensuo toteaa.
Arvio kattoremontin hinnasta on yli 70 000 euroa. Seura hakee siihen tukea Kotiseutuliitolta, joka vastaa valtionavustuksen jakamisesta seurantalojen korjauksiin. Tuen saaminen jännittää.
– Selvää on, että omin voimin emme saa remonttia käyntiin, Salmensuo sanoo.
Mutta 10 prosentin omarahoitusosuutta kerätään innolla ja koko kylän tuella. Suomenniemeläiset ovat muun muassa myyneet muikkuja, pitäneet arpajaisia, bingoja ja muita tapahtumia.
– Asia tuntuu olevan tärkeä muillekin kuin meille. Ihmiset ovat olleet aktiivisesti mukana, Iida Juopperi kiittää.
Kaikki kokevat tärkeäksi, että Suomenniemellä on jokin paikka, mihin kokoontua.

Muistilääkettä esitetään helmi-maaliskuussa kuutena viikonloppuna. Viimeinen esitys on pääsiäissunnuntaina. Ensi kesänä esitys nähdään myös Suomenniemi-päivillä.
Salmensuo toteaa, että komediassa yleisö saa kerrankin sitä, mitä tilaa.
– Ihmiset kaipaavat sitä, että he saavat katsoa ja nauraa, ja hetkeksi unohtaa muun, Salmensuo pohtii.
Näytelmässä matkataan kyläyhteisöön ja seurataan erityisesti kaupastaan luopumaan joutunutta Paavoa ja hänen vaimoaan Kerttua.
– Tämä on komedia kyläyhteisöstä. Joku voi ajatella, että se on Suomenniemi mutta se on oma maailmansa. On Paavo, jolla epäillään muistisairautta ja hänen puolisonsa Kerttu. Tarinassa seurataan heidän edesottamuksiaan, ohjaaja Sami Sivonen kertoo.
Lavalla nähdään isoimmissa rooleissa kuusi näyttelijää, jotka kaikki ovat tuttuja Suomenniemen näytelmistä. Kerttua esittää Salmensuo ja Paavoa Jukka Halttunen.
– Komedian tyylilajissa siis ollaan, mutta tilanteet eivät aina mene siihen suuntaan kuin ajattelisi, Sivonen sanoo.

Terveydenhoitaja Leenaa näyttelevä Iida Juopperi pohtii, että näytelmässä on sarjakuvallista tunnelmaa. Muistilääke on näytelmänä erilainen kuin viimevuotinen Aukko.
– Mutta ei välttämättä sen helpompi näyttelijälle. Hauskakaan ei tekemättä tule vaan se pitää saada näyttämään luonnolliselta, Juopperi ja Salmensuo pohtivat.
He naurahtavat, että kaikilla porukassa alkaa jo olla reilusti kilometrejä teatterintekijöinä. Jokin vetää aina mukaan, vaikka teatterin tekeminen vaatii ja vie aikaa.

Sivonen kiittää, että Suomenniemellä on sitoutunut ja pitkäjänteinen porukka, jota on helppo ohjata.
– Jotenkin meillä on löytynyt yhteinen kieli tai sitten omat puhelahjani ovat parantuneet. Täällä on arvostettavaa pitkäjänteisyyttä. Tämänkin näytelmän harjoitukset aloitettiin jo syksyllä. Lyhytjänteisyys ja sitoutumattomuus ovat yleisiä tänä päivänä mutta ei näytelmiä tehdä parissa viikossa kasaan, Sivonen sanoo.
– Kyllä tähän niin paljon vapaa-aikaa menee, että kai tästä täytyy tykätä, Salmensuo pohtii.
Salmensuo ja Juopperi toivovat, että ihmiset tulevat sankoin joukoin katsomaan Muistilääkettä.
– Siitä saa moninkertaisesti hyvän mielen: hyvä esitys ja rahat hyvään tarkoitukseen, Juopperi tiivistää.

Lisätietoja ja varaukset www.suomenniemennuorisoseura.fi.

ELINA ALANNE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0