Puutarhat tarjoavat ilmaisia elämyksiä

23.5.2023 Ajankohtaista
Puutarha
Kangasniemellä on eräänlainen paikallisten kasvien elävä museo: kaikki Pirtin perinnepuiston kasvit on kerätty kangasniemeläisestä luonnosta ja pihoista.
Viherkohteiden arvostus on kasvanut, mutta jotkut ovat myös lopettaneet.

Kangasniemellä on taltioitu jo kolmen vuosikymmenen ajan tavallisissa paikallisissa pihoissa kasvaneita kasveja. Niitä on istutettu Pirtin perinnepuistoon, joka on ilmainen matkailukohde kunnan keskustaajamassa. Puiston perustivat aikanaan paikalliset pihapuutarhurit, kunta on maanomistaja ja vastaa hoidosta.
– Haluttiin talteen vanhoja kangasniemeläisiä kasveja geenipankiksi. Kasvit olivat silloin olleet vähintään 50 vuotta Kangasniemellä, joten nyt puistossa on ainakin 80 vuotta alueella viihtyneitä kasveja, kunnan markkinointisihteeri Paula Ruusupuro laskee.
Kasvikirjon ymmärtäminen ei vaadi botaniikan opintoja, sillä kaikki kasvit on nimetty suomeksi ja latinaksi. Ruusupuro sanoo, että monet käyvät Pirtin perinnepuistossa katsomassa, mikä omassa pihassa oleva kasvi on nimeltään.
– Ne kasvit, jotka viihtyvät puistossa, viihtyvät Kangasniemen alueella. Parhaillaan puistossa on kevätkukkia täyttä vauhtia kukkimassa.
Nähtävillä on lääke-, koriste- ja maustekasveja, lisäksi löytyy yrttitarha. Yrteistä on myös selostuksia käyttötarkoituksista. Kasveja on kaikkiaan yli 200 eri lajia.
Pirtin perinnepuistossa pidetään joka kevät kasvienvaihtopäivä, jossa puutarhaharrastajat voivat tehdä löytöjä. Tämän kevään vaihtopäivä on 27.5.

Visit Mikkeli on koonnut sivuilleen kasvien ystäville sopivia kohteita Hurmaavat puutarhat -teemalla. Mikkelin tunnetuimpia viherkohteita ovat tietenkin Kenkävero, Tertin kartano ja Mikkelipuisto.
Heinäkuun yhdeksäntenä aukevat lukuisat puutarhaharrastajien viherpihat Avoimet puutarhat -päivän tapahtumassa. Mikkelissä mukaan on ilmoittautunut jo kymmenkunta puutarhaa. Kohteita on ilmoitettu myös Kangasniemellä, Juvalla, Hirvensalmella ja Mäntyharjussa. Kohteita voi hakea sivustolta avoimetpuutarhat.fi.
Kiinnostavia idyllejä on viime aikoina myös poistunut Mikkelin seudun kohdevalikoimasta. Ehkä kuuluisin pihanähtävyys Anjan puisto sulkeutui perustaja Anja Laaksosen kuoltua vuonna 2020. Juvalla kesäisin avoinna ollut puutarhakohde Vanha Kilkkilä oli viime kesän kiinni, eikä se ole yleisölle avoinna tänäkään kesänä, kertoo Kilkkilän Mari Liimatainen. Kilkkilässä oli puutarhan lisäksi tunnelmallinen kahvila.

Samalla suunnalla on tänä kesänä yleisöltä suljettu myös Heikkilän yrttitila. Yrittäjä Jussi Saarinen kertoo, että myymälä on avoinna vain tarvittaessa ryhmille. Tilamiljöössä on voinut käydä katsomassa myös eläimiä, mm. aaseja.
Yritys tavoittelee nyt kuluttajia käymällä kesätapahtumissa. Saarinen sanoo, että myymälästä luopumiseen vaikutti myös uusi viitostie, jolta paikalle löytäminen on entistä mutkikkaampaa.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0