Jo muutama kasvi muuttaa kodin mikrobistoa

18.5.2022 Vapaa-aika

Huonekasvit lisäävät kodin sisätilojen mikrobiston moninaisuutta eli diversiteettiä. Tämä selviää Indoor Air -tiedejulkaisussa julkaistusta tutkimuksesta, joka on tehty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja kansainvälisten kumppanien yhteistyönä.

Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuudenkodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta. Huonekasvien vaikutuksesta kodin mikrobistoon on kuitenkin ollut tähän mennessä vain vähän tutkittua tietoa.
– Tuoreen tutkimuksen mukaan huonekasvit muokkaavat mikrobistoa, jolle kodeissa altistumme. Tarvitsemme kuitenkin lisää tutkimusta siitä, minkä tyyppiset huonekasvien mikrobit erityisesti rikastuttavat sisäympäristöä sekä siitä, onko näillä mikrobeilla terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia, kertoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Tutkimuksessa oli kiinnostavaa, että kotiin tarvittiin vain muutama kasvi, jotta vaikutukset kodin mikrobiston monimuotoisuuteen voitiin havaita.
– Jos huonekasvien hyödyllisistä vaikutuksista saadaan lisää varmistusta, kasvit voisivat olla helppo tapa muokata kotien sisäympäristöjä terveyttä tukeviksi, astmalta ja allergioilta suojaaviksi, viihtyisyyden lisäksi”, Täubel sanoo.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0