Sukutilalla majoitetaan heitteille jätettyjä eläimiä

13.12.2023 Ajankohtaista
Eläimet
Maija-Liisa ja Kalle Sätilä nauttivat uudesta elämäntavastaan. – Olemme opiskelleet jokaisesta eläimestä ja niiden ylläpidosta, mutta äkkiä sitä oppii tutkimalla ja kysymällä, pariskunta hymyilee.

Etelä-Savossa eläinsuojista on pulaa.

Kymmenisen kilometriä Haukivuoren keskustasta Pieksämäen suuntaan sijaitsee Eteläkankaan eläinsuoja, joka on ollut toiminnassa kolmisen kuukautta. Maija-Liisa ja Kalle Sätilä muuttivat Pieksämäeltä Maija-Liisan mummolaan, Eteläkankaantielle, pari vuotta sitten. Pihapiirissä on asuintalon lisäksi muun muassa vanha navetta, jossa uuden elämän saaneet eläimet majailevat.
– Majoitamme koti- ja maatalouseläimiä, jotka viranomaiset ovat ottaneet pois entisiltä omistajilta riittämättömän ylläpidon vuoksi tai niistä luovutaan muista syistä. Viimeisimmäksi meille on tullut kolme hanhea, jotka ilman uutta kotia olisivat joutuneet pataan, Maija-Liisa kertoo.
Aina eläimet eivät tule kurjista oloista, vaan ne saattavat muista syistä tarvita uuden kodin. Esimerkiksi ankkojen kohdalla niiden edellisessä kodissa oli jo niin paljon ankkaukkoja, etteivät nämä enää mahtuneet saman katon alle.

Eläinsuojassa on tällä hetkellä hanhien lisäksi kanoja, lampaita, vuohia ja ankkoja. Enemmänkin lemmikkeinä Sätilöillä on navetassa asuvat kaksi jättikania, kaksi kissaa sekä koiraa.
– Kanit nauttivat pakkasesta niin paljon, että teimme niille pääsyn ulkotarhaan, Maija-Liisa naurahtaa katsoessaan pötkötteleviä tupsuhäntiä.
Tilan koirat ja kissat ovat tulleet taloon aikuisiällä, mutta niilläkin on oma tarinansa edellisissä kodeissa.
– Olemme tehneet jo aiemmin vapaaehtoistyötä lemmikkien ja villieläinten hyväksi. Pikku hiljaa ajatus siitä, että tämä on sitä, mitä haluamme tehdä on vahvistunut ja myös kasvanut, Maija-Liisa toteaa.

Maija-Liisan lapsuuden koti sijaitsee saman tien varrella ja myös hänen kaksi siskoa ovat mukana yhdistyksessä, joka on eläinsuojan toiminnan takana.
– Siskot lapsineen auttavat eläinten hoidossa tarpeen vaatiessa. On ihanaa ajatella, että pihalla kirmailee lapsia jo neljännessä sukupolvessa, Maija-Liisa iloitsee.
Hänen mukaansa koko suku on hyvillään, että isovanhempien sodan jälkeen hankittu tila pysyy suvulla.

Tilan kolme vuohta ovat huostaanotettuja ja niille on tarkoitus etsiä loppuelämän koti, mahdollisesti ensi vuoden puolella, kunhan selviää sopivatko ne lemmikin rooliin. Neljästä lampaasta kaksi on tullut eläinsuojaan aikuisena ja kaksi karitsoina. Ne eivät etsi kotia, vaan ovat jo adoptoitu Sätilöiden tilalle.
– On ihanaa nähdä kuinka jokaisesta eläimestä kuoriutuu oma persoona, kunhan ne oppivat luottamaan ja kotiutuvat. Kohta ei raaski luopua kenestäkään, Maija-Liisa hymyilee.

Pariskunta on saanut jo yhteydenottoja eläintenhoidosta kiinnostuneilta paikkakuntalaisilta. Käymäänkin saa kuulemma tulla, kunhan asiasta sopii etukäteen.
– Kyllä täällä työtä riittää ja on ihanaa huomata kuinka auttavaisia ihmiset ovat. Olemme saaneet myös viranomaisilta hyvää palautetta ja tällaiselle toiminnalla Etelä-Savossa olisi enemmänkin kysyntää, he kertovat.
Tulijoita siis olisi hevosista lähtien, mutta tällä hetkellä tupa on valitettavasti melko lailla täynnä.

Eteläkankaan eläinsuojan taustalla toimii saman niminen yhdistys. Yhdistys kerää varoja keräyksien ja lahjoitusten muodossa eläinten ylläpitoon.
– Meillä on jo nyt yhteistyötä muun muassa haukivuorelaisten yritysten Wanhan Osulan ja S-marketin kanssa siten, että saamme heiltä hävikkiruokia eläimille. Kaikki tuki on aina tervetullutta ja pienistä puroista syntyy suuri joki, Maija-Liisa hymyilee.
Tällä hetkellä Sätilät rahoittavat toimintaa omasta pussista.
– Itse tulee toimeen vähemmälläkin. Toiveena tietysti on, että pystyisi auttamaan useampaa eläintä, Maija-Liisa ja Kalle pohtivat rapsutellessaan lampaita.

EMMI MUSTONEN

+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0