Neljännesvuosisata työtä, jenkkejä ja elämää

28.5.2023 Auto & Kone
Osaajat
Atoy Mikkelin palvelutukun päällikkö Jukka Kuitunen (vas.) ja Anssi Hämäläinen ovat tehneet yhteistyötä 25 vuotta, aina Autokorjaamo Anssi Hämäläisen perustamisesta asti. Kaksikko kävi katsomassa, kun Jere Hämäläinen tarkasti asiakkaan autoa.
Kun yritys on antanut vakaasti leipää, ovat asiat silloin enemmän kuin hyvin.

Ajoneuvoasentajaksi kouluttautunut Anssi Hämäläinen oli ensimmäisinä työvuosinaan vieraan palveluksessa, mutta eloisalle ja toimeliaalle nuorelle miehelle tämä ei ollut tarpeeksi. Oli aika perustaa oma yritys ja näin syntyi Autokorjaamo Anssi Hämäläinen. Tuosta toukokuisesta avauspäivästä on kulunut nyt 25 vuotta.
Pankkotiellä toimintansa aloittaneen yrityksen kalusto oli osin perua tuolloin toimintansa lopettaneelta Autokorjaamo Pauli Ikoselta. Alusta alkaen Hämäläisen korjaamo on kuulunut valtakunnalliseen ketjuun, ensin silloiseen Osaset- ja vuodesta 2004 Autofit-ketjuun. Mukana yrityksen menossa on myös oma poika, Jere Hämäläinen.

Korjaamon leipätyötä ovat kaiken merkkisten henkilö- ja pakettiautojen huolto- ja korjaustyöt. Myös se keino, millä erottaudutaan muista monimerkkikorjaamoista, tapahtui käytännössä yrityksen alkutaipaleella.
Amerikkalaiset autot kiinnostivat kovasti, ja pian vuorossa olikin jenkkitesterin hankinta. Siitä lähtien korjaamolla on päästy käsiksi amerikanrautoihin pintaa syvemmältä.
– Tämä osa-alue on ollut meille iso asia aina, Anssi kuvailee yrityksensä erikoisosaamista.

Alkuvuosista lähtien korjaamon pihapiiri alkoi käydä tutuksi myös Jerelle. 1990-luvun puolivälissä syntynyt mies muistaa kuinka isä teki korinvaihtoprojekteja kun hän oli vasta pikkupoika.
– Vanin akselistot ainakin vaihdettiin, sen muistan selvästi, Jere muistelee.
– Se olikin Suomen ensimmäinen kuorma-autoksi rekisteröity korinvaihto-vani, Anssi täydentää nopeasti.
Nyt Jere ja Sami Marjamäki toimivat yrityksen palveluksessa automekaanikkoina. Anssin rooli on toimia työnvastaanotossa ja asiakaspalvelussa, mutta auttaa hallin puolella tarpeen mukaan. Trio toimii Anssin mukaan hyvin yhteen.

Autokorjaamon arki on muuttunut autojen huiman teknisen kehityksen myötä paljon 25 vuoden aikana.
– Tietotekniikan myötä autot ovat tietyllä tavalla haavoittuvaisempia. Toisaalta korjaustyöt etenevät testerin avulla selvässä järjestyksessä, ja siitä ei voi poiketa, Anssi valaisee.
Internetin merkitys tiedonhaussa on myös mullistanut tekemistä paljon. Verkolla onkin yrittäjän mukaan suuri merkitys auton korjaamisessa. Tärkein asia on kuitenkin henkilökunnan osaaminen.
Anssi on päivittänyt matkan varrella ammattitaitoaan sekä tekniseltä että kaupalliselta kantilta katsoen. Taskusta löytyvät merkonomin tutkinto ja autosähkömekaanikon erikoistutkinto. Hallin puolella uuden oppiminen on päivittäistä ja kursseille osallistutaan mielellään.
– Asentajat tarvitsevat jatkuvaa koulutusta pysyäkseen ajan hermoilla, yrittäjä tähdentää.

Omiin tiloihin Viilarinkujalle yrityksen toiminta siirtyi vuonna 2007. Tuolloin Anssi hankki kiinteistön toimintansa lopettaneelta Jäähdytinkorjaamo veljekset Laatikaisilta. Samalla yrityksen toiminta laajeni nykyiselleen. Välillä palkkalistoilla on ollut yksi ammattilainen enemmänkin, mutta Anssin mukaan näin on parempi.
Kesällä yrityksen työntekijät pitävät loman kaikki yhtä aikaa. Korjaamo on tänäkin vuonna juhannukselta kolme viikkoa kiinni.
– Joskus meidänkin on levättävä. Ja uskoisin että virkeinä olemme parempia, Anssi kertoo ja ruuvaa historic-auton pakoputkea kiinni.
Niinpä niin. Kello on jo illan puolella, mutta yrittäjä ja yrittäjän poika ovat vielä töissä, ja asiakas pysyy tyytyväisenä. Hyvä, joustava ja nopea palvelu taitavat olla yhä yrityksen paras käyntikortti.

 

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0