Nurmikkoa ei kannata puhdistaa liikaa

18.5.2022 Vapaa-aika

Nurmikon keväthuollon aika on, kun maa on lämmennyt yli kymmenen asteen.

Liian voimakas haravointi altistaa nurmiheinät kuivumiselle, kun kevätaurinko pääsee paistamaan suoraan nurmikon tyvelle. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen haravoida pois, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistuttaa.
− Maaperän pieneliöt kyllä hajottavat kuollutta kasviainesta ja muodostavat siitä maahan arvokasta humusta. Jos kaiken kasvijätteen haravoi pois, maa köyhtyy.
Keväällä nurmikolta voi siistiä talven aikana pudonneet risut ja kävyt. Nurmikon annetaan kuivahtaa ennen kunnostusta. Näin se kestää kävelyä tiivistymättä.

Jos nurmikko on sammaloitunut, se johtuu usein maan tiivistymisestä. Tiivistyneessä maassa nurmiheinien juuret alkavat kärsiä ja vähitellen nurmikon kasvu hiipuu. Sammalta tiivistyminen ei haittaa, koska se kasvaa mullan pinnalla. Kun nurmikko ei jaksa kilpailla sammaleen kanssa kasvutilasta, sammal muodostaa lopulta tiiviin kasvuston.
− Sammalkasvusto voi olla todella kaunis puutarhassa, mutta valitettavasti se ei kestä pallopelien ja pihaleikkien kulutusta samalla tavalla kuin hyvinvoiva nurmikko. Siksi moni haluaa sammalesta eroon, Kerttula sanoo.

Nurmikon maapohjan tiivistymistä voi ehkäistä perustamalla nurmikon riittävän kantavasta mullasta, välttämällä nurmikolla liikkumista märkään aikaan sekä käyttämällä orgaanisia lannoitteita, kuten rakeistettua kanankakkaa.
− Kun madot hajottavat orgaanista ainesta ja kaivelevat käytäviään, maa pysyy ilmavana. Vilkas pieneliötoiminta myös parantaa maan mururakennetta ja samalla ilmavuutta, vinkkaa Kerttula.

Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää myös lisäämällä nurmikolle noin sentin kerros kompostilannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen. Vanhojen nurmikoiden hoitoon sopivat erikoislannoitteet, jotka poistavat samalla sammalta.
Nurmikon lannoitus ajoitetaan toukokuulle, kun maa on jo lämmennyt yli kymmenen asteen ja nurmiheinät ovat lähteneet kasvuun. Silloin maan pieneliöt ovat valmiustilassa hajottamaan lannoitetta − ja myös kuollutta kasviainesta.

Jos lumen alta paljastuvassa nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, toukokuu on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Maassa on vielä lumen sulamisen jäljiltä luontaista kosteutta.
Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään ja kylvöstä kastellaan, kunnes siemenet ovat itäneet.

Viisi vinkkiä nurmikon huoltoon
1. Anna nurmikon sulaa ja kuivua ennen keväthuoltoa.
2. Poista vain oksat ja kävyt nurmikolta, älä haravoi kaikkea kuollutta kasviainesta.
3. Lannoita nurmikko, kun se on alkanut vihertää.
4. Levitä kituliaasti kasvaviin kohtiin lannoituksen jälkeen katteeksi ohut multakatekerros.
5. Paikkaa huonosti kasvavat kohdat kylvämällä uusia nurmikonsiemeniä.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0