Pihasta löytyy syötävää ilman istutuksiakin

18.5.2022 Vapaa-aika

Suomen pihapiirit ja luonto ovat täynnä hyödyntämätöntä ruokareserviä. Villikasvien käytön lisäämiseksi on perusteilla Villikasviyhdistys. Yhdistys tulee edistämään villikasvien käyttöä erityisesti ruokana, ruokajalosteissa, eläinten lisäravinteissa ja itsehoidon osana kuten saunan yhteydessä.

– Villivihanneksia on saanut lautaselle jo 90-luvulta tasokkaammissa ravintoloissa. Sitten niistä tuli superfood-buumin kautta erikoisherkku. Nyt on aika laajentaa nokkoset ja muut villikasvit osaksi jokaisen talouden arkiateriaa ja tuoda ne vaikkapa kouluruokaakin ja senioreille virkistämään oloa. Kasvien tunnistaminen ja hyödyntäminen arjessa on helposti opittavissa kunhan saa asiallista opetusta, linjaa villiruoan pioneeri, ammatillinen opettaja ja tulevan yhdistyksen toiminnanjohtaja Jouko Kivimetsä.
– Villikasvit voidaan helposti kotioloissakin kuivata, pakastaa tai valmistaa säilykkeiksi myös talvea varten. Näin säilytetään kasvien korkeat ravintoainepitoisuudet. Lautasellinen voikukan lehtiä, jonka voi lisätä eri ruokalajeihin, voi vastata ravintoarvoiltaan hyvinkin kolmea salaattipakkausta hevitiskiltä, vinkkaa villikasvien ravinnehyötyihin paneutunut farmasian tohtori Johanna Räikkönen Kuopiosta. Hän on mukana tulevan yhdistyksen hallituksessa.
Villikasviyhdistyksen yksi pitkän linjan tavoitteista on saada kasviosaaminen jokaisen perustaidoksi, niin kuin se oli jo vuosisatoja sitten.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0