Ilmainen matkaparkki on bongattu

27.9.2023 Vapaa-aika
Karavaanarit
Merja ja Heikki Vilola, Kai Laitala sekä Marjaana Puustinen ja Kari Jukarainen pitävät Haukivuoren tapaisista, rauhallisista matkaparkeista.

Omatoiminen avotaivaskievari sopii nykyajan kulkureiden pirtaan vapautensa vuoksi.

Neljä viikkoa lomalla ja koko ajan tien päällä. Näin sujui mikkeliläisten Marjaana Puustisen ja Kari Jukaraisen sekä perheen koirien, Pamin, Nanan ja Ozzyn kesäloma. Mikkelin Haukivuorelle tie toi loman lopuksi, Ruotsin, Norjan ja Kaakkois-Suomen reissujen jälkeen.
Oman rakennus- ja sisustusalan maahantuontiliikkeen myyntiedustajana hotellit ovat tulleet tutuiksi. Jopa niin paljon, että Karin kiintiö niihin on täynnä. Vajaat 10 vuotta sitten mies sai ajatuksen hankkia matkailuauto, jonka avulla hoituisivat niin työ- kuin vapaa-ajan reissutkin. Näin mukaan pääsisivät myös perheen kolme lemmikkiä.
Nykyään 300 autoyötä vuodessa viettävä mies pitää taannoista ratkaisuaan onnistuneena.
– Kyllä tämä hotellielämän voittaa 6-0, Kari sanoo aamukahvia sataman matkaparkissa siemaillessaan.

Karavaanarit ovat osin jakautuneet leirintä- tai puskaparkkimatkailijoiksi. Tai ovat ja ovat, sillä tosiasiassa mitään jakoa oikean ja väärän karavaaniharrastuksen välillä ei ole.
– Mennään miten milloinkin tuntuu. Välillä käydään leirintäalueella, ainakin silloin kun on pyykinpesun aika, Kari kertoo.
Haukivuoren sataman matkailuautoalue lasketaan enemmän puskaparkiksi kuin leirintäalueeksi, sillä yöpymisestä ei kerätä maksua, eikä alueella ole varsinaisia mukavuuksia. Paitsi kesäaikaan, kun sataman vessojen ovet ovat avoinna.
– Nuo WC:t ovat tosi hyvät. Ja onhan tässä hieno ympäristö rantoineen ja tulisijoineen, Kari kehuu.

Tärkeintä matkailuautoilussa on kuitenkin vapaus. Samaa mieltä ovat myös Karin ja Marjaanan ystävät, kotkalaiset Merja ja Heikki Vilola Hugo-koiransa kanssa. Kaverukset ovat tavanneet toisensa juuri puskaparkkiharrastuksen kautta, ja nyt jälleen Haukivuorella.
Puskaparkkeilijat eivät muutenkaan ole yksin, sillä sosiaalisessa mediassa heillä on yli 22 000 jäsenen puskaparkki-yhteisö. Kari on yksi sen perustajajäseniä, kuten myös karavaanaarit suomi- ja karavaanarit ulkomailla-ryhmien kohdalla.
– Niissä vaihdetaan kuulumisia ja tietoutta kaikkien asiasta kiinnostuneiden kesken.
Juuri tätä kautta Haukivuoren sataman parkista sai tietoa myös Kai Laitala. Hän käveli Marjaanan, Karin, Merjan ja Heikin autojen muodostamalle ”sisäpihalle” kuin kotiinsa.
– Ollaan menossa pariksi-kolmeksi viikoksi pohjoisen suuntaan. Tai mistä sitä tietää, kun viimeksi meni kaksi kuukautta reissatessa, raisiolainen kertoi nauraen.

Haukivuoren sataman matkaparkista on puhuttu facebookin puskaparkkiryhmässä Karin mukaan viimeisen kuukauden aikana 300-400 kertaa.
– Ongelmana on myös se, etteivät leirintäalueet ole kesäsesongin jälkeen edes auki. Tämän lisäksi tällaisia paikkoja ei Mikkelin alueella juuri ole.
Matkailuauton myötä Marjaanasta ja Karista on kehkeytynyt varsinaisia Norja-faneja, sillä tämän kesän reissu oli jo 16. kerta vuonomaassa. Siellä on saatavilla erilaisia palveluja hyvin.
– Haluan vielä korostaa sitä, että vastuullinen karavaanari vie vähintään yhtä paljon roskia mennessään kuin tuo tullessaan. Useasti enemmänkin, pariskunta sanoo hymyillen.

 

Euroopasta mallia

Kari Jukarainen on ottanut julkisestikin kantaa kaupunkien kehnoihin karavaanipalveluihin Suomessa. Esimerkiksi kanta-Mikkelissä ei ymmärretä kuinka isosta massasta matkailuautoilijoista on kysymys.
– Yleensä vastaukseksi sanotaan että menkää Visulahteen. Mutta kun ohikulkumatkalla oleva ei halua välttämättä mennä leirintäalueelle, vaan kaupunkiin.
– Ja se päättäjien kannattaisi ottaa huomioon, että autokunnat jättävät myös tutkitusti rahaa paikallisiin yrityksiin, mies painottaa.
Maailmalla paljon reissannut mies tietää mistä puhuu. Esimerkiksi Saksassa yhden tai kahden yön yli majoittumisen sallivat stellplatz:it eli matkaparkit ovat erittäin suosittuja. Tyypillistä niiden kohdalla on nimenomaan se, että sijainti on lähellä kaupungin keskustaa, lyhyen kävelymatkan päässä palveluista.

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0