Lukijoilta: Aurinkopaneeleiden myynti on riistäytynyt käsistä

1.5.2023 Ajankohtaista

Sähköfirmat tavoittelevat suuria voittoja paneeleiden asennuksessa, ja sähkötöissä on tehty virheitä. Suunnittelu on myöskin ollut puutteellista. Paneelit on asennettu silloin oikein, kun ne alkavat lähes räystäältä, esim 10 cm ja ulottuvat lähelle harjaa. Usein paneelit on kuitenkin asennettu katon lappeelle 1,5–2 metrin päähän räystäältä. Tällöin katolle jäävä lumi pidättelee myös paneeleiden päällä olevaa lunta ja paneelit ovat lumen peitossa. Sähköä ei tietenkään tule, kunnes lumet sulavat.
Oikealla asennuksella paneeleiden ja harjan väliselle alueelle ei kerry paljoa lunta joka painaisi paneeleita.

Sulamista odotellessa on toinenkin vaihtoehto, puhdistaa paneelit lumesta. Puhdistukseen ei voida käyttää lapiota, lumikolaa eikä karkeaa harjaakaan sillä paneeleiden pinta voi vaurioitua. Itse olen pitänyt tammikuun alusta paneelit puhtaina lumesta kehittämälläni puhdistuslastalla. Se on kuminen, kangasvahvisteinen 2-puoleinen, alumiinisella nivelkiinnikkeellä jatkovarteen kiinnitettävä lasta. Nivelkiinnike mahdollistaa lastan sijoittamisen 45 asteen kulmaan oikealle tai vasemmalle, jolloin maasta käsin tai katolta tehtävä puhdistus onnistuu parhaiten. Kiinnikkeessä on valmius jopa 4 metrin pituisen teleskooppivarren käyttöön.
Aurinkopaneeleita mainostetaan huoltovapaina, jota ne eivät kuitenkaan ole. Ainakaan, mikäli halutaan niiden tuottavan sähköä. Lumi paneeleiden pinnalla, lintujen ulosteet sekä muu ilmasta tuleva epäpuhtaus pienentää sähkön tuottoa. Puhdistus lumesta sekä pesu ovat välttämättömiä toimenpiteitä. Itselläni esimerkiksi tammikuussa paneeleiden tuotto oli 16 kWh. Koko kuukauden tuotto helmikuussa on ollut 140 kW.

Itselläni on 36 kappaletta paneeleita katolla sekä katon jatkeeksi tehdyn lisäkatoksen päällä. Aluksi vuonna 2019 asensimme katolle 18 kpl ja vuoden kuluttua lisäkatokselle toiset 18 kpl. Paneeliryhmien välille on jätetty huoltotilaa, jotta katoksen päällä voidaan liikkua ja katolla olevien paneeleiden päältä, voidaan pudottaa lumet pois. Asennettaessa lisää paneeleita piti invertteri vaihtaa 6 kW:sta 10 kW:een.
Tuolloin sähköasennuksessa kiinteistööni tapahtui virheitä. Kahden ja puolen kuukauden kuluttua asennuksesta syttyi invertteri tuleen. Palo johtui liian ohuesta sähkön syöttökaapelista. Asennettaessa lisää paneeleita, toiset 18 kpl kiinteistööni, keskustelimme muun muassa johdotuksista, ja asennuksen tehnyt sähköurakoitsija ilmoitti ettei kaapeleita tarvitse uusia, ne kestävät myös nyt lisättyjen paneeleiden kuormituksen. Tukesin tarkastaja kävi palon jälkeen kohteessa ja tarkastuksessa havaittiin muitakin puutteita, esimerkiksi sulakekeskusten ja invertterin turvakytkimen sijainnissa ja osin myös maadoituksissa.
Asennusyritys kävi useamman kerran korjaamassa asennuksia.
Kysyin Tukesin tarkastajalta, ovatko he havainneet virheettömiä aurinkopaneeleiden asennuksia. Kertomansa mukaan heillä on ollut lähes aina huomautettavaa puutteellisuuksista. Herää kysymys kuinka monta omakotitaloa tai muuta rakennusta on palanut sen vuoksi että paneeleiden sähköasennuksissa on tehty virheitä?

Paneelit voidaan asentaa myös muualle kuin rakennuksen katolle tai seinään. Maahan rakennetun telineen tulee olla mitoitettu siten, että paneelien alareuna on reilusti maasta irti, Suomen oloissa lumikuormaa varten puhutaan noin 1,5 metrin korkeudesta. Tällöin lumella on sulaessaan tilaa valua pois paneeleiden päältä. Toki myös puhdistuslastan käyttäminen mahdollistaa kevättalvella aikaisemmin sähkön tuottamisen. Viimeksi on valmistunut Sulkavan kunnalle 9000 paneelin aurinkovoimala, jossa asennusta ei ole ymmärretty tehdä oikein. Julkisuudessa esitetyistä kuvista voidaan päätellä, että lumikinokset makaavat paneeleiden päällä peittäen huomattavan osan paneeleista.
Samoin paneelirivistöjen välissä pitäisi olla riittävästi tilaa lumen työntämiseksi pois esim. traktorilla.
Katsoin Youtubesta aurinkopaneeleiden asennuksia. Kymmenestä vain yhdessä kohteessa oli paneelit oikein asennettu alkaen läheltä räystästä ja jatkuen harjan lähelle ja muissa kohteissa oli asennus tehty miten sattui. Paneeleilta invertterille tulevat johdot olivat saman värisiä, miinus- ja plusmerkinnät puuttuivat.

Olisiko valtiovallan laadittava laki, joka edellyttäisi aurinkopaneeleiden myynnin ja asennussuunnitelmien ja itse asennuksen luvanvaraisuutta? Kuntien voisi edellyttää myöntävän luvat ja valvoa että asennukset on tehty hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti. Onhan myös ilmalämpöpumppujen asennus sallittu vain valtuutetuille asennusliikkeille, ei jokamiehen oikeudella. Maalämpökin kuuluu nykyisin luvanvaraiseksi, niin miksei aurinkopaneelitkin?
Mikä estää asentamasta paneeleita vaakasuoraan katolle ristikiskotuksen päälle?
Aurinkopaneeleiden myynnissä vallitsee villi ja vapaa tilanne; kiertävät kauppiaat ja puhelinmyyjät tarjoavat paneeleita kevytkenkäisesti vain tarkoituksena saada helpot kaupat ja jopa hyödyntää esimerkiksi vanhempien asiakkaiden tietämättömyyttä. Parasta on pyytää tarjous useammalta toimittajalta.

Kyösti Matiskainen, 85-vuotias
Juvan kunnan omakotiasuja

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0