Vaiha ui vastavirtaan

|

Anna-Kaisa Hasasella ja Teemu Kaijasella on uudesta Vaiha Pormestarista näkymät pikkutorille.

Yrittäjiä ajaa eteenpäin lähiruoan arvostus.

Tarjouskilpailun Mikkelin virastotalon ravintolasta voitti Teemu ja Kyösti Kaijasen sekä Teemun vaimon Anna-Kaisa Hasasen johtama Vaiha. Perheyrityksen helmikuun puolessavälissä avattava rentotunnelmainen ravintola, kahvila ja deli palvelee muitakin kuin kaupungin palkkalaisia. Teemu ennakoi, että Pormestari saa silti asiakkaita myös vanhan ravintolan peruina.
– Virastotaloon muuttaa myös Mikkelin matkailuneuvonnan väkeä, esittelee Teemu.
Ruoassa panostetaan pientuottajien ruoka-aineksiin sekä koko päivän kattavaan annostarjontaan. Myös pelkkään teehen tai kahviin tyytyvät asiakkaat huomioidaan.
– Pormestarissa painotamme kotimaisuutta, energiatehokkuutta ja kasvisproteiineja, Teemu valaisee.
Ravintolan viereiselle pikkutorille on suunnitteilla yhteistyökumppanien kanssa toteutettavia tapahtuma-alan uutuuksia, jotka houkuttelevat asiakkaaksi ulkopaikkakuntalaisiakin.

Viisivuotisen toimintansa aikana Vaiha Oy on kasvanut tasaisesti. Toiminnan laajentuminen vahvistaa yrityksen kilpailukykyä ja henkilöstömäärää entisestään.
Vaihoja on avoinna tällä hetkellä kolme: tunnelmallinen Asema, lounasravintola Savo ja tilausravintola Rokkala. Niitä yhdistää mutkaton ja maukas ruoka, joka näyttää siltä, miltä se maistuu. Yritysryhmittymään kuuluu myös oma leipomo. Catering-palveluissa Vaiha operoi Mikkelin alueella.

Koronavuosina ravintolayrittäminen ei ole ollut helppoa.
– Välillä on pelottanutkin. Kun kolme vuotta sitten saimme laajennukset valmiiksi, jo muutaman viikon päästä olimme vaikeassa epidemiassa. Kaikki konsepteista lähtien piti miettiä uusiksi.
Pelastukseksi tulivat oikeat henkilövalinnat: työt alkoivat rullata.
– Korona on toisaalta avannut uusia näkymiä. Olen naureskellut joskus meidän uimistamme vastavirtaan yritystämme laajentaen.
Mikkeliläisiä kokkikollegoitaan Teemu arvostaa paljon, koska heistä monet ovat yrityksensä vetovastuussa.

Vaihan laatua ylläpidetään koulutuksella ja seuraamalla ruokajulkaisuja.
– Asiakkaita on korona-aikanakin ollut kiitettävästi, ja take away -ateriat käyvät kaupaksi. Tulevaisuudelta toivomme, että edes koronapassin avulla saamme ravintolat pidettyä auki. Vakavassa epidemiatilanteessa mennään terveys edellä.

Ravintolayrittämisessä vaaditaan tilannetajua, paineensietokykyä, taloustaitoja, rohkeutta, kärsivällisyyttä, järkevyyttä ja harkittua riskinottoa. Paikkasidonnaisessa yrityksessä toimintakenttäkin on tunnettava läpikotaisin.
Yrittäminen antaa paljon sellaista, mikä ei liity mammonaan. Oman käden jälki näkyy, ja saa tehdä haluamaansa työtä kiitosten saattelemana.

Pormestarin sisustaminen on tuonut yrittäjyyteen vaihtelua, ja yrittäjäperheeseen vastapainoa tuovat pienet lapset.
– Uhmaikääkin eletään, Teemu naurahtaa.

VIRPI KONTINEN

SM-kisat tähdittävät kesäkautta

|
Motoparkin puitteet sopivat järjestäjien mielestä erinomaisesti yleisöystävällisen rallisprintin seuraamiseen.   JARNO LAATIKAINEN Autourheilupiireissä on yleisesti tiedossa mikkeliläisten osaaminen SM-rallien järjestäjänä. Viime keväänä ensimmäistä kertaa ...

Järvikalaa on, mutta sitä on vaikea saada

|
Kala tulee kotikeittiöön usein fileenä tai purkissa. Kala on terveellinen ja herkullinen raaka-aine ruoanvalmistuksessa. Kuitenkin aivan turhan usein kaupan tiskiltä matkaan lähtee tuontilohta, vaikka ...

Helatorstain herkut

|
Helatorstaitahan vietetään kirkkopiireissä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Kun pääsiäinen on aina sunnuntaina, on helatorstai siis aina torstaina – tänä vuonna 21.5. ...

Keittiö on ruokakulttuurien ja ystävien kohtaamispaikka

|
Käy vain iloinen puheensorina, kun kokkikerhoon osallistuneet maahanmuuttajanaiset valmistavat yhdessä ruokaa. Monikulttuuriseen ryhmään osallistuu suomalaisten lisäksi afgaaneja, sudanilaisia, pakistanilaisia ja kongolaisia. Ryhmän vetäjät Anne ...

Kartanon joulupöydässä on omia makuja

|
Valmistautuminen joulun aikaan alkaa jo kesällä. Tertin Kartanon joulupöydällä on pitkät perinteet, sillä se on katettu jo vuodesta 1978. Mikkelin keskustasta noin seitsemän kilometrin ...

Perheyrityksen arvot eivät muutu

|
Sota-aikana perustetun autoliikkeen nykyisyyteen peilautuu mielenkiintoisia yksityiskohtia. JARNO LAATIKAINEN Toukokuun alussa 80 vuotta täyttänyt Jyväskylän Autotarvike omistaa Mikkelissä ja Savonlinnassa toimivan Savilahden Auto Oy:n. ...

Mikkelin Autokorjaamo aloitti uusissa tiloissa

|
Jarno Puttosen yritys lähti samalla mukaan First Stop -ketjuun. Mikkelin Autokorjaamo aloitti toimintansa uusissa tiloissa Kaapelikatu ykkösessä. Viralliset, mukavasti väkeä kahvi- ja makkaratarjoiluillekin vetäneet ...

Valmista tuli

|
Asiakkaan on entistä helpompi tutustua valikoimaan. K-Rauta Mikkelissä saatiin vuoden vaihteessa valmiiksi mittava myymäläuudistus. Koko sisustuspuoli, lattia- sekä laattaosasto menivät uusiksi. – Päällimmäisenä ajatuksena ...