Laavut tarjoavat levähdyshetken luonnossa

6.6.2023 Vapaa-aika
Taukopaikat
Mikkelin kaupungin ylläpitämään Kaihun kotaan Kaihunlahdella otetaan varauksia virastotalon asiointipisteellä.
Siisteinä ne pysyvät yhteisin säännöin.

Virkistys- ja levähdyskäyttöön suunniteltuja viistoja katoksia eli laavuja on kiinteitä puisia, kankaisia ja havusta tehtyjä. Suojaisten laavujen edustalle tehdään yleensä nuotio. Siksi laavut ovat ainakin yhdeltä sivultaan avoimia. Laavuilla on myös istumapaikkoja ja laskutilaa tavaroille.
Laavuja omistavat metsästysseurat, kunnat, kaupungit ja yksityiset maanomistajat. Ne huolehtivat tyypillisesti itse laavuista ja varustuksista, kuten polttopuista. Yksityisten laavujen käyttäjäkunta voi olla rajoitettu, joten siitä on otettava selvää. Myös laavulle johtavien reittien käytössä voi olla rajoituksia.
Laavun alue jätetään viihtyisäksi seuraavien kävijöiden vierailuja varten, ja sillä noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Laavuilla ei saa roskata ympäristöä, häiritä ihmisten tai eläinten rauhaa, haitata maanomistajan maankäyttöä ja ottaa luonnon puu-, sammal- tai jäkäläainesta omaan käyttöön. Laavun maastossa ei yleensä saa ajaa moottoriajoneuvolla.

 

Mikkelin seudun taukopaikkoja

Heiniönlahden laavu

Kunnostettu laavu sijaitsee Tuliniemessä, itään Haukivuoren Asemankylältä. Kangasjärven rantaan rakennettu laavu on melontareitti Majavareitin varrella. Laavulle voi pyöräillä, kävellä tai ajaa autolla. Tien varressa on pieni pysäköintipaikka. Laavulla on nuotiopaikka ja wc.

Kaihun kota

Isohko kota nuotiopaikkoineen, wc:ineen ja puuvajoineen sijaitsee Kenkäveron ja Mikkelipuiston välissä. Kota on lähellä Kaihunlahtea, ja sinne pääsee yleensä vain etukäteen varaamalla. Alle 100 metrin päässä on yleinen pysäköintipaikka.

Kalevankankaan laavu

Hyväkuntoinen, suojaisa laavu sijaitsee noin 1,6 km ulkoilureittien lähtöpaikalta. Reitti laavulle on helppo. Laavulla on nuotiopaikka ja rakoliiteri.
Kalevankankaan pääosin runsaspuustoinen ja purojen täydentämä retkeilyalue on lähellä Hankikankaan luonnonsuojelualuetta. Alueen ulkoilu- ja monikäyttöreiteille pääsee helposti eri ilmansuunnista. Esimerkiksi autoille löytyy useita pysäköintivaihtoehtoja.

Keronvuoren katos

Keittokatos, ulko-wc, puuliiteri ja opastaulu sijaitsevat Haukivuorella, rauhoitetulla aarnimetsäalueella, joka on kokonaisuudessaan retkeily- ja virkistysaluetta. Keronvuorella on myös kaunis näköalapaikka. Vuoren seutu kuuluu Häkkilän retkipolkuun. Katokselle pääsee myös kävelemään reitiltä, joka alkaa Kyyveden rannasta, Hulkonselältä päin.

Kissakosken laavu

Laavu sijaitsee Hirvensalmella, lähellä Kissakosken kanavaa ja Liekuneen rantaa. Se on perinteinen laavu kauniilla koivikkoisella paikalla. Laavulle pääsee kävelemään esimerkiksi Kissakosken tehdasalueen opastaulujen ja -kylttien viitoittamana. Laavulla on ulko-wc ja puuvaja.

Mäkilammen laavu

Laavu sijaitsee Anttolassa, Sydänmaan retkeilyreitin varrella, ja sinne pääsee vain kävellen. Reitti laavulle on melko vaativa. Laavun varustusta on uusittu. Siellä on kaksi tulipaikkaa, rakoliiteri ja wc.

Mäknistön laavu

Hirvensalmen taajaman ja Satulinnan välillä kulkee uudistettu retkipolku. Sen varrella sijaitsee ympärivuotisessa käytössä oleva Mäknistön laavu. Taajamasta laavulle on matkaa parisen kilometriä, ja sillä sijaitsee tulistelupaikka. Laavun lähellä on hongikkoa ja Ryökäsveden Urmaslahti. Laavulla on ulko-wc ja puuvaja.

Nuotioniemen laavu

Ympärivuotinen laavu sijaitsee Pyhäveden rantamaisemissa, nelisen kilometriä Mäntyharjun torilta. Se on osa Pappilanniemen taukopaikkaa. Laavulle suunnataan Iso-Pappilan museoalueelta tai rautatieasemalta, ja osa reitistä on jyrkkää maastoa. Laavulla on katettu tulipaikka, polttopuita sekä ulko-wc.

Pitkäjärven laavu

Ympärivuotiselle laavulle on matkaa Mäntyharjun keskustasta noin 17 km. Sille pääsee myös Repoveden kansallispuistoon johtavaa maastopyörä- ja patikointireittiä pitkin. Kauniille taukopaikalle pääsee myös autolla. Laavu sijaitsee rauhallisessa niemennokassa, jossa on hiekkaranta ja laituri. Laavulla on ulko-wc ja puuvaja.

Rantokankaan katos

Levähdyspaikka eli grillikatos nuotiosijoineen on osa Haukivuoren Kirkonkierroksen retkipolkua. Katos sijaitsee hiihtomajan lähellä. Kirkonkierros on helposti saavutettava ja patikoitava ja sopii hyvin koko perheen päiväretkikohteeksikin.

Säynätin grillikatos

Grillikatos sijaitsee Mikkelin kaupungin ylläpitämän Säynätin retkeilyreitin varrella Metsäsairilassa. Lähelle Ylä-Säynätjärven rantaa rakennetulle katokselle pääsee hyvin autollakin, sillä pysäköintipaikalta on sille noin 200 metriä. Alueella on tulentekopaikkoja, laituri ja uimaranta. Varustukseen kuuluu myös ulko-wc ja puuvaja. Katokselle pääsee tarvittaessa esteettömästi.

Tuulentien laavu

Aikanaan uuteen paikkaan siirretylle laavulle ajetaan Vanhamäentien suuntaan, ja auton saa pysäköityä aivan laavun viereen. Laavulta on reitit Latupirtille ja Tuskuun päin. Laavulla on rakoliiteri ja wc.

Urpolan ja Laajalammen laavut

Urpolan ulkoilureitit kulkevat melko lähellä Urpolan luonnonsuojelualuetta. Eri reittivaihtoehtoja pääsee liikkumaan kesäisin lenkkeillen ja talvisin hiihtäen. Urpolan nuotiopaikallinen laavu on 10 kilometrin reitin varrella ja Laajalammen uudempi, samoin nuotiopaikallinen laavu on sekä 10 että 5 kilometrin reittien varrella. Kummallakaan laavulla ei ole wc:tä, mutta puuvaja on.

Vehkamäen kota ja Häkkilän grillikatos

Puurakenteinen kota grilleineen on Haukivuorella osa Häkkilän eteläisen ja pohjoisen retkipolun kokonaisuutta. Pohjoinen osuus sopii kävelyn lisäksi maasto- ja läskipyörillä ajamiseen. Häkkilän polun varrella on myös Häkkilän grillikatos.

 

VIRPI KONTINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0