Sota muutti Mikkelin taivaan

4.5.2022 Koti
Kiinalaisyhtiön Boeing 747 piirtää neljää viivaa Mikkelin taivaalle. Vuonna 1969 päivänvalon nähnyt konetyyppi on käytössä enää rahtiliikenteessä.

Kaupungin yllä on lentoreitti, jolla on tapahtunut vallankumous.

Tavallisesti taivaalle vanaa piirtävät länsimaisten yhtiöiden koneet ovat Mikkelin päältä kadonneet.
Helmikuuhun 2022 asti Mikkelin yllä kohisi päivittäin useita Air Francen ja British Airwaysin lentoja, joiden kenttä Euroopassa oli usein Lontoon Heathrow, Pariisin Charles de Gaulle tai Amsterdamin Schiphol. Idässä kohteena oli tyypillisesti Tokion Narita tai Haneda.
Lennot kulkivat vilkasta käytävää, joka vei Ruotsia hipoen Mikkelin yli kohti Pohjois-Karjalaa ja siitä Venäjän puolelle.

Nyt tuolla käytävällä lentää vain Venäjälle ystävällismielisten maiden koneita.
Mikkelin taivaalla kohisee sellaisia yhtiöitä kuin China Eastern Airways, China Cargo Airlines ja Hainan Airlines. China Eastern on ollut otsikoissa maaliskuussa Kiinassa tapahtuneen maahansyöksyn takia.
Tavallisena huhtikuisena iltapäivänä Mikkelin taivaalta saattoi bongata myös legendaarisen Boeing 747:n, jonka tunnusomaisena piirteenä on kaksikerroksinen etuosa ja kyhmy otsassa. 1960-luvun lopulla lanseerattu konetyyppi poistui koronan myötä matkustajaliikenteestä, mutta isona koneena on edelleen käytössä rahtiversioina.
Taivaan kuningattaren mentyä ylitti Mikkelin itäpuolta Qatar Airwaysin lento Dohasta Atlantaan.

Ukrainan sodan ensimmäisinä päivinä alettiin julistaa lentokieltoja, ja hetken aikaa Mikkelin päällä nähtiin myös uudelleen reititettyjä Aeroflotin koneita matkalla Pohjois-Amerikkaan.
Nyt venäläiset koneet luovivat enää vain kansainvälisten vesialueiden yllä, ja esimerkiksi Moskova–Kaliningrad-reittiä lennetään Suomenlahden päällä.
Mikkelistä näkee ihan paljaalla silmällä yllättävän kaukana meneviä koneita. Visulahdesta itään näkyi kone, joka tuntui kaartavan jossain Puumalan päällä. Todellisuudessa se oli jo Venäjän puolella, Ensossa.

Liikennettä voi seurata suositussa Flightradar24-palvelussa, ja erikoisuuksia on tarjolla nyt ympäri maapalloa. Erityisesti Puolan yllä on jatkuvasti mielenkiintoista katseltavaa.
Samaan aikaan kun edellä mainitut lentokoneet ylittivät Mikkeliä, päivysti Puolan taivaalla Naton, Iso-Britannian, USA:n ja Ruotsin ilmavoimien koneita.
Tarkkuustutkalla varustettu U.S. Air Forcen tiedustelulentokone E-8C kiersi lenkkiään Varsovan lähellä. Ilmassa oli myös Royal Air Forcen monikäyttökone Airbus KC2 Voyager, joka voi tankata ja kuljettaa. Ruotsin ilmavoimien Gulfstream IV teki lentoa Ukrainan ja Valko-Venäjän länsirajalla.

Lennot kartalla:
www.flightradar24.com

Petri P. Pentikäinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0