Kiikku innostaa kiipeilemään

8.4.2023 Vapaa-aika
Liikuttaja
Kiipeilyjaosto Kiikun maanantain kerhotunnit Saimaa Stadiumilla sujuvat hyvässä järjestyksessä. Kuvan keskellä konkariohjaaja Kasperi Väisänen.
Tarjolla on kurssituksia sekä omatoimiaikoja.

Saimaa Stadiumilla on vilinää, kun ohjaajat opastavat lapsia kapuamaan kiipeilyseinää. Toimintaa vetää Hirvensalmen Urheilijoiden kiipeilyjaos Kiikku, joka palkittiin Etelä-Savon urheilugaalassa helmikuussa. Seura on ohjannut nuoria Hirvensalmen ja Mikkelin lisäksi Puumalassa, Mäntyharjulla ja Haukivuorella.
Puheenjohtaja Tuomas Mannisen mukaan on monia syitä, jotka saavat kiipeilijät palaamaan yhä uudelleen seinälle.
– Elämyksellistä lajia on helppo lähestyä. Siinä liikutaan ihmiselle luontaisesti. Korkealla kiipeilyssä on kyse myös itsensä ja pelkojensa voittamisesta. Arki unohtuu.

Kiikun jäsenet kiipeilevät säännöllisesti Saimaa Stadiumilla ja Hirvensalmella Elomaan koululla. Koulun kiipeilyseinä on yleensä avoin jäsenille keskiviikkoisin ja lauantaisin. Saimaa Stadiumilla, jonka käyttökortista maksetaan jäsen­etuhinta, taas kiipeillään isommilla kiipeily- ja boulderseinillä. Boulderoijat kiipeävät varmistusvälineittä matalilla korkeuksilla.
Kiikulta voi myös ostaa juhliin tai virkistyspäiville ohjattua kalliolaskeutumista tai korikiipeilyä, jossa hyödynnetään vankkoja puita.
– Keväälle tiedossa on myös junioreiden kiipeilyretki, kertoo Manninen.
Jaos on saanut tunnustuksen iltapäiväkerhoistaan, joissa toteutetaan Suomen harrastamisen mallia. Vuosina 2020–2022 Kiikussa onkin kehitetty junioritoimintaa.
Stadiumilla on menossa kerhoja 9–12-vuotiaille, 13–17-vuotiaille ja aikuisille. Tarvittavat varusteet ovat aluksi urheiluvaatteet ja juomapullo. Henkilökohtaiset kiipeilyjalkineet ja -valjaat voi hankkia myöhemmin.
Hirvensalmelle kiipeilykurssipäiviä tulee keväällä. Elomaan koululla on yläköysi- eli peruskursseja, joilla hankitaan yläköysivarmistuskorttia varten tarvittavat taidot.
Kivaa lajissa on vaihtelu sisäkohteista ulkokohteisiin, joita lisätään koko ajan. Samanhenkisestä porukasta saa helposti ystäviäkin.
– Jengi ottaa kaikkialla hyvin vastaan, Manninen iloitsee.

Peruskurssin jälkeen ja kiipeilykokemuksen kartuttua taitojaan voi kartuttaa lead-korttiin johtavassa koulutuksessa. Leadissa kiipeilyn varmistaja on alhaalla ja löysää kiipeilijälle köyttä vaihe kerrallaan, kun taas yläköysikiipeilyssä varmistaja kerii köyttä. Jotta saa varmistuskortin sisähalleja varten, siihen on varattava näyttöaika esimerkiksi Saimaa Stadiumilta.
80 jäsenen kiipeilyjaos Kiikku on osa Hirvensalmen Urheilijoita, vaikka jaoksen toiminta on nykyään maakunnallista. Kiikku-nimi otettiin käyttöön vuonna 2019, kun urheiluseuran kiipeilyjaokseen liittyi mikkeliläisiä kiipeilijöitä.

Kiikun jäseneksi voi liittyä seuran verkkosivuilla, jos tulokkaalla on toimiva sähköpostiosoite. Kiikkuun liittyjät maksavat 70–76 euron jäsenmaksun, joka koostuu Suomen kiipeilyliiton neuvottelemasta kiipeilyvakuutuksesta, kiipeilyliiton aikuisten tai nuorten jäsenmaksusta sekä Hirvensalmen Urheilijoiden jäsenmaksusta.
Kiikkuun voi liittyä myös kevytjäseneksi, jolla ei ole kiipeilyliiton jäsenyyttä tai lisäetuja.

 

VIRPI KONTINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0