Aurinkosähkön kysyntä pysynyt tasaisena

22.9.2021 Ajankohtaista
Suomen Energia Avun paneelit sulautuvat ympäröivään maisemaan hyvin.

Aurinkosähkön ja siihen liittyvien laitteiden myynti on jatkunut Mikkelin seudulla tasaisena.

Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen kiteyttää Lumme Energia olevan isosti tekemisissä aurinkosähköenergian kanssa. Aurinkosähköä myydään sekä kuluttajille että yrityksille. Lumme Energian tytär-
yhtiö Solarigo on Suomen suurin niin sanotun ison pään tuotantoon keskittyvä yritys.
– Solarigo on toimittanut esimerkiksi Suomen suurimman aurinkopuiston 24 000 aurinkopaneelia. Järjestelmä sijaitsee Nurmossa Atrian tiluksilla.
Kuluttajapuolella yrityksellä on Suomen kattavin myyntiverkosto ja laajasti asiantuntemusta.

Myös Mikkelissä yhtä haarakonttoriaan pitävä Suomen Energia Apu myy aurinkosähköjärjestelmiä lähes kaikkialle Suomeen länsirannikkoa lukuun ottamatta. Aurinkopaneeleista on hyötyä miltei kaikissa kiinteistöissä, jos ne eivät aivan metsän siimeksessä sijaitse. Yrittäjät Janne ja Mikko Väisänen kertovat, että suurin osa heidän aurinkosähköjärjestelmistään menee omakotitaloihin ja kesämökeille. Järjestelmiä ostetaan lisäksi maatiloille ja yrityksiinkin. Maatilalliset voivat hyödyntää ELY-keskusten tukia.
– Esimerkiksi paikalliset lihantuottajat hyötyvät siitä, että tilan hiilijalanjälki pienenee monella tapaa, Kinnunen toteaa.
Myös matkailualalla on ollut Kinnusen mukaan painetta ympäristöystävällisyyden korostetumpaan huomioimiseen. Vastuullisuutta peräävät varsinkin ulkomaiset yhteistyökumppanit. Ylipäätänsäkin yrityksiin aurinkosähköjärjestelmiä hankitaan tätä nykyä myös Business Finland -tukien avulla.

Lumme Energia hankkii Tier 1 -laatuluokituksen saaneet paneelit myyntiinsä suoraan paneelien toimittajilta. Kinnusen mukaan luotto toimittajiin on kova, sillä paneeleilla on 25–30 vuoden takuu.
– Alalla on monenmoista yrittäjää, koska aurinkosähköbisneksen kasvu on houkuttelevaa. Tyhjästä alalle putkahtaville yritykselle voi tulla yllätyksenä, että aurinkosähköratkaisut vaativatkin syvää osaamista.
Tällä hetkellä Lumme Energia yhdessä tytäryhtiönsä kanssa on vastannut yhteensä jo 110 000 aurinkopaneelin asennuksesta.
– Korona-aalto toi laskua asennusmääriin, koska asennuksen kohdekäyntejä oli vaikea järjestää. Nyt kun valtaosa kuluttajista on saanut kaksi rokotusta, kysyntä on lähtenyt uuteen nousuun.
Ennen pandemian iskemistä Suomeen aurinkosähköalan vuosikasvu oli 100 prosenttia. Myynnin kasvua ja vilkkautta Väisästenkin firmassa on siivittänyt muun muassa sähköntuotannon edullisuus ja huoltojen tarpeen olemattomuus.
– Esimerkiksi paneelien puhdistamiseen riittää tavallinen vesisade, Mikko Väisänen varmistaa.
– Ja silloin kun järjestelmä tuottaa sähköä, mitään kuluja ei koidu. Jos sähköstä on kiinteistön omaan tarpeeseen nähden ylituotantoa, sen voi myydä tehdyn ylituotantosopimuksen ehtojen mukaan sähköyhtiölleen, Janne Väisänen kuvailee.

Väisästen markkinoimien aurinkosähköjärjestelmien hinnat alkavat noin 5000 eurosta. Sillä saa yrityksestä täyden palvelun paketin, johon kuuluvat asennuksen lisäksi aurinkopaneelit ja liittämiseen tarvittavat kaapelit. Myös invertteri sekä kohteeseen sopiva kiinnitysjärjestelmä sisältyvät pakettiin.

Monet Lumme Energian kuluttaja-asiakkaista heräävät Kinnusen mukaan näin syksyllä aurinkosähköjärjestelmien hankintaan.
– Monia harmittaa hellekesän jälkeen, että heillä ei ollut aurinkosähköjärjestelmää talossaan.

Järvi-Suomen Energialla valmistui kesäkuun puolivälissä tekninen valmius tarjota asiakkaillemme mahdollisuus perustaa energiayhteisö ensimmäisten joukossa Suomessa.
Energiayhteisöjä perustavat taloyhtiöt voivat muun muassa hyödyntää kattotilojaan toisin kuin ennen. Suomen Energia Avusta taloyhtiöt ovat jo pitkään voineet tilata aurinkosähköjärjestelmiä, mutta toistaiseksi myynti on ollut melko marginaalista.

 

Aurinkokeräimiä Mikkelistä

Savosolar Oyj:n myyntijohtaja Antti Lillebergin mukaan aurinkokeräintuotteiden kysyntä on tällä hetkellä nousussa yrityksen omissa kohderyhmissä. Kohderyhmää ovat kaukolämmön tuottamiseen ja teollisuusprosessien toteuttamiseen tarkoitetut lämpölaitokset. Niissä päästään aurinkokeräimien avulla nollapäästöihin.
– Mikkelin tehtaallamme valmistettavat aurinkokeräimet toimivat kaikkialla maailmassa, koska niillä on Solar Keymark -sertifikaatti ja muita kansainvälisesti tunnustettuja hyväksyntiä, Lilleberg toteaa.
Savosolarin aurinkoenergian keräinlaitteistoja myydään enenevässä määrin varsinkin Keski-Eurooppaan.

Virpi Kontinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0