Kelloniemet saapuvat mökille aina kun mahdollista

20.3.2024 Vapaa-aika
Vapaa-aika
Kiti ja Kari Kelloniemi lomailevat mökillään aina kun voivat, niin kesällä kuin talvella. Samalla he nauttivat muun muassa retkeilyalueista, mutta myös oman mökin rauhasta.

Vanha vilja-aitta on persoonallinen sisältä ja ulkoa.

Tamperelaispariskunta Kiti ja Kari Kelloniemi viettävät lomiaan aina kun mahdollista Haukivuoren Häkkilässä sijaitsevalla vapaa-ajan asunnollaan. Usein mukana on myös perheen kolmesta lapsesta nuorin 16-vuotias Kukka Kelloniemi.
– Ainahan täällä mökillä on mukava olla, kesällä tai talvella. Käymme yleensä samalla reissulla Mikkelissä tapaamassa sukulaisia, Kiti kertoo istuessamme teekupin äärellä mökin keittiössä.
Mökki on Kitin isän rakentama, tai siirtämä vanha vilja-aitta. Erikoinen ulkonäkö kiinnittää heti huomion.
– Isäni rakensi ovet toimimaan samalla ikkunoina, koska eihän sellaisia ollut viljanvarastointia varten. Takkaa ei tietenkään ollut, joten sekin on isäni tekemä.
Kiti ja Kari arvelevat, että mökki on rakennettu 1970-luvulla. Itse aitta on vanhempi ja yhdessä hirressä komeileekin kaiverrettu vuosiluku 1794.
– Isäni Erkki K. Nykänen on kotoisin tästä Häkkilän kylältä ja hänen isänsä puolestaan oli maanviljelijä. Lapsuuteni olen asunut Mikkelissä, Kiti kertoo.

Minkälaisia lomapäiviä Kelloniemet sitten yleensä viettävät näin talvisaikaan?
– Ihan ensimmäisenä teemme monesti lumitöitä, jotta pääsimme sisälle mökkiin sekä huussiin. Sinne on tehtävä melko pitkä polku, Kiti kertoo naurahtaen.
Päiviin kuuluu yleensä hiihtoa, kirjastossa asiointia, kylän palveluiden käyttö kuten kahvittelua sekä ruokakaupassa käyntiä.
– Minulla on tämä puuhapussi myös mukana. Opiskelen japania sekä soitan klarinettia, Kiti kertoo.
Kari puolestaan sanoo käyvänsä päivittäin Haukivuoren keskustassa kahvila Rustiikassa ja samalla reissulla hän hakee juomavettä.
– Meillä ei ole täällä juoksevaa vettä, joten se tuottaa talvella vähän enemmän töitä. Olemme vuokranneet Häkkilän erämajan saunaa, koska omaa saunaamme ei rakolattian vuoksi kannata lämmittää. Se on kyllä hyvä palvelu ja ihan lähellä, Kari pohtii.

Talvella mökillä on hyvä rentoutua, mutta kesällä puuhaa on enemmänkin. Pariskunnalla on eripituiset kesälomat, mutta etätöiden teko sujuu hyvien yhteyksien kautta mutkattomasti.
– Tässä meillä ainakin yhteydet ovat hyvät. Halutessaan pystyy myös netin kautta katsomaan telkkaria ongelmitta, Kari kertoo.
Kesällä käytössä on päämökin lisäksi aitta, jossa yleensä perheen lapset majoittuvat. Talvisin se ei ole käytössä.

Mökki sijaitsee rauhallisella paikalla, missä ei kesällä tai talvella suurta liikennettä ole.
– Tuosta ihan vierestä monet lähtevät vesille, mutta se ei haittaa millään lailla. Mukavaa nähdä vähän liikennettä, pariskunta naurahtaa.
Vanhan riihen oviaukoista eli vanhoista ovista avautuu näkymä järvelle, joka on lumisillakin keleillä kaunis sekä rauhallinen.
– Talvella parasta on lähteä jäälle hiihtämään. Voi mennä mihin suuntaan vain ja hiihdellä ihan rauhassa, Kiti hymyilee.

EMMI MUSTONEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0