Tee hyvää jouluna

|

Mikkelin joulutori on kirkkopuistossa 22.12. saakka. Myyntikojujen lisäksi torilla on vaihtuvaa ohjelmaa, ja siellä voi kohdata myös joulupukin. Kuva: PETRI P. PENTIKÄINEN

Moni keräys tuottaa iloa paikallisesti.

Hope Mikkelin tiiminvetäjä Petra Turunen kertoo, että vähävaraisten eteläsavolaisten perheiden lasten toiveita on kirjattu pahvisiin joulukuusen palloihin. Lahjoittaja poimii Akselin, Graanin, LadyLinen, HeWennan tai EasyFitin kuusesta toiveen ja toimittaa sen mukaisen tavaran Hopelle. Keräys jatkuu 22. joulukuuta saakka.
– Nyt maailmalla on 1200 toivomuspalloa ja toteutettuja toiveita on tullut meille vielä vähän.
Toivotuimpia ovat herkut, hygieniatuotteet, isokokoiset villasukat ja -lapaset.
Hopella on käynnissä myös samanaikainen ruokakassikeräys Urpolan S-marketissa.
Marketkeräys on eteläsavolaisilla K-supermarketeillakin ja niiden yhteistyökumppanilla Mannerheimin Lastensuojeluliitolla. Auta Ruokalahjalla -keräys toimittaa hyvin säilyviä elintarvikkeita köyhille lapsiperheille.
Pelastusarmeijan Mikkelin osaston joulukeräyspadat ovat saapuvilla ainakin 15.–23.12. Stellan ja Graanin kauppakeskuksissa ja Hallituskadulla, jonne voi lahjoittaa myös ruokatavaraa tai uusia vaatteita. 2.12.–28.12. kestävä rahalahjoitusten aika on kauppakeskus Akselilla ja Rantakylän S-marketilla. Mikkelin seudulla sijaitsevien patojen tuotot menevät omalle paikkakunnalle. Pelastusarmeijan valtakunnalliseen keräykseen voi lahjoittaa muun muassa puhelimella tai verkossa.
Joulupadoille toivotaan lisää vahteja.
– Vahdiksi ilmoittautumiset toivon sähköposti- tai tekstiviestillä, tarkentaa Pelastusarmeijan kapteeni Anna Härkönen.

SPR:n Mikkelin osastolla ei ole tänä vuonna paikalliskeräystä koronan vuoksi. Puheenjohtaja Jaakko Honkasen mukaan mikkeliläiset voivat lahjoittaa valtakunnalliseen Hyvä Joulumieli -keräykseen, jossa ovat mukana myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Yle.
Valtakunnallisia kerääjiä ovat lisäksi esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry, Lastenklinikoiden Kummit sekä Kirkon Ulkomaanapu.

 

Menot kutsuvat jouluviikolta uuteen vuoteen

Mikkelin ympäristössä ei tarvitse jäädä yksin murjottamaan.

Virittäydy tunnelmaan
• Mikaelissa voi kuunnella Ida Elinaa Valkoinen maa! -konsertissa jouluviikon tiistaina.
• Mikkelin musiikkiopiston toinen joulukonsertti on 20.12. musiikkiopiston salissa ja Glögi&pipari –tilaisuus CafeSaundissa seuraavana päivänä.
• Puumalan Wanhassa pappilassa on 30.12. asti taidegalleria, joulukahvila ja sisustuspuoti.
• Mikkelin GalleriArissa on jouluviikon tiistaihin asti teemoina jouluilo ja pop up -maalaus.
• Kulttuurijoulukauppa on Kirkkopuiston kojussa myös jouluviikon tiistaille asti, ja Mikkelin Joulutorille pääsee 22.12. saakka.

Perinteitä on ilo vaalia
• Joulurauhan julistaa kaupungin hallintojohtaja Ari Liikanen jouluaattona kello 14. Tilaisuudessa esiintyvät Rakuunasoittokunta ja Mikkelin Mieslaulajat.
• 31.12. kello 23.30 uudenvuodenaaton puheen kaupungintalon edustalla pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola. Tilaisuus päättyy keskiyöllä Naisvuorelta ammuttavaan ilotulitukseen.
• Uudenvuodenaattoon sopiva Tenorit liemessä -esitys kutsuu Mikkelin teatteriin 31.12.

Muistetaan läheisiä
• Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunnalla on joulunseutuna erilaisia messuja, jumalanpalveluksia, hartauksia ja kahvituksia. Kauneimpia joululaulujakin pääsevät mattimyöhäiset pari kertaa laulamaan.
• 22. joulukuuta on mahdollisuus pelastaa tuntemattoman elämä. Veripalvelun verenluovutustilaisuus on Mikaelissa.
• Joulupuuroa on tarjolla Mikkelin adventtikirkolla joulupäivänä.

Virpi Kontinen

Mikkelin tulevaisuus näkyy, kun katsoo ulos

|
Tämän kirjoittaja matkusti kiitojunalla Helsinkiin, vain nauttiakseen marginaalista. Katsomaan upean Oodin arkistoteatterissa 1960-luvun italialaisen mustavalkoelokuvan. Matkustavainen kävi myös Tampereella. Sitten viime vierailun vastaan tuli ...

Vaihto toi erikoistuvat ammattilaiset Mikkeliin

|
Pimeys ja kylmyys eivät hyydyttäneet slovenialaisia teknikko-opiskelijoita. Työskentelyn ohessa kuului eksoottista kieltä, kun neljä slovenialaisnuorukaista tutustui kuukauden ajan suomalaiseen autoalan opiskeluun. Koronan vuoksi jäissä ...

Aluevaalien kampanjat käynnistyvät

|
Etelä-Savosta valitaan alue- vaaleissa 59 valtuutettua. Aluevaalien ehdokaslistat menivät kiinni 14.12. Vaalit pidetään tammikuun lopulla, joten kampanjointi lähtee kunnolla käyntiin vasta alkuvuodesta. Aluevaalit ovat ...

Luotto ja vastuu ovat avainasemassa

|
Vastuun antaminen kasvattaa näytönhalua. K-Supermaket Karikon kauppiaat Suvi ja Kalle Heikinheimo työllistävät tällä hetkellä 17 henkilöä. Vastuun antaminen, niin nuorille kuin kokeneille työntekijöille, on ...

Joulueurot käytetään paikallisesti

|
Joulumieli on pienistä asioista kiinni. Joulusesonkina moni kivijalkayrittäjä tekee vuoden parhaan tuloksen. Koronapandemia on asettanut uusia haasteita sekä kauppiaille että kuluttajille. Kauppa kuitenkin käy ...

Jouluherkut uusiksi?

|
Lipeäkala, rosolli, maksalaatikko, luumu-rusinakeitto ja karjalanpaisti – siinä niitä joulun perinneherkkuja, joiden korvaamista joulupöydässä me suomalaiset toivomme AD 2020. Mainitut tiedot käyvät ilmi suomalaisen ...

Joulukortit levittävät koronaa — JIITEEN KUUKAUTINEN

|
Korona-aikana olemme tottuneet moniin asiantuntijoiden esittämiin termeihin, joilla ilmennetään covid-19 -viruksen leviämistä, tarttuvuutta ja koronaan liittyvää kuolleisuutta – vain muutamia käsitteitä mainitakseni. Nyt tilastotieteilijät ...