Outsiders on pitänyt linjansa

16.6.2023 Ajankohtaista
Osaajat
Rokkalan treenikämpällä keskitytään enemmän instrumenttien kuin suun soittamiseen, kitaristi Jukka Kuitunen sanoo.
Rockabilly ei ollut muotia Mikkelissä bändin aloittaessa 1982, mutta trendien takia ei soitettukaan.

Kahveri, Kellari, Stoppari ja Dinosaurock. Leikekirjaan on kerätty Outsiders-yhtyeen keikkailmoituksia Mikkeli-rockin kultaisena vuosikymmenenä, 1980-luvulla.
Bändi syntyi, kun samanhenkiset nuoret halusivat soittaa 1950-luvun rockabillyä.
– Minä olin Siekkilästä, muut Kattilansillasta ja Laajalammelta. Alettiin soittelemaan Tikantalossa, kitaristi Jukka Kuitunen muistelee.
Legendaarisessa Tikantalossa harjoitteli tuohon aikaan useita mikkeliläisbändejä. Silloin oli pinnalla punk.
– Rockabilly-musiikin buumi oli mennyt jo ohi, mutta me jatkoimme Mikkelissä sitä. Emme olleet valtavirtaa.
Musiikillinen linja näkyi myös pukeutumisessa. Keikoilla oltiin usein solmiossa ja suorissa housuissa.
– Muualla Suomessa sanottiin että Mikkelin raitahousut tulevat. Kuljin isän vanhassa 50-luvun nahkatakissa niin kauan kuin se mahtui päälle. Se oli vintage-kulttuuria ennen kuin sitä olikaan.

Kuitusen isä oli Mikkeli Big Bandin perustajajäsen. Vanhemmat olivatkin pistäneet lapsen vuonna 1978 puolipakolla Mikkelin musiikkiopistoon. Siellä hän valitsi kitaran, vaikka puhaltimia suositeltiin.
Viiden vuoden opinnot auttoivat keskittymisessä musiikkiin itseensä. Se piirre on leimannut koko Outsidersia.
– Musiikki oli meillä se juttu. Ei mikään popkulttuuri, ei James Dean tai Marilyn Monroe. Emmekä ole liehuttaneet etelävaltioiden lippuja. Kuuntelimme vanhaa rockabillyä ja soitimme sitä itse.
Kuitunen alleviivaa, että bändi ei ollut myöskään mikään kapinallinen, vaikka tällaista leimaa laitetaan mielellään rockabilly-yhtyeille.
– Rockabilly-rebelit… mitä se meille kuuluu. Eletään täällä ja soitetaan musiikkia, Kuitunen huomauttaa.
Yksi kohokohta oli konsertti Mikkelin jäähallissa, jossa esiintyivät vuonna 1988 Outsiders, Popeda sekä Topi Sorsakoski ja Agents. Tilanteen arvon ymmärsi myös armeija, jota Kuitunen palveli siihen aikaan.
– Sain erikoisvapaata, ei tarvinnut lähteä Lappiin ampumaan. Oli hieno keikka.

Outsiders toimi vuosina 1982–2000. 12 vuotta myöhemmin yhtye heräsi uudelleen eloon. Nyt se soittaa keikan muutaman kerran vuodessa.
Toukokuussa Pub Pelimannissa vietettiin hieman myöhästyneitä 40-vuotisjuhlia, jos niitä nyt on erikseen tarve viettää.
– Nykyinen yleisömme on osittain sitä vanhaa, mutta uusiakin naamoja on näkynyt. Kovin usein ei kannata esiintyä, Mikkelissä naama kuluu äkkiä.

Vuoden 2023 Outsidersissa on alkuperäisistä mukana Kuitusen lisäksi Harri Vasara. Bändin alkuvuosiin mahtui myös kahden artistin ennenaikainen poismeno.
Nykyisen kokoonpanon kanssa on Kuitusen mukaan mukava toimia. Yhteispeliä harjoitellaan kellarissa Rokkalassa, soitetaan enemmän instrumentteja kuin suuta.
– Jokainen opettelee kotona hommansa ja sitten kämpällä laitetaan paketti kasaan. Täällä ei lähdetä aakkosia tapailemaan.
Outsiders tekee myös tilauksesta keikkoja, Kuitunen lupaa.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0