Mikkelin reunoilla menee huonoiten

|

Hyvä ja huono vointi keskittyy.

 

Asuinalueilla on Mikkelissäkin selvät pärjäämis­erot. Tämä selviää Diakonia-ammattikorkeakoulun ylläpitämästä valtakunnallisesta karttapalvelusta. Siihen on koottu erilaisia huono-osaisuuteen liittyviä mittareita. Niitä ovat esimerkiksi matala koulutustaso, alhaiset tulot, rikollisuus ja mielenterveysongelmat.
Mikkelin kartalla erot ovat selviä myös maantieteellisesti. Huono-osaisimmat alueet ovat järjestelmällisesti yli sata kilometriä pitkän kaupungin reunoissa, erityisesti etelässä ja pohjoisessa. Selkeästi heikoimmin pärjätään eteläkolkassa: Kuomiokoskella, Suomenniemellä ja Pellosniemessä.

Myös Mikkelin kaupunkialue on hyvinvoinniltaan jakautunut. Heikoimmin menee Kattilansillan alueella, parhaiten lähimaaseudulla, kuten Syysjärven, Visulahden ja Annilanselän alueilla.
Jos tarkastellaan koko Etelä-Savoa, päihteiden vaikutuksen alaisena tehdyistä rikoksista epäiltyjä on eniten Pieksämäellä ja Rantasalmella. Täydentävää toimeentulotukea maksetaan selvästi eniten Sulkavalla.
Huono-osaisuudessa Pertunmaa on myös koko hyvinvointialueen heikoin. Etelä-Savon parhaiten pärjäävät kunnat ovat Enonkoski ja Juva.

Etelä-Savo on asukkaidensa pärjäämisessä Suomen maakunnista keskiluokkaa ja Itä-Suomen paras. Suomen hyvinvoivinta aluetta on Pohjanmaan kolmen eteläisimmän maakunnan muodostama alue.
Johtopäätöksiä tehtäessä kannattaa muistaa, että huono-osaisuuden kokemus voi vaihdella. Esimerkiksi pienituloisuus voi olla valinta, joka ei estä onnellisuutta, ja peruskoulupohjaltakin voi elää hyvän elämän.
Samoin jonkin kunnan terveydenhoitokäyntien suuri määrä voi kertoa myös siitä, että hoitoa on saatavana ja hoitoon hakeudutaan.

 

Pursiseura ja poliisi toivovat rauhaa vesille

|
Virkavaltaa työllistävät yleisimmin ylinopeudet ja väärät reittivalinnat. VIRPI KONTINEN Veneilykauden käynnistyessä venepoliisit toivovat, että vesilläliikkujat toimisivat maltillisesti. Odotuksiin kuuluu myös veneiden perusvarustus. – Veneilijöillä ...

Palmieri tuo tyyliä Euroopasta

|
Maailmaa kiertävä italialainen myyntiedustaja on ihastunut Suomen luontoon. Italiaisen laatta-, tapetti- ja lattiavalmistaja Inkiosto Biancon italialainen myyntiedustaja Marcello Palmieri vieraili pari viikkoa sitten TilesPoint ...

Kierrättämisestä luotiin varainkeruutuote

|
Varainkeruu perinteisen keksi- ja makeismyynnin sijasta hoituu myös kierrättämällä metalliromua. Mikkelin Romun paikallinen romupiha yhdisti liiketoimintansa lasten urheiluseurojen ja peruskoululuokkien tukemiseen. Homman pääidea on ...

Hävikistä kalaruokaa koirille

|
Järvi-Suomen Kalatuote sai kumppanin eläinruokayrityksestä. Hirvensalmen Kissakosken tehdasalueella toimiva Järvi-Suomen Kalatuote Oy aloitti viime vuonna yhteistyön erilaisia koiranruokia valmistavan Alvar Petin kanssa. Raaka-aineensa Alvar ...

Pula-aika väistynee tämän vuoden aikana

|
Vaihtoautokauppa piti automyyntiä pinnalla viime vuonna. Uusia autoja menisi kaupaksi enemmän kuin mitä niitä saadaan maahan. Valtakunnallisesti viime vuonna myytiin hieman enemmän autoja kuin ...