Vaiha ui vastavirtaan

|

Anna-Kaisa Hasasella ja Teemu Kaijasella on uudesta Vaiha Pormestarista näkymät pikkutorille.

Yrittäjiä ajaa eteenpäin lähiruoan arvostus.

Tarjouskilpailun Mikkelin virastotalon ravintolasta voitti Teemu ja Kyösti Kaijasen sekä Teemun vaimon Anna-Kaisa Hasasen johtama Vaiha. Perheyrityksen helmikuun puolessavälissä avattava rentotunnelmainen ravintola, kahvila ja deli palvelee muitakin kuin kaupungin palkkalaisia. Teemu ennakoi, että Pormestari saa silti asiakkaita myös vanhan ravintolan peruina.
– Virastotaloon muuttaa myös Mikkelin matkailuneuvonnan väkeä, esittelee Teemu.
Ruoassa panostetaan pientuottajien ruoka-aineksiin sekä koko päivän kattavaan annostarjontaan. Myös pelkkään teehen tai kahviin tyytyvät asiakkaat huomioidaan.
– Pormestarissa painotamme kotimaisuutta, energiatehokkuutta ja kasvisproteiineja, Teemu valaisee.
Ravintolan viereiselle pikkutorille on suunnitteilla yhteistyökumppanien kanssa toteutettavia tapahtuma-alan uutuuksia, jotka houkuttelevat asiakkaaksi ulkopaikkakuntalaisiakin.

Viisivuotisen toimintansa aikana Vaiha Oy on kasvanut tasaisesti. Toiminnan laajentuminen vahvistaa yrityksen kilpailukykyä ja henkilöstömäärää entisestään.
Vaihoja on avoinna tällä hetkellä kolme: tunnelmallinen Asema, lounasravintola Savo ja tilausravintola Rokkala. Niitä yhdistää mutkaton ja maukas ruoka, joka näyttää siltä, miltä se maistuu. Yritysryhmittymään kuuluu myös oma leipomo. Catering-palveluissa Vaiha operoi Mikkelin alueella.

Koronavuosina ravintolayrittäminen ei ole ollut helppoa.
– Välillä on pelottanutkin. Kun kolme vuotta sitten saimme laajennukset valmiiksi, jo muutaman viikon päästä olimme vaikeassa epidemiassa. Kaikki konsepteista lähtien piti miettiä uusiksi.
Pelastukseksi tulivat oikeat henkilövalinnat: työt alkoivat rullata.
– Korona on toisaalta avannut uusia näkymiä. Olen naureskellut joskus meidän uimistamme vastavirtaan yritystämme laajentaen.
Mikkeliläisiä kokkikollegoitaan Teemu arvostaa paljon, koska heistä monet ovat yrityksensä vetovastuussa.

Vaihan laatua ylläpidetään koulutuksella ja seuraamalla ruokajulkaisuja.
– Asiakkaita on korona-aikanakin ollut kiitettävästi, ja take away -ateriat käyvät kaupaksi. Tulevaisuudelta toivomme, että edes koronapassin avulla saamme ravintolat pidettyä auki. Vakavassa epidemiatilanteessa mennään terveys edellä.

Ravintolayrittämisessä vaaditaan tilannetajua, paineensietokykyä, taloustaitoja, rohkeutta, kärsivällisyyttä, järkevyyttä ja harkittua riskinottoa. Paikkasidonnaisessa yrityksessä toimintakenttäkin on tunnettava läpikotaisin.
Yrittäminen antaa paljon sellaista, mikä ei liity mammonaan. Oman käden jälki näkyy, ja saa tehdä haluamaansa työtä kiitosten saattelemana.

Pormestarin sisustaminen on tuonut yrittäjyyteen vaihtelua, ja yrittäjäperheeseen vastapainoa tuovat pienet lapset.
– Uhmaikääkin eletään, Teemu naurahtaa.

VIRPI KONTINEN

Sähkölaskuihin saa talvella tukea

|
Apua saa, jos sähkön hinta ylittää tukimuodosta riippuen 400 tai 500 euroa kuukaudessa. PETRI P. PENTIKÄINEN Hallituksen esityksessä tammi–huhtikuussa 2023 kulutettua sähköä koskevaa tukea ...

Pankkikonttoreita kaivataan yhä

|
Ikäihmisiä opastetaan nyt selviämään pankkiasioista itse. PETRI P. PENTIKÄINEN Vuosi sitten Suur-Savon Osuuspankki ilmoitti lopettavansa kaikki maalaiskonttorinsa, ja ovet sulkeutuivat maaliskuun lopussa. Nyt pankki ...

Pienten teiden kunto suututtaa

|
MTK Etelä-Savo kysyi jäseniltään alemman tieverkon tasosta. PETRI P. PENTIKÄINEN Alemman tieverkon kunto on huono tai erittäin huono. Tätä mieltä on 57 prosenttia MTK ...

Aurinkopaneeleita saa taas

|
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti. PETRI P. PENTIKÄINEN Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä ...

Järvikalaa on, mutta sitä on vaikea saada

|
Kala tulee kotikeittiöön usein fileenä tai purkissa. Kala on terveellinen ja herkullinen raaka-aine ruoanvalmistuksessa. Kuitenkin aivan turhan usein kaupan tiskiltä matkaan lähtee tuontilohta, vaikka ...

Helatorstain herkut

|
Helatorstaitahan vietetään kirkkopiireissä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Kun pääsiäinen on aina sunnuntaina, on helatorstai siis aina torstaina – tänä vuonna 21.5. ...

Keittiö on ruokakulttuurien ja ystävien kohtaamispaikka

|
Käy vain iloinen puheensorina, kun kokkikerhoon osallistuneet maahanmuuttajanaiset valmistavat yhdessä ruokaa. Monikulttuuriseen ryhmään osallistuu suomalaisten lisäksi afgaaneja, sudanilaisia, pakistanilaisia ja kongolaisia. Ryhmän vetäjät Anne ...

Kartanon joulupöydässä on omia makuja

|
Valmistautuminen joulun aikaan alkaa jo kesällä. Tertin Kartanon joulupöydällä on pitkät perinteet, sillä se on katettu jo vuodesta 1978. Mikkelin keskustasta noin seitsemän kilometrin ...

Suomen vanhin rengasliike luottaa tulevaan

|
Rengasalan erikoisliike aikoo pysyä jatkossakin asiansa osaavana spesialistina. JARNO LAATIKAINEN Yksi Mikkelin vanhimmista yrityksistä, Kantolan Rengas Oy, täytti viime kuussa jo 95 vuotta. Otto ...

SKS-Rakennus laajentaa palvelujaan sähköasennuksiin

|
SKS-Rakennus ostaa Sähkö- ja pientalourakoinnin liiketoiminnan. Yrittäjä Santtu Koistinen kartuttaa ammattiosaamistaan oppisopimuksella. Valmisteilla on yrityskauppa, jossa firmansa Koistiselle myyvä kokenut mikkeliläisyrittäjä sitoutuu jatkamaan yrityksessä ...

Aurinkopaneeleita saa taas

|
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti. PETRI P. PENTIKÄINEN Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä ...

Huonoina aikoina tarvitaan rohkeutta

|
40 vuotta toiminut tilitoimisto on nähnyt monet nousut ja laskut. PETRI P. PENTIKÄINEN Moni yrittäjä miettii parhaillaan, miten selvitä nousevien kustannusten ja säästöliekillä elävien ...