Kyyn purema on vaarallinen niin ihmiselle kuin lemmikille

25.6.2023 Ajankohtaista
Rauhoitettu kyykäärme
Kyyn purema voi olla myrkytön, mutta toisaalta vakavia oireita myrkyllisestä puremasta voi kehittyä viiveelläkin. Kyyn myrkky vaikuttaa verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään. Kuva: Pixabay
Ripeä ja harkittu toiminta voi ehkäistä pahimpia seurauksia.

Kyyn tyypillisimmin kivulias purema on aina otettava vakavasti, tulee se sitten ihmiselle tai lemmikkieläimelle. Yleisin oire on purema-alueen voimakas turpoaminen, ja usein nähdään puremakohta neulanpistomaisista hampaanjäljistä.
Lemmikillä voi havaita kosketusarkuutta tai sinerrystä. Eläin voi myös muuttua voimattomammaksi sekä kuolailla, hengittää vaikeasti tai oksennella. Myös ihmisellä voi olla ruoansulatusoireita, mutta myös päänsärkyä tai tajunnan häiriöitä. Harvinaisemmat oireetkin ovat mahdollisia.

Kuinka lemmikistä huolehtijan tulee toimia, jos kyy pistää lemmikkiä? Akkavuoren eläinlääkäri Suvi Kähkönen-Valtolan ja Eläinklinikka Kurjen eläinlääkäri Eeva Kurki-Huttusen mukaan kaikissa purematapauksissa on syytä olla pikaisesti yhteyksissä eläinlääkäriin. Esimerkiksi Mikkelissä on kaupungineläinlääkärien lisäksi muutamia yksityisiä.
– Varsinkin, jos omistaja huomaa, että puraisu on kissan tai koiran kuonon tai kielen alueella, on turha empiä avun soittamista, ohjeistaa Kurki-Huttunen.
Koirilla tyypillisin pistoalue onkin juuri pää, kissoilla taas monesti tassut.
Tietty lemmikkilaji, kuten kani, ei ole muita lajeja herkempi kyyn myrkylle.
– Lemmikin reagointi pistoon riippuu siitä, paljonko myrkkyä se saa. Tosin tässäkin on yksilöllistä vaihtelua, Kähkönen-Valtola kertoo.

Jos koiraa on purtu maastossa, se on tuotava sieltä pois kantaen. Näin estetään myrkyn leviämistä muualle elimistöön.
Lääkärin antamaan ensiapuun kuuluu kivun hoito ja nesteytys.
– Omistaja ei saa annostella lääkkeitä itse, Kähkönen-Valtola korostaa.

Kyyn pureman jatkohoitoon kuuluu nopea lemmikin veriarvojen tarkistus ja rutiininomainen seuranta.
Jos puremaoireet ovat vaikeat, lemmikki voi joutua olemaan jopa useita päiviä sairaalahoidossa, jossa se saa yleensä suonensisäistä nesteytystä ja kivunhoitoa. Kotona on tärkeä seurata eläimen yleisvointia sekä virtsantuotantoa.

Kyyn pureman saaneen ihmisen ensiaputoimet ovat samankaltaiset kuin eläimillä. Liikkumista tulee välttää, jotta myrkky ei leviä, ja puremakohta täytyy jättää rauhaan.
Korut ja kiristävät vaatteet on syytä poistaa ennen puremakohdan turpoamista. Avuksi voi ottaa kyypakkauksen kortisonitabletteja, jotka tosin eivät takaa, että oireista ei kehity vakavia.
Tulehduskipulääkkeitä ei saa ottaa lääkemääräyksettä. Myöskään myrkyn imemistä, kiristyssidettä tai jääpalakäsittelyjä ei suositella. Apua voi olla puremakohdan nostamisesta.

 

Kyy on nyt rauhoitettu eläin

Kesäkuun alusta voimaan tulleen uuden luonnonsuojelulain mukaan kyykäärme on rauhoitettu eläin. Kyyn saa yhä siirtää pihapiiristä pois. Sitä ei saa enää tappaa, jollei se aiheuta pihapiirissä ihmiselle tai kotieläimelle vaaraa.
Kyy välttelee ihmisasutuksia ja puree vain äärimmäisessä hädässä. Suomi oli viimeinen Länsi-Euroopan maa, jossa kyy ei ollut rauhoitettu.

 

VIRPI KONTINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0