Haukivuorelta kotoisin oleva Markus Nenonen vei Ukrainaan kenttäsairaalan.
Tammikuun alkupuolella Haukivuorelta kotoisin oleva Markus Nenonen sai Ukrainan armeijassa toimivalta henkilöltä kyselyn. Rintamalla olisi tarvetta helposti ja nopeasti liikuteltavalle kenttäsairaalalle, jossa voisi olla myös peseytymismahdollisuus. Vaunu pitäisi myös toimittaa perille asti.
Nenonen otti yhteyttä yritystoiminnan kautta tutuksi tulleeseen juvalaiseen puuseppä Antti Lindgreniin.
– Ei ollut vaikea saada häntä mukaan. Antilla on useamman vuoden ajalta kokemusta YK:n rauhanturvajoukoista. Siellä, minne mentiin, ei siedä pelätä.
Kaksiakseliseen pitkään peräkärryyn rakennettu kenttäsairaala-sauna on varustettu perinteisellä hirsirungolla. Se kestää myös lievän sirpaleosuman, ja rakennetta on lisäksi vahvistetu sopimaan sotilaskäyttöön.
– Kiukaan yhteydessä on 50 litran vesisäiliö, josta saadaan lämmintä vettä. Käyttäjät pystyvät näin peseytymään ensiaputoiminnan yhteydessä, Nenonen kertoo.
Rakennus esikasattiin Suomessa ja purettiin sen jälkeen kärryn päälle. Se valmisteltiin mahdollisimman pitkälle, että kokoaminen on nopeaa, ja taisteluiden ääreltä päästään mahdollisimman pian pois.
Ukrainan armeijalla on ensiapukäytössä erilaisia rakennuksia, mutta ne ovat olleet vaikeasti siirreltäviä ja usein jääneet perääntyessä viholliselle.
– Meidän laite on neljässä minuutissa auton vedettävissä.
Maaliskuun kymmenes päivä Nenonen ja Lindgren lähtivät matkaan. Kilometrejä kertyi 6000 ja reissu kesti kymmenen päivää.
Saapuminen kohteeseen tapahtui huonojen teiden takia neljä tuntia myöhässä, ja rakennuksen kokoamisesta kolme viimeistä tuntia tehtiin pelkkien otsalamppujen valossa.
– Pimeässä nähtiin, kun pommit jytisivät ja Himarsit lensivät yli. Yritettiin kyllä heittää huumoria, että onpa kova ukkosilma.
Kun työ oli iltakymmeneltä valmis, lähdettiin heti ajamaan takaisin kohti rajaa.
Autonkuljettajana ja tulkkina oli Björn Kirppu. Hänen kauttaan saatiin selvitettyä monet asiat. Oli tärkeä asia, että mukana on joku, joka osaa kieltä.
– Paikkakunnilla, joilla yövyttiin, oli jatkuvasti ilmahälytyksiä. Kaupungeista sammutettiin valoja, tunnelma oli karsea. Hälytyksiä oli erilaisia, ja paikalliset tunsivat paremmin, mikä ero niissä on, Nenonen kertoo. Määränpää oli vain 20 kilometrin päässä etulinjasta.
Nenosen omalla tilalla Pieksämäellä odotetaan taas kausityöläisten saapumista. Ukrainasta heitä tulee toukokuussa ja juhannuksen tienoilla.
– Työ on heille siksikin tärkeää, että ajatukset eivät ole koko ajan sodassa. Miehiä meillä on ollut paljon töissä, mutta he eivät nyt pääse tulemaan. Joillakin äideillä on lapsiakin mukana.
Maaveden lähellä toimiva Mujuselän Marja työllistää 50–60 kausityöntekijää.
PETRI P. PENTIKÄINEN