Kaikki vanha tavara ei kelpaa uusiokäyttöön

22.9.2021 Ajankohtaista | Koti
Asiakkaat ovat löytäneet Antti Tiaisen pyörittämän EkoAarreKaupan hyvin.

Kotimainen designlasi on kestosuosikki.

Kertakäyttöisyys ei ole enää pitkään ollut muodissa, mutta antiikki, perinnehuonekalut, kierrätys ja ekologisuus sitä vastoin lisäävät koko ajan suosiotaan.

Juvantien varressa sijaitsevan EkoAarreKaupan ovikello soi ahkeraan. Asiakkaita tulee ja menee. Moni huikkaa jo ovelta, onko tullut mitään mielenkiintoista tavaraa. Yrittäjä Antti Tiainen kehottaa tekemään kierroksen.
Silmiinpistävän siististä myymälästä löytyy vanhaa käyttötavaraa ja huonekaluja joka lähtöön. Samalla se on myös keräilijöille nimensä veroinen aarrekauppa.
– Tällä hetkellä eniten kysyntää on suomalaisella designlasilla. Tapio Wirkkala, Nanny Still ja Tamara Aladin esimerkiksi, ovat kestosuosikkeja.
– Lisäksi Arabian retrokuvioitu tai puhalluskoristeinen keramiikka ja vanhat valaisimet menevät kuumille kiville. Myös vanhojen, täyspuisten huonekalujen myynti on meillä tärkeä osa-alue, listaa Tiainen.

Mikä on minkäkin esineen arvo, on Tiaisen mukaan jokaisen itse arvotettavissa. Esimerkiksi tunnearvoa ei voi mitata rahassa. Jos kyseessä on isoisoisän käyttämät tuohivirsut, ne voivat olla omistajalleen korvaamattomat, mutta rahallista arvoa niillä ei juuri ole. Kierrätyksen idea toteutuu parhaiten siinä, että vaikka tavara ei palvelisi alkuperäistarkoituksessaan, se voi löytää uuden käyttömuodon.
– Vanhat, päästä vedettävät sängyt ovat lähtökohtaisesti liian lyhyitä nykyihmiselle, mutta se voi olla sisustuksellisesti kiva yksityiskohta esimerkiksi lemmikin vuoteena, Tiainen vinkkaa.
– Meillä on tarjolla talonpoikaisantiikkia, jonka rahallinen arvo ei ole suurensuuri, mutta juuri sisustuselementtinä se kiinnostaa melko monia.

Tiainen osti entisen Lähemäki Baarin kiinteistön puolisonsa Tanja Saavalaisen kanssa noin puolitoista vuotta sitten.

Myymälän kellarikerroksessa tarjolla on tavaraa, jonka lähtöhinnat pyörivät muutamissa euroissa.

– Olemme pyörittäneet verkkokauppaa jo kolmen vuoden ajan. Alun perin tarkoitus olikin käyttää tilaa verkkokaupan varastona.
– Tiloja remontoidessa kuitenkin heräsi ajatus, että voisihan sitä perustaa kivijalkamyymälänkin. Nyt myymälä on ollut toiminnassa noin vuoden.

Myyntiin tuleva tavara koostuu suurelta osin kuolinpesistä, jotka yrittäjäpariskunta ostaa ja tyhjentää. Tiainen korostaa, että kyseessä ei kuitenkaan ole siivousfirma.
– Käymme kaiken läpi tiukalla syynillä. Otamme vastaan ainoastaan ehjää, laadukasta tavaraa, jonka tiedämme lähtevän kiertoon suhteellisen nopeasti.
– Jos tarjottavalla kohteella ei ole meille mitään arvoa kierrätyksellisesti tai rahallisesti, en yleensä innostu.

Esimerkiksi sellaisia kokonaisuuksia, jotka olisivat tulossa hometalosta tai jos tavara muuten on kärsinyt vaurioita, ei niitä edes ajatella vaihtoehtona.
– Ei vaikka kyse olisi antiikkiesineistä, sillä etenkin huokoisia materiaaleja, kuten puu tai keramiikka, tauluista ja tekstiileistä puhumattakaan, on lähes mahdotonta puhdistaa.
– Maailmassa on tällä hetkellä niin paljon kriteerit täyttävää tavaraa, ettei kaikkea edes tarvitse ottaa vastaan.

EkoAarreKaupassa juhlitaan syyskuun lopulla 3-vuotis synttärihulinoita. Synttäriviikon kunniaksi myymälä on avoinna normaalien aukiolopäivien lisäksi myös perjantaina ja lauantaina.
Käytetyn tavaran lisäksi myymälästä löytyy myös suomalaista käsityötä korujen ja takomotuotteiden muodossa. Onpa tiloissa oma nurkkauksensa kotimaiselle luonnonkosmetiikalle ja ekologisille pesu- ja siivousaineillekin.

 

Kotimaisen lasin perässä

Mikkeliläinen Pirjo Vartiainen kertoo hurahtaneensa keräilyyn vähän aikaa sitten ja vierailevansa EkoAarreKaupassa ahkerasti.

Kotimainen designlasi on kaikkein kysytyintä.

– Erityisesti kotimainen, värillinen designlasi kiinnostaa minua. Keräilyharrastus on minulle sen verran uusi, että vielä en muista artikkeleista ole kiinnostunut.
Vartiaisen mukaan kierrätys on erinomainen vaihtoehto kertakäyttökulttuurille.
– Tavaraa on maailmassa niin paljon että on hienoa, kun yhdelle tarpeeton esine löytää jonkun toisen kodista uuden elämän, Vartiainen sanoo.

 

Mistä hintatietoja esineille?

Monella saattaa olla nurkissaan aarteita, joiden todellinen arvo ei ole selvillä. Jos jonkun esineen rahallinen arvo kiinnostaa, on tänä päivänä internet tietoa pullollaan.

Sosiaalisesta mediasta löytyy erilaisia ryhmiä, jotka on pyhitetty esimerkiksi antiikille, lasitavaralle ja keramiikalle. Lisäksi huutokauppojen sivustoilta löytyy hintaesimerkkejä.

Jos ei tiedä, onko perintömaljakko jonkun nimekkään suunnittelijan käsialaa, voi esimerkiksi pyrkiä Kotimaisen lasin kirppis & keskustelu –facebook-ryhmään. Sinne voi laittaa valokuvan esineestä ja kysyä samalla, tunnistaako kukaan. Vastaukset tulevat yleensä nopeasti ja myös melko tarkoilla hinta-arvioilla.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0