Se Vapaampi Paskaradio

23.2.2022 Koti

Tietokoneguru Petteri Järvinen kertoi Hesarin 60-vuotishaastattelussa pettyneensä nettiin ja sosiaaliseen mediaan. Vielä pari vuosikymmentä sitten niiden uskottiin mullistavan demokratian positiivisella tavalla ja tuovan kansalaiset rakentavasti mukaan päättämään asioista.

Kaikki tiedämme, miten tuon haaveen kanssa kävi. Ainakaan kansalaisten äänekkäin osa ei halunnut mukaan, vaan huutelee mieluummin sivusta. Ja somebisnes keskittyi bisnesjäteille, jotka voivat sormeilla tunteitamme omien tarpeidensa mukaisesti.

Kävin paheksutun Elokapinan sivuilla, ja siellä oli oikeasti hyvä ajatus. Kansalaispaneeli, joka kootaan jonkin päätettävän ison kysymyksen äärelle, ja ihmiset valitaan mukaan noudattaen mahdollisimman tarkasti alueen asukkaiden rakennetta. Siis sellainen osuus opiskelijoita, työväkeä, yrittäjiä, naisia, miehiä, nuoria tai vanhoja kuin heitä kaupungissa on.
Turussa tällaista paneelia on jo kokeiltu. 172 erilaista turkulaista kokoontui useisiin tilaisuuksiin pohtimaan kaupungin isoja liikenneratkaisuja. Tilaisuuksissa he saivat asiatietoa ja keskustelivat asioista kiihkottomasti toisiaan kuunnellen. Kuuntelemassa oli myös valtuutettuja.
Satunnaiskansalaisille tehtiin myös kysely ennen ja jälkeen projektin. Ilmeni, että ennen paneelia, vähemmillä tiedoilla lausutut mielipiteet muuttuivat matkan varrella. Asiat eivät olleetkaan mustavalkoisia, eikä oma mielipide ehdoton totuus, jota ei voi muuttaa.

Somen jokapäiväinen paneeli on jäänyt sille toiselle tasolle, jossa tietämättömyydestä ei ole haittaa, ja kuuntelu ei ole mitenkään välttämätöntä. Kun kyse on politiikasta, asia kuin asia ajautuu muutaman viestin jälkeen hyödyttömäksi riitelyksi.
Kun joku yrittää perustaa ryhmän, jossa pitää olla asiallisesti, kohta on pystyssä Se Vapaampi Paskaradio, jossa huutajat saavat kuvitteellisen valtansa takaisin. Vaikka he ainoastaan hajottavat ja uhriutuvat, eivätkä todellisuudessa saavuta mitään. Eivätkä varsinkaan toivo, että asiat olisivat hyvin, koska silloin heidän uhriutensakin katoaisi.
Vielä ikään kuin puolustuksena sanotaan, että sehän nyt on vain somea. Siellä nyt on semmoista.
Syytettiinkö ennen somea suuta, jos se lausui epäkohteliaisuuksia?

Kun Mikkeli haluaa olla positiivinen kaupunki, voisiko satunnaiskansalaisista koottu paneeli toimia täälläkin? Nyt, kun valtuustokin on ilmoittanut lopettaneensa riitelyn, ainakin kevään säästöpäätöksiin asti. Saa nähdä, onko silloin valtuustossa Paskaradio vai Kansalaispaneeli.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0