Sähköisyys on nyt in

|

E-Gon sähköskootterilla kelpaa käydä vaikka ostoksilla.

Insinöörintaidot ovat synnyttäneet melkoisen määrän uusia, sähköistettyjä menopelejä. Helteinen kesä takasi laitteille lämpimän vastaanoton myös Mikkelin seudulla.

Sähköistettyjen kulkuvälineiden valikoimaa on viime vuosina saatu laajennettua merkittävästi, ja mennyt lämmin kesä on vilkastuttanut kysyntää entisestäänkin. Mikkelinkin teillä hurisevat tai äänettömästi etenevät sähköistetyt autot, mopot, skootterit, potkulaudat ja polkupyörät eivät juurikaan ulkonäöltään eroa bensa- tai lihaskäyttöisistä menopeleistä.

Sähköautoja on myynnissä Mikkelin seudulla eri merkeillä täyssähköisinä sekä hybridimallisina versioina. Tarjolla on tällä hetkellä täyssähköisenä esimerkiksi BMW:tä, Hyundaita, Mercedes-Benziä, Nissania, Kiaa, Skodaa, Opelia, Peugeot’ta, Citroenia, Renaultia, Teslaa, Volkswagenia ja Volvoa. Toistaiseksi sähköautojen hankintahinta on pysynyt perinteisten polttomoottoriautojen hintaa kalliimpana, mikä on jarruttanut sähköautojen hankintaa eteläisessä Savossakin.

Kun siirrytään luokkaa pienempiin sähköisiin kulkuvälineisiin, ostettavien kulkuvehkeiden tarjonta keskittyy selvemmin muualle kuin Mikkelin seutukunnalle. Kuitenkin verkkokaupoissa- kuten Skandilla ja Modularboxilla – sähkömopoautoja, sähköskoottereita ja senioriskoottereita on mukavasti ostettavissa.

Huomattavaa on sekin, että sähköiset kulkuvälineet eivät ole vain muotijuttu. Vanhukset, liikuntarajoitteiset ihmiset sekä vammaiset ihmiset tarvitsevat sähköavusteisia ajettavia, jotta heidän arkensa sujuisi. Näitä ajopelejä ovat muun muassa kolmipyöräinen sähköpyörä, sähköavusteinen tavarapyörä, senioriskootteri eli sähkökolmipyörä, kolmipyöräinen risteilijäpyörä sekä sähköinen dual drive -moottoripyörä.
Edellä mainittuja apuvälineitä on hankittavissa Haltijasta, Apuväline Avuxista ja Respectasta. Haltijan lähin kivijalkakauppa on Mikkelin seutuun nähden Jyväskylässä. Mikkelin Respecta puolestaan on nykyään keskittynyt klinikkatoimintaan, ja Avux keskittyy asiakkaisiinsa verkkokauppansa kautta.

Usein sähköinenkin apuväline hankitaan Alueellisen apuvälineyksikön kautta. Tällöin apuvälineen tarvitsijaa hoitavalta taholta saadaan suositus tai lähete, joka menee ensin kuntoutustyöryhmän harkintaan. Jos suositus tai lähete täyttää valtakunnalliset apuvälineen luovutusperusteet, ryhmä tekee myönteisen päätöksen.
– Sen perusteella apuvälineyksikkö selvittää, mikä on tapauksessa paras apuväline ja onko sitä sovitettavissa sekä varastossa. Jos sopivaa sähköistä apuvälinettä ei ole, se hankitaan joltakin palveluntarjoajalta, kertoo Essoten kuntoutuksen palveluohjaaja Leena Kämppi.
Sähköisestä apuvälineestä tehdään useimmiten pitkäaikainen lainasopimus, joka kattaa myös laitteen huollon.

Lainaus- tai vuokrausperiaatteella viihde- ja hyötykäytön kesähittejä Mikkelin vaikutusalueella ovat olleet sähköpotkulaudat, joita myös skuuteiksi kutsutaan. Valtakunnallisesti skuutteja vuokraa Augment nettikaupassaan. Paikallisia vuokrausvaihtoehtoja on Mikkeliin rantautuneella eKitkalla sekä pelkästään St. Michel -ravien palvelutarjontaan iskeneellä Tierillä. Uusin yrittäjä kuumenneilla sähköpotkulautojen vuokrausmarkkinoilla on JoeScooter, joka operoi Mikkelin lisäksi viidellä muulla paikkakunnalla.
Jos sähköpotkulaudan haluaa ostaa ihan omaksi, hintoja voi tutkia lähemmin verkkokaupoista.

Virpi Kontinen

SM Vaakuna-Ralli 2022 ajetaan syksyllä

|
Myös tapahtumakonsepti muuttuu monella tapaa. Vuodesta 1995 lähtien ajettu Vaakuna-Ralli on normaalisti järjestetty aina kevättalvella, helmikuisten kinosten keskellä. Vuodesta 2003 SM-osakilpailuna ajettu kisa järjestetään ...

Mikkelin aarimailla nautitaan satokaudesta

|
Urpolassa, Lehmuskylässä, Orijärvellä ja Jokipuistossa on Mikkelin 4H-yhdistyksen aarimaita. Niiden viljelijät ovat saaneet tänä kesänä nauttia aurinkoisista puutarhasäistä. Mikkelissä on neljä aarimaa-aluetta, jotka sijaitsevat ...

EA-kurssit osin webinaareina

|
Perinteikäs ensiapukurssien järjestäjä, Suomen Punainen Risti, jatkaa EA-kurssien järjestämistä poikkeusaikoinakin. Samalla linjalla ovat mikkeliläiset KasvuEsedu ja EST koulutus. Ensiapukoulutuksia koskevaan lakiin on KasvuEsedun toimitusjohtajan ...

EA-kurssit osin webinaareina

|
Perinteikäs ensiapukurssien järjestäjä, Suomen Punainen Risti, jatkaa EA-kurssien järjestämistä poikkeusaikoinakin. Samalla linjalla ovat mikkeliläiset KasvuEsedu ja EST koulutus. Ensiapukoulutuksia koskevaan lakiin on KasvuEsedun toimitusjohtajan ...

Ikonimaalaus on hiljaista rukousta

|
Olohuone Galleriaan tulee kesäkuuksi Päivi Grönlundin ikoneja. Mikkelin Haukivuoren Pitkäahon entisellä koululla toimivan Olohuone Gallerian näyttelykausi käynnistyi kesäkuun alussa ikoneja maalaavan Päivi Grönlundin myyntinäyttelyllä. ...

Mr. Lothar liitää nyt kelkkakisoissa

|
Aikuisviihdealan pioneerina tunnetulla mäntyharjulaisella Anssi ”Mr. Lothar” Viskarilla on aina ollut myös bensaa suonissa. Viisi viikonloppua putkeen kelkkakisoissa ja reissukilometrit päälle. Välipäivinä työllistävät vuokramökkien ...