Maailman eniten valmistettu moottoriajoneuvo toimii yhä

5.7.2023 Auto & Kone
Eniten valmistettu moottoriajoneuvo
Honda Super Cub on Matti Oksalle mieluinen ajopeli. Klassinen muotoilu kiehtoo hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi.
Matti Oksan valinta osui meikäläisittäin eksoottiseen, mutta maailman mittapuussa tuiki tavalliseen skootteriin.

Välillä moottorikelkkailua harrastanut Matti Oksa hankki ensin sähkökäyttöisen skootterin, mutta se osoittautui parin päivän kruusailun jälkeen omaan käyttötarkoitukseen sopimattomaksi.
– Toimintasäde oli hieman liian lyhyt, Oksa kertoo.
Pian nelikymppisen miehen muistot mopoajasta ovat positiiviset. Honda Monkey toimi kuin kello ja tämä piirre jäi miehen alitajuntaan iäksi. Kun isot prätkät eivät kiinnostaneet, osui silmä maailman eniten valmistettuun moottoripyörään, Honda Super Cub 125:een. Ympyrä sulkeutuu siinäkin mielessä, että Monkey on Super Cubin pohjalta kehitetty, omaten saman perustekniikan.

Oksa pitää Super Cubin klassisesta muotoilusta. Kun Suomessa vasta puolenkymmentä vuotta myytävänä ollutta skootteria katsoo, tulee heti mieleen että tämä ajopeli on tuttu Kauko-Idän reissuilta. Täkäläisille skootteri toimii koko perheen kulkuneuvona, sillä perheen lisäksi mukaan mahtuvat niin kissat kuin kanatkin, ja vieläpä yhtä aikaa.
Netin kautta tietoa Super Cubista hankkinut Oksa on vaikuttunut ajopelinsä teknisistä ratkaisuista, jotka ovat monilta osin perua vuosikymmenten takaa. Ensimmäinen Super Cub näki päivänvalonsa jo vuonna 1958. Se lunasti markkinaosuuksia edullisena ja kestävänä käsipyöräisenä. Uusimmat versiot ovat viimeisen päälle moderneja, josta omaa kieltään kertovat ABS-jarrut, avaimeton käynnistys, polttoaineen ruiskutus ja monet muut ominaisuudet.

Ajossa Super Cub on äärettömän yksinkertainen laite. Isot ja kapeat pyörät ovat eduksi kaupunkikurvailuissa ja puoliautomaattisen 4-portaisen vaihteiston salat käyvät tutuiksi nopeasti. Vaihdetta vaihdetaan keinumallin vaihdevivusta vasemmalla jalalla, kuten moottoripyörissä yleensäkin. Super Cubin erikoisuus on se, että vaihdetta vaihdetaan aina alaspäin painamalla: isompaa pykälää kengänkärjellä ja pienempää kantapäällä.
Bensiiniä Super Cub vie noin 1,5 litraa sadalle kilometrille. Yksisylinterisen nelitahtikoneen käyntiääni on hiljainen ja ainakaan naapurustoa tällä ei pääse häiriköimään vaikka kuinka yrittäisi. Sen sijaan klassinen moottoripyöräskootteri herättää hilpeyttä kanssakulkijoissa.
– Kovin moni ei ole vastaavaa nähnyt, Oksa sanoo.
Niin, tämä tuntuu oudolle, kun kysymyksessä on kuitenkin maailman eniten valmistettu moottoriajonauvo. Kaikki lämpimien maiden suosikit eivät ole Pohjolassa tiedossa, mutta aika muuttuu, sillä aidosti globaali Super Cub ei ole tuntematon enää Savossakaan.

 

Honda Super Cub

• on maailman eniten valmistettu moottoriajoneuvo
• on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1958
• rikkoi 100 miljoonan valmistetun yksilön rajapyykin vuonna 2017
• on verrattu Ford T-malliin, Volkswagen Kuplaan ja Jeepiin 1900-luvun moottoriajoneuvona
• samaan perustekniikkaan polveutuu myös Suomessa suosittu Z-sarja eli Honda Monkey
• Valmistetaan 50–125 cm3 iskutilavuuden omaavina versioina.

 

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0