Sumuvalot haittaavat näkemistä kauas

11.4.2023 Auto & Kone

Takavuosina sumuvalojen käytöstä keskusteltiin sillä kärjellä, että ne häikäisevät vastaantulijaa, jos sumuvalot ovat päällä sumuttomalla kelillä.
Voivat vähän häikäistäkin, mutta paljon suuremman haitan sumuvalot aiheuttavat niiden käyttäjälle itselleen. Siis tilanteissa, joissa ei ole sumua, vaan maantien pimeyttä halutaan vain valaista kytkemällä myös sumuvalot.
Silmä nimittäin toimii samalla tavalla kuin kameran automaattivalotus. Kun valokuvassa on etualalla kirkas valo, kaukana olevat asiat jäävät mustiksi. Samalla tavalla silmät mukautuvat ajaessa lähellä olevaan kirkkauteen, ja kauas näkeminen vaikeutuu.
Maantienopeudessa tärkeät havainnoitavat asiat ovat jopa satojen metrien päässä. Sumuvalot valaisevat aluetta, joka on niin lähellä, ettei sillä tapahtuviin asioihin ehdi reagoida. Sumuvalojen käyttö lisävaloina siis huonontaa liikenneturvallisuutta.
Silmien mukautumisen mekanismia voi kokeilla ajo- ja kaukovaloillakin, nostamalla kämmentä näkökenttään niin, että tuulilasin alaosa peittyy lähes puoliväliin saakka. Kun lähellä oleva kirkkaus peitetään, kauas on helpompi keskittyä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0