Moni komposti puuttuu vielä kuntien rekisteristä

27.5.2023 Ajankohtaista | Koti | Vapaa-aika
Uusi laki edellyttää ilmoituksen tekemistä.

Mikkelin seudun kunnissa odotetaan vielä lisää uuden jätelain vaatimia kompostointi-ilmoituksia. Esimerkiksi Mikkelissä on tähän mennessä vastaanotettu noin 7600 ilmoitusta. Projektityöntekijä Eveliina Turtiainen kertoo, että ilmoituksia tulee lisää päivittäin.
– Jos verrataan kompostointi-ilmoitusten määrää rakennettujen kiinteistöjen määrään, ilmoituksia puuttuu edelleen paljon. On myös paljon yhteiskäyttöisiä kompostoreita, joista on ilmoitettava kaikkien kompostoria käyttävien kiinteistöjen tiedot.
Mökkeilykauden käynnistyminen lisää jonkin verran ilmoitusten tekemistä.
– Kesäkäyttöisten kohteiden kompostointi-ilmoituksia odotetaan saapuvan, kun kiinteistöt otetaan talven jälkeen taas käyttöön, Turtiainen sanoo.
Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos jätekuljetusyritys kerää biojätteen tai kiinteistöllä on sopimus bio-aluekeräyspisteen käyttämisestä.

Kunnat ovat julkaisseet sivuillaan sähköisiä ilmoituspohjia, ja ilmoituksen voi tehdä myös paperilomakkeella. Hirvensalmella ja Kangasniemellä odotellaan myös lisää ilmoituksia.
– Ilmoituksia on tullut reilusti ja samoin yhteydenottoja ilmoituksen tekemisestä. Toki edelleen odotellaan lisää ilmoituksia, Kangasniemen kunnan tekninen johtaja Mikko Korhonen kertoo.
Hirvensalmen tekninen johtaja Asko Viljasen mukaan huhtikuun loppuun mennessä oli saatu 88 ilmoitusta. Hän arvioi, että moni komposti on vielä ilmoittamatta.

Tietoja komposteista kerätään, koska Euroopan unionin jätesäädöspaketti tavoittelee jätteen määrän vähentämistä kaikilla tasoilla. Tavoitteen toteuttamiseksi jäsenmaiden on selvitettävä myös kompostien määrä. Suomen valitsemassa mallissa ilmoitus on pakollinen.
Kuntien tiedot kootaan heinäkuun alkuun mennessä ympäristöviranomaisille. Asukkaiden tekemät ilmoitukset ovat voimassa viisi vuotta.

 

Mikkeli tehostaa ilmoitusten saamista

Mikkelissä on arvioitu myös, miltä alueilta ilmoituksia vielä puuttuu. Projektityöntekijä Eveliina Turtiainen kertoo, että näille alueille kohdistetaan toimenpiteitä tietojen saamiseksi:

Tusku
Hietasenkatu, Aseveljenkuja/Rintamamiehentie, Soppajono, Haulipussi, Kuula

Savisilta
Tähtisislmä, Kultakutri

Peitsari/ Lähemäki
Mustikkakatu, Vaapukkakatu, Puolukkakatu, Hillakatu, Sepänkatu, Ahjokatu, Notkokatu, Ratinlammenkatu

Tuppurala
Tanelinkatu, Tuppuralankatu, Aumapolku, Kyyskysenkatu, Rastaankatu

Ristiina
Mansikintie, Juurilahdentie, Kissalammentie. Otto V. Fieandtintie

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0