Puu-Käpylä jäi maitolaiturin taakse

23.7.2023 Rakentaminen
Maallemuuttajat
Anne Tossavaisen ja Markku Peittolan oman tyyssijan pihasta ei ole kaadettu yhtään puuta perusteetta. Lisäksi piha tulee olemaan mahdollisimman luonnonmukainen ilman nurmikon hoitovelvoitteita.
Toisen työ vie ajoittain Helsinkiin ja toinen aikoo hyödyntää ammattitaitoaan Etelä-Savossa.

Punainen maitolaituri hiekkatien risteyksessä muistuttaa käsivoimin kulkevista maitokärryistä ja tonkkarivistöstä odottamassa jatkokyytiä meijeriin. Hirvensalmelle taloa rakentaville Anne Tossavaiselle ja puoliso Markku Peittolalle maitolaituri on maamerkki matkalla omaan rauhaan ja yksityisyyteen.
Helsingistä muuttanut pari vietti kaksikymmentä vuotta Puu-Käpylässä, jossa tunnetusti taiteilijat ja kulttuuriväki viihtyvät. Kyllä Anne ja Markkukin viihtyivät, mutta aikansa kutakin, Anne Tossavainen toteaa.

Tossavaisella on alkupääomana uudella asuinpaikkakunnalla puutarhasuunnittelijan ammatti, jota hän aikoo ryhtyä hyödyntämään. Puoliso Markulla puolestaan muutto merkitsee pidennystä työmatkaan. Omassa teknologia-alan yrityksessä käyntejä Stadiin kertyy kolme viikossa, mutta elämä kirkasvetisen ja kalaisan järven rannalla kärsii ajamisen vaivan.
Markun aikeena onkin hankkia kotilaituriin vene. Oikea puuvene, ei mitä tahansa kaukaloa. Asia on meren rannalla varttuneelle Markulle merkittävä.
Annelle on kertynyt mittava määrä työkokemusta hortonomina. Tuoreella kotipaikkakunnalla hän ei ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin, mutta sekin aika vielä koittaa ammattilaiselle.
– Juuri nyt kaikki aika menee tässä taloprojektissa, mutta tarkoitukseni on tarjota oman alani palveluja täällä. Helsingissä töitä riitti sen kun tein vain, mutta Hirvensalmella en ole ehtinyt paljoa mainostella. Helsingissä ei tarvinnut, sillä vuosien toimintani alalla tekivät riittävän tunnetuksi. Toimeksiannot olivat yleensä Helsingissä, sen kauemmaksi ei tarvinnut mennä.

Sen verran Anne on kuitenkin ammattiaan uudessa osoitteessa harjoittanut, että yksi päätös on tehty. Omaa taloa ei tulla ympäröimään kasvimaalla ja istutuksilla.
– Päämääräni on puutarha, jota ei tarvitse hoitaa. Pihaamme asennettiin koko sen laajuudelta mutta polkuja lukuun ottamatta kunttaa, eli kuorittua metsänpohjaa. Se toimitettiin tontillemme rekkakyydillä 2×4 m paloina. Eipähän tarvitse sitten ajaa nurmikkoa.
Tontin puustoa kohtaan on oltu helläkätisiä, sillä jokainen kaadettu puu on harkittu tarkoin. Vain välttämättömissä tapauksissa on turvauduttu kaatoon.

Itse talo on Honkarakenteen painumaton hirsirunko, jonka päälle rakennetaan itse loput.
– Kaksiota vastaava tilavuus riittää, pari toteaa.
Anne ja Markku ovat vuosien mittaan rakentaneet sen verran, että jonkinlaisiksi puoliammattilaisiksi on tultu. Projektin paperityöt olivat oma lukunsa, ja siltä osin kiitosta saa kunnan rakennusvalvonta. Vastaanotto ja toiminta oli kiitettävän sujuvaa.
Talon lämmitys hoituu varaajaa lämmittämällä. Lämmönlähteenä toimii vesikiertokiuas ja lämmöntalteenottopiippu yhdessä. Se puolestaan lämmittää lattialämmityksen ja lämpimän veden. Automatiikka ja säätöohjelmisto ovat Markku Peittolan käsialaa.
– Varaajaan voi liittää muitakin uusiutuvan energian lähteitä tarvittaessa. Katsotaan ensin, miten säädöt toimivat ja viritetään ajan kanssa.

 

JUKKA IISKONMÄKI

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0