Sähköisyys on nyt in

|

E-Gon sähköskootterilla kelpaa käydä vaikka ostoksilla.

Insinöörintaidot ovat synnyttäneet melkoisen määrän uusia, sähköistettyjä menopelejä. Helteinen kesä takasi laitteille lämpimän vastaanoton myös Mikkelin seudulla.

Sähköistettyjen kulkuvälineiden valikoimaa on viime vuosina saatu laajennettua merkittävästi, ja mennyt lämmin kesä on vilkastuttanut kysyntää entisestäänkin. Mikkelinkin teillä hurisevat tai äänettömästi etenevät sähköistetyt autot, mopot, skootterit, potkulaudat ja polkupyörät eivät juurikaan ulkonäöltään eroa bensa- tai lihaskäyttöisistä menopeleistä.

Sähköautoja on myynnissä Mikkelin seudulla eri merkeillä täyssähköisinä sekä hybridimallisina versioina. Tarjolla on tällä hetkellä täyssähköisenä esimerkiksi BMW:tä, Hyundaita, Mercedes-Benziä, Nissania, Kiaa, Skodaa, Opelia, Peugeot’ta, Citroenia, Renaultia, Teslaa, Volkswagenia ja Volvoa. Toistaiseksi sähköautojen hankintahinta on pysynyt perinteisten polttomoottoriautojen hintaa kalliimpana, mikä on jarruttanut sähköautojen hankintaa eteläisessä Savossakin.

Kun siirrytään luokkaa pienempiin sähköisiin kulkuvälineisiin, ostettavien kulkuvehkeiden tarjonta keskittyy selvemmin muualle kuin Mikkelin seutukunnalle. Kuitenkin verkkokaupoissa- kuten Skandilla ja Modularboxilla – sähkömopoautoja, sähköskoottereita ja senioriskoottereita on mukavasti ostettavissa.

Huomattavaa on sekin, että sähköiset kulkuvälineet eivät ole vain muotijuttu. Vanhukset, liikuntarajoitteiset ihmiset sekä vammaiset ihmiset tarvitsevat sähköavusteisia ajettavia, jotta heidän arkensa sujuisi. Näitä ajopelejä ovat muun muassa kolmipyöräinen sähköpyörä, sähköavusteinen tavarapyörä, senioriskootteri eli sähkökolmipyörä, kolmipyöräinen risteilijäpyörä sekä sähköinen dual drive -moottoripyörä.
Edellä mainittuja apuvälineitä on hankittavissa Haltijasta, Apuväline Avuxista ja Respectasta. Haltijan lähin kivijalkakauppa on Mikkelin seutuun nähden Jyväskylässä. Mikkelin Respecta puolestaan on nykyään keskittynyt klinikkatoimintaan, ja Avux keskittyy asiakkaisiinsa verkkokauppansa kautta.

Usein sähköinenkin apuväline hankitaan Alueellisen apuvälineyksikön kautta. Tällöin apuvälineen tarvitsijaa hoitavalta taholta saadaan suositus tai lähete, joka menee ensin kuntoutustyöryhmän harkintaan. Jos suositus tai lähete täyttää valtakunnalliset apuvälineen luovutusperusteet, ryhmä tekee myönteisen päätöksen.
– Sen perusteella apuvälineyksikkö selvittää, mikä on tapauksessa paras apuväline ja onko sitä sovitettavissa sekä varastossa. Jos sopivaa sähköistä apuvälinettä ei ole, se hankitaan joltakin palveluntarjoajalta, kertoo Essoten kuntoutuksen palveluohjaaja Leena Kämppi.
Sähköisestä apuvälineestä tehdään useimmiten pitkäaikainen lainasopimus, joka kattaa myös laitteen huollon.

Lainaus- tai vuokrausperiaatteella viihde- ja hyötykäytön kesähittejä Mikkelin vaikutusalueella ovat olleet sähköpotkulaudat, joita myös skuuteiksi kutsutaan. Valtakunnallisesti skuutteja vuokraa Augment nettikaupassaan. Paikallisia vuokrausvaihtoehtoja on Mikkeliin rantautuneella eKitkalla sekä pelkästään St. Michel -ravien palvelutarjontaan iskeneellä Tierillä. Uusin yrittäjä kuumenneilla sähköpotkulautojen vuokrausmarkkinoilla on JoeScooter, joka operoi Mikkelin lisäksi viidellä muulla paikkakunnalla.
Jos sähköpotkulaudan haluaa ostaa ihan omaksi, hintoja voi tutkia lähemmin verkkokaupoista.

Virpi Kontinen

Mikkelin tulevaisuus näkyy, kun katsoo ulos

|
Tämän kirjoittaja matkusti kiitojunalla Helsinkiin, vain nauttiakseen marginaalista. Katsomaan upean Oodin arkistoteatterissa 1960-luvun italialaisen mustavalkoelokuvan. Matkustavainen kävi myös Tampereella. Sitten viime vierailun vastaan tuli ...

Vaihto toi erikoistuvat ammattilaiset Mikkeliin

|
Pimeys ja kylmyys eivät hyydyttäneet slovenialaisia teknikko-opiskelijoita. Työskentelyn ohessa kuului eksoottista kieltä, kun neljä slovenialaisnuorukaista tutustui kuukauden ajan suomalaiseen autoalan opiskeluun. Koronan vuoksi jäissä ...

Aluevaalien kampanjat käynnistyvät

|
Etelä-Savosta valitaan alue- vaaleissa 59 valtuutettua. Aluevaalien ehdokaslistat menivät kiinni 14.12. Vaalit pidetään tammikuun lopulla, joten kampanjointi lähtee kunnolla käyntiin vasta alkuvuodesta. Aluevaalit ovat ...

Luotto ja vastuu ovat avainasemassa

|
Vastuun antaminen kasvattaa näytönhalua. K-Supermaket Karikon kauppiaat Suvi ja Kalle Heikinheimo työllistävät tällä hetkellä 17 henkilöä. Vastuun antaminen, niin nuorille kuin kokeneille työntekijöille, on ...

Ovihistoriaa Mikkelistä

|
– Asumiskulttuuri on meillä ollut melko askeettista. Oviratkaisuihimme ovat heijastuneet ilmasto-olosuhteemme, toteaa Teija Partti Urpola-seurasta. Partti muistelee, että Mikkelissä on hänen pitkään jatkuneena asuinaikanaan ...

Kaksoiskuntalaiset ovat Mikkelille arvokkaita

|
Kaupunginjohtaja näkee kaksoiskuntalaisissa paljon sosiaalista potentiaalia. Kaksoiskuntalaisuusmalli voisi tuoda kuntalaisille paljon etuja. Ilman kaksoiskuntalaisuuttakin suomalaiset valitsevat nykyään itse etukäteen, minkä kunnan terveyspalveluita pääsääntöisesti käyttävät. ...

Lämpöpumput yleistyneet kuivausrummuissa

|
Kuivausrumpuja hankitaan kuivauskaappeja enemmän. – Tämän päivän ratkaisuja ovat lämpöpumppukuivausrummut. Niiden asentaminen vaatii vain riittävän lähellä sijaitsevan sähköpistokkeen, kuvailee Mikkelin Carlsonin myyjä Olli Irri. ...